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The Honorable Joyce C. Hearn
Member, House of Representatives
1300 Berkeley Road
Columbia, South Carolina 29205

Dear Representative Hearn:

By your letter of July 7 , 1987, you have asked for the
opinion of this Office as to the responsibility for drawing
single-member district lines if a county so chooses to set up
that type of voting pattern. You are particularly inquiring
about Richland County, which by resolution of the Richland Coun
ty Council dated October 5, 1977 following a referendum and
action by the General Assembly, presently utilizes an at-large
method of election for council members. For the reasons follow
ing, it is the opinion of this Office that Richland County Coun
cil would have responsibility to draw the district lines if the
county desires to select its council members from single-member
districts .

Section 4-9-10(c) of the Code of Laws of South Carolina
(1976, as revised) provides the mechanism by which the method of
election of county council members may be changed. Because the
present method of election has not been declared illegal or not
in compliance with state or federal law by a court of competent

the right reserved to the General Assembly in such
"prescribe the form of government, the method of
the number of terms of council members" in Section

jurisdiction ,
instances to
election, and

4-9-10(c), would not be applicable here.

Further, as noted above, referenda were held in Richland
County on December 2, 1975 and December 16, 1975 (runoff), and
the General Assembly adopted Act No. 881 in 1976 to adopt the
council-administrator form of government for Richland County and
to determine that council members would be elected from the
county at large. The period of orderly transition to local
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governmental control of local affairs was thus implemented. Any
further interference by the General Assembly absent a judicial
determination that the present method of election is illegal or
in conflict with some provision of state or federal law would
appear to violate Article VIII, Section 7 of the State Constitu
tion, which prohibits the adoption by the General Assembly of an
act for a specific county. Duncan v. County of York, 267 S.C.
327, 228 S.E.2d 92 (1976); Horry County v. Cooke, 275 S.C. 19,
267 S.E.2d 82 (1980); Van Fore v. Cooked Z7T"S.C. 136, 255
S.E.2d 339 (1979). As stated in Van Fore vT Cooke, supra ,

the general law permits the general assembly
to act to a very limited extent by special
law in the establishment of each initial
county government. See Code §§ 4-9-10 ( a )
and 4-9-90 (1976). It does not, however,
allow the general assembly to repeatedly
inject its will into the operation of county
government. [Emphasis added.]

Id. , 273 S.C. at 139. Because the General Assembly has al
ready had its "one shot" with respect to Richland County, see
Duncan v. County of York, supra , further involvement by that
entity would not be constitutionally permissible.

Section 4-9-90 of the Code requires that county council
members be elected from single-member districts unless another
election method has been properly selected, as was done by
Richland County. That section requires further that "[a]ll
districts shall be reapportioned as to population by the county
council within a reasonable time prior to the next scheduled
general election which follows the adoption by the State of each
federal decennial census" for counties electing council members
from single-member districts. Amendment as to the entity respon
sible for redefining the districts following adoption of the
census, i.e., reposing the responsibility in the county council,
was made by Act No. 313 of 1982. Interestingly, this amendment
was adopted following the court's admonition in Van Fore v.
Cooke , supra , that the General Assembly could not continue to
"inject its will into the operation of county government."
Thus, reapportioning or redrawing district lines is definitely
the responsibility of the county council and is supportive of
the principle that after its initial involvement, the General
Assembly would leave control of county government to the county
itself .
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Because the initial form of government has been in place
for nearly a decade and the General Assembly has completed its
initial actions to establish the initial form of government, and
further because such a change to single-member districts would
not be the result of having the present form of government or
method of election judicially determined to be illegal or viola
tive of state or federal laws, it would be the responsibility of
Richland County Council to determine boundary lines for
single-member districts if a change to that method of electionis made. 1/

With kindest regards, I am

Sincerely,

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General

PDP/an

REVIEWED AND APPROVED BY:

yO ' (#$-
Robert D. Cook '
Executive Assistant for Opinions

cc : William F. Able, Esquire
Richland County Attorney

1/ Such a change would, of course, require approval by
the United States Department of Justice, under the Voting Rights
Act of 1965, as amended, prior to implementation.


