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July 23, 1987

The Honorable Michael L. Fair
Member, House of Representatives33 Villa Road
Greenville, South Carolina 29615

Dear Representative Fair:

By your letter of June 19, 1987, referencing Act No. 167 of1987, you have asked for the interpretation of the act in lightof the role of the school nurse or similar personnel in thedistribution of contraceptive devices or medication. The actadds Section 59-1-405 to the South Carolina Code of Laws andprovides :

No contraceptive device or contraceptive medication may be distributed in or onthe school grounds of any public elementaryor secondary school. No school district maycontract with any contraceptive provider fortheir distribution in or on the schoolgrounds .

You have asked whether the act prohibits school nurses fromdistributing contraceptive medication if the prescription hasbeen filled by a third party and the school nurse retains themedication for the student to stop by and receive the medication. Further, you have asked, if a school district shouldcontract for services off the school grounds, would the physician be prohibited under the act from writing prescriptions forcontraceptive medication.

The primary objective in construing acts of the GeneralAssembly is to determine and effectuate legislative intent if atall possible. Bankers Trust of South Carolina v. Bruce, 275S.C. 35, 267 S.E.2d 424 ( 1980 ) . Words of a statute are usually
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given their plain and ordinary meanings, Worthington v.Belcher , 274 S.C. 366, 264 S.E.2d 148 (1980), and are construedliterally in the absence of ambiguity. Anders v. South Carolina Parole and Community Corrections Board, 279 S.C. 206 , 305S.E.2d 229 ( 1983 ) . However, where words have acquired a technical meaning, it is assumed that the legislature intended such ameaning. Coakley v. Tidewater Const. Corp., 194 S.C. 284, 9S.E.2d 724 (1940). These rules of statutory construction willbe applied to the terms of Section 59-1-405 and then your questions will be responded to.

In terms of drug abuse prevention and control of drugs, theterm "distribute" is generally distinguished from the term "dispense." Within the meaning of the Comprehensive Drug AbusePrevention and Control Act of 1970, 21 U.S.C. § 841 (a) in particular, to "distribute" is understood to mean "the act of writing a prescription outside the usual course of professionalpractice and not for a legitimate medical purpose." UnitedStates y. Davis, 564 F.2d 840, 845 (9th Cir. 1977). To "dispense" is "to deliver a controlled substance to an ultimate user... pursuant to the lawful order of a practitioner ... ." United States v. Black, 512 F.2d 864, 866 (9th Cir. 1975). To"dispense" contemplates a lawful order or prescription; if theorder or prescription is unlawful, the medical practitioner"distributes" or effects delivery by other than dispensing.Id. In some contexts, the notion of distribution has beeninterpreted as involving more than one recipient, instead beingthe public at large or a significant group of people. State v.Reisler , 194 N.W.2d 230 (N.D. 1972) (giving one person a political advertisement not distribution) .

Applying the foregoing to your first question, it appearsthat the act probably would not prohibit a school nurse fromdisseminating properly prescribed and obtained contraceptivemedication to an individual student who would stop by to receivethe medication. Assuming that the school nurse did not prescribe and procure the contraceptive medication on public schoolgrounds, the nurse would be dispensing the medication only tothe individual who obtained the medication in a lawful manneraway from the school grounds. The activity which appears to beprohibited by the act is instead the widespread availability ordissemination of contraceptive medications or devices to students on public school property. Use of the notion of distributing rather than dispensing medication also seems to imply anunlawful prescription or other unlawful means of obtaining suchmedication or devices, which is not the case in your scenario.
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The phrase "contraceptive provider" is not defined within
Section 59-1-405. To "provide" is synonymous with supplying orfurnishing, S trout v. Polakewich, 139 Me. 134, 27 A. 2d 911(1942), to supply for use, Meckerly v. Mona Shores Bd. of Education, 388 Mich. 731, 202 N.W.2d 777 ( 1972) , or to supply whatis needed. Clapps v. Waterbury Iron Works, Inc., 38 Conn.Supp. 644, 458 A.zd 1161 ( 1983 ) . As you are aware, contraceptive devices and oral contraceptive medications are regarded as
"legend" medications or devices and thus are available only uponthe prescription of a physician. 1/ In this context, thepersons or entities most likely toHISe considered "contraceptiveproviders" would include physicians, pharmacists acting onlyupon a lawful prescription of a physician, or family planningclinics such as those provided by the South Carolina Departmentof Health and Environmental Control; this list is not meant tobe all-inclusive, however.

The activity which is apparently sought to be prohibited by
the second sentence of Section 59-1-405 of the Code is dissemination of contraceptive medications or devices on school grounds
by "contraceptive providers" under contract with a school district. It appears to be critical that the dissemination or
distribution take place on the public school grounds. Under
the literal terms of the act, an activity taking place elsewhere would not appear to be covered by the act. It may well bethat a "contraceptive provider" under contract with a schooldistrict but providing his services or goods outside the publicschool grounds would not viewed as engaging in activity prohibit
ed by Section 59-1-405.

Numerous questions may be raised about activities which
might come within the purview of Section 59-1-405; many of thesequestions will undoubtedly require determinations of fact, which
this Office is not empowered to do by an opinion. Op. Atty.
Gen . dated December 9, 1983. For instance, whether a physician
or similar health-care provider is actually a "contraceptiveprovider" merely because he or she writes a lawful prescription
later filled by a pharmacist will probably require judicialdetermination unless the matter should be clarified by the General Assembly. The distinction often recognized between "dispensing" and "distributing" medications might also require judicial

1/ "Legend" drugs are those which must bear the legend"Caution: Federal law prohibits dispensing without a prescription." See Section 40-43-150 of the Code; R. 99-38; Op.Atty. Gen, dated October 14, 1986.
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or legislative clarification, as well. This Office is happy tocomment insofar as is possible, given our constraints as notedabove; the actual resolution of such questions will remain withthe General Assembly or the courts of this State.
We hope that the foregoing will be sufficiently responsiveto your inquiry. If you need additional information or clarification, please do not hesitate to ask.

With kindest regards, I am

Sincerely,

Ptffiuwix, A- PsJutoxjty
Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


