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January 28, 1987

Kelly F. Zier, Esquire
City Attorney, City of North Augusta
Post Office Box 6516
North Augusta, South Carolina 29841

Dear Mr. Zier:

By your letter of December 16, 1986, you have asked for the opinion of
this Office as to whether voting precinct boundaries as established by the
General Assembly are automatically amended by annexation of property into a
municipality, where precinct boundaries contain references to city limits.
In this instance, based upon prior opinions construing relevant statutes,
we concur with your conclusion that the voting precinct boundaries may be
changed only by the General Assembly.

Boundaries of voting precincts are to be established by the General
Assembly, pursuant to Section 7-7-10, Code of Laws of South Carolina (1976,
as amended), which provides that "[fjor the purpose of holding any general,
primary or special election in this State the voting precincts and voting
places in the several counties of the State shall be designated, fixed and
established by the General Assembly." See also Article VII, Section 13
of the State Constitution. Use of the term "shall" connotes mandatory
compliance with the statute. South Carolina Department of Highways and
Public Transportation v. PhillTps, 288 S.C. 189, 341 S.E.Zd 134 (1986).
The boundaries of the precincts of Aiken County have been established
within Section 7-7-40 of the Code, some of which precincts contain
references to city limits as geographic landmarks in establishing the
boundaries. The City of North Augusta has annexed property into the city,
and the effect of such annexation upon the precinct boundaries has been
questioned, since by annexation the city limits have changed in some areas.

Before Act No. 503 of 1976 amended Section 7-7-10 of the Code,
apparently a municipality had authority to alter precinct lines. Opinion
No. 77-251 construed Act No. 503 and Section 5-15-50 of the Code to the
effect that "those provisions of Section 5-15-50 which authorize the
municipal governing body to establish precinct lines have been superseded
by the provisions of Act No. 503 of 1976 which vest that authority in the
General Assembly."
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Prior to amendment in 1978, Section 5-15-50 gave each municipal
governing body the authority to "by ordinance establish municipal ward and

precinct lines. ..." By Act No. 435 of 1978, Section 5-15-50 was amended
'To Delete That Authority Of Municipal Councils To Establish Precinct

Lines ... . " Upon amendment , Section 5-15-50 authorized municipal councils
to establish only ward lines. Opinion No. 78-70, construing the 1978 Act,

provides :

It is the opinion of our Office that the General
Assembly alone has the power to establish voting

precinct boundaries . ...

... A precinct is a geographical area for voting

purposes. However, a ward may be a geographical area

not only for voting purposes but for police, sewer, or
park purposes . ...

This rationale appears to have been adopted in this
state. In the original provisions of municipal home rule,
the municipal governing body was given the authority to
establish ward lines and precinct lines. Section 5-15-50,

South Carolina Code of Laws, 1976. In 1978, an act bearing
ratification number 476 [Act No. 435] amended this provision
to specifically repeal the provisions authorizing a
municipality to draw precinct lines. The statute now
authorizes a municipality only to establish municipal ward
lines.

It has been and it continues to be the opinion of this Office that
boundaries of voting precincts may be changed only by the General
Assembly. In those instances in which the General Assembly has designated
by statute the boundaries of a specific precinct as the city limits of a

precinct, without additional qualifying language, then a change in the city
limits would effect a change in precinct boundaries. See Ops. Atty. Gen.

dated December 18, 1985 and September 21, 1979 (enclosed). Where, as is
the case with precincts in and around the City of North Augusta, the

General Assembly has used city limits to establish geographic landmarks,

reference must be had to the city limits in existence when the boundaries
were established to determine precinct boundaries. In that instance, only

the General Assembly could alter the precinct boundaries.

You have advised that members of the municipal election commission of
North Augusta are taking the position that the precinct lines are altered

by municipal annexation, in reliance upon Section 7-7-960 of the Code. The

relevant portion of that statute is part (b) , which provides in part that
"[ajny area in the county annexed to a municipality which is divided into
wards shall be made part of a ward to which it is contiguous by the county-

board of registration." This statute is not applicable to the City of
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North Augusta, since the City is not divided into wards; in any event, the

statute presupposes ward or precinct changes and does not confer

independent authority on a municipality to effect precinct changes.

Furthermore, Section 7-7-960 must be read in any case as in pari materia

with Section 5-15-50, Hartford Accident and Indemnity Co. v. Lindsay, 273
S.C. 79, 25A S.E.2d 301 (1979), which reading would therefore preclude

municipal officials from altering the boundaries of voting precincts as

established by the General Assembly. To reiterate our conclusion, we would
advise that the authority to alter voting precinct boundaries must remain

with the General Assembly.

With kindest regards, I am

Sincerely,

Patricia D. Petway

Assistant Attorney General
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Enclosures

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Executive Assistant for Opinions

cc: The Honorable Thomas E. Huff


