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June 12, 1987

Louis M. Cook, Esquire
North Myrtle Beach City Attorney
1015 Second Avenue South
North Myrtle Beach, South Carolina 29582

Dear Mr. Cook:

In a letter to his Office you have requested as city attor
ney for the City of North Myrtle Beach an opinion regarding
whether the City can authorize transit by the handicapped to and
from the beach on public highways by motorized carts and wheel
chairs which do not otherwise meet the requirements for street
use .

As referenced by you, pursuant to Section 43-33-25 of the
Code, "... persons who are handicapped and who customarily use
motorized wheelchairs or motorized carts for locomotion shall
not be prohibited from using such wheelchairs or carts on the
strand of the seacoast of this State." In Section 43-33-20(a)
of the Code it is stated that "(t)he blind, the visually handi
capped, and the otherwise physically disabled have the same
right as the able-bodied to the full and free use of the
streets, highways, sidewalks, walkways, public facilities, and
other public places."

In a prior opinion of this Office dated May 30, 1978 it was
determined that golf carts would come within the definition of a
motor vehicle as set forth in Section 56-5-130 of the Code. 1/
Another opinion dated September 10, 1980 dealt with the question

_l/ Such provision has been amended since the opinion
was written to specifically exclude mopeds . Otherwise the provi
sion remains the same.
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of whether golf carts may be driven upon the public highways of
this State. Citing the 1978 opinion noted above, further refer
ence was made to the provisions of Section 56-5-4410 which pro
hibit any person from driving any vehicle on a highway in this
State which does not have the equipment required by various
other code provisions, such as proper brakes, lights, horns, and
mirrors, etc. The opinion noted that unless a vehicle is so
equipped, it should not be operated on a public highway of this
State. However, the opinion concluded that if a golf cart is
properly equipped with the required equipment and properly in
sured, it could be licensed and registered in this State.

The conclusion of such opinion would also control your
question concerning the operation of motorized carts or wheel
chairs by the handicapped on public highways in this State.
Therefore, for any vehicle to be operated on State highways,
which would include those operated by the handicapped, it must
meet the various requirements imposed on all vehicles operated
on highways in this State, such as being properly registered and
licensed (Section 56-3-110), properly equipped (Section
56-5-4410), and properly inspected (Section 56-5-5310).

As to whether the City of North Myrtle Beach could author
ize the use of such vehicles in such circumstances by the handi
capped, generally, pursuant to Section 5-7-30 of the Code, munic
ipalities are authorized to "... enact regulations, resolutions,
and ordinances, not inconsistent with the Constitution and gener
al law of this State, including the exercise of such powers in
relation to roads, streets, ...." However, Section 56-5-30 of
the Code states

(t)he provisions of this chapter shall be
applicable and uniform throughout this State
and in all political subdivisions and munici
palities therein, and no local authority
shall enact or enforce any ordinance, rule,
or regulation in conflict with the provi
sions of this chapter unless expressly au
thorized herein.

Included in such chapter are Sections 56-5-4410 and 56-5-5310
dealing with vehicle equipment and inspection. Similarly, Sec
tion 56-3-110 of the Code states

(e)very motor vehicle, trailer, semitrailer,
pole trailer and special mobile equipment
vehicle driven, operated or moved upon a
highway in this State shall be registered
and licensed in accordance with the provi
sions of this chapter.
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Referencing the above, and consistent with the May 30, 1978
and September 10, 1980 opinions of this Office, for any vehicle,
including motorized carts and wheelchairs operated by the handi
capped, to be operated upon the highways of this State, it must
meet the various requirements imposed on vehicles operating on
State highways generally, such as being properly registered,
licensed, equipped, and inspected. This Office is unable to
construe the provisions of Section 43-33-25 and 43-33-20 concern
ing the handicapped as authorizing avoidance of State law re
quirements for vehicles operated on highways in this State.
Moreover, municipalities are not authorized to enact provisions
in conflict with State requirements pertaining to vehicles on
highways .

If there are any questions, please advise.

Sincerely ,

tf/L 'Uywdlli
Charles H. Richardson
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

Cook
Executive Assistant for Opinions

$5?


