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March 23, 1987

Fred Thompson, III, Esquire
Attorney, Town of Mount Pleasant
Post Office Box 1705
Charleston, South Carolina 29402

Dear Mr. Thompson:

By your letter of November 18, 1986, you have referenced
the municipal nonpartisan election and runoff method of selecting municipal council members and mayors, Section 5-15-62 of theCode of Laws of South Carolina (1986 Cum. Supp.), and you haveasked these questions: (1) are write-in candidacies or votesto be permitted in the runoff election; and (2) should write-invotes be counted in the ballot totals of the runoff election?

We have exhaustively researched these issues and have foundno controlling case law on similar statutes from other jurisdictions or from the courts of this State. Thus, the ultimateresolution of your questions may be up to the legislature, byclarifying legislation, or by the courts of this State, by adeclaratory judgment action or as the result of an electioncontest. I will offer herein my comments on the various legal
arguments and suggest that the Town of Mount Pleasant seek clarification from the courts or the legislature.

Section 5-15-62 of the Code provides for municipal elections using a nonpartisan majority method of election. No primary is held, and all candidates file for their respective offices
to run in one general election. To be elected in the general
election, an individual must receive a majority of the votescast for that office. Failure of a candidate to receive a majority of votes cast causes a runoff election to be held two weeks
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after the general election.
5-15-62(b) provides:

In such an instance, Section

M

(b) If no candidate for a single of
fice receives a majority of the votes cast
in the first election or if an insufficient
number of candidates receives a majority of
the votes cast for a group of offices, a
runoff election shall be held as herein
provided:

(1) If no candidate for a single of
fice receives a majority of the votes cast
in the first election, a second election
shall be conducted two weeks later between
the two candidates receiving the largest
number of votes in the first election who do
not withdraw. The candidate receiving a
majority of the votes cast in the runoff
election shall be declared elected.

(2) If candidates for two or more
offices (constituting a group) are to be
selected and aspirants for some or all of
the positions within the group do not re
ceive a majority of the votes cast in the
first election, a second election shall be
conducted two weeks later between one more
than the number of candidates necessary to
fill the vacant offices. The candidates
receiving the highest number of the votes
cast in the second election equal in number
to the number to be elected shall be de
clared elected.

By the clear language of the statute, the runoff election is to
be held between one more than the number of candidates necessary
to fill the vacant office or offices. The statute does not
address write-in votes, however.

A "runoff" is defined to be "a final race, contest, or
election to decide an earlier one that has not resulted in a
decision in favor of any one competitor." Webster's Third New
International Dictionary 1990 (1976). A "runoff primary" Is ""i
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second primary election held in some states to decide which of
the two highest candidates for an office in the first primary
will be awarded the party nomination." Id. This notion of a
runoff involving only those receiving the highest number of
votes in the first election is consistent with the language of
Section 5-15-62 of the Code and the literal interpretation there
of .

Following this interpretation, it appears that the General
Assembly has imposed an additional requirement upon those who
would be voted upon in a runoff election, namely the requirement
of having been among the top recipients of votes in the general
election first held. The General Assembly does have the authori
ty to regulate elections, within reason, by virtue of Artile II,
Section 10 of the State Constitution. See also 29 C.J.S.
Elections § 3; McKenzie v. Boykin, 111 Miss. 256, 71 So. 382
( 1916 ) . However, Article I, Section 5 of the State Constitution
provides that "[a]ll elections shall be free and open, and every
inhabitant of this State possessing the qualifications provided
for in this Constitution shall have an equal right to elect
officers and be elected to fill public office."

An argument that Article I, Section 5 would be contravened
if the legislature were to add qualifications not contemplated
by this provision was made in McLure v. McElroy, 211 S.C. 106,
44 S.E.2d 101 (1947), in the context of requiring that certain

trustees of the Union Hospital District be physicians practicing
within the District. The Supreme Court distinguished between
offices created by the State Constitution and those created by
legislative act, deciding that the requirements of Article I,
Section 5 applied only to the former. As to the latter, the
Court stated:

The distinction between offices of constitu
tional origin and those created by statute
as to their control by the Legislature has
been repeatedly recognized, and the rule has
been often announced that an office created
by legislative action is wholly within the
control of the Legislature which can declare
the manner of filling it, how, when, and by
whom the incumbent shall be elected ... .
[Ijt is held that; 'Constitutional provi
sions prescribing the qualifications of
electors do not apply to any election for
municipal offices, not provided for by the
Constitution, but created by legislative
enactment . '
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Id., 211 S.C. at 117. The Court discussed much relevant mate-
"FTal, including treatises by Throop and Mechem on public offi
cers, as support for the foregoing. The Court concluded that

all officers, constitutional and statutory,
and whether elected or appointed, must be
qualified electors, and the legislature may
not add other conditions for eligibility to
those specified in the constitution for
election or appointment to constitutional
offices, that is, those offices created by
the constitution; but as to offices estab
lished only by legislative acts, the General
Assembly may prescribe other and additional
qualifications which are reasonable in their
requirements .

Id. , 211 S.C. at 120.

Based on the foregoing, the General Assembly may impose the
qualification of having been among the top recipients in the
general election to participate in the runoff election. Thus,
it would be consistent with the statute to restrict candidates
to those who were among the top vote recipients and not include
write-in candidates.

The problem, however, is that the courts of this state have
mandated that write-in votes be counted since the "purpose of an
election is to express the will of the electorate." Redfearn
v. South Carolina Board of Canvassers, 234 S.C. 113, 120 , 107
S.E.2d TO ( 1959 ) . However , all decisions which we were able to
locate dealt with writing in names of candidates in general
elections rather than in runoff elections held pursuant to a
scheme such as Section 5-15-62 of the Code allows. See also
Ops . Atty Gen . dated June 19, 1964; April 3, 1970; and Opinion
No . 621 (write-in votes not permitted in primary elections).
Whether the courts of this state would require write-in votes to
be counted in a runoff election is not known at this time.

Based upon the foregoing, while the answers to your ques
tions are by no means free from doubt, it would appear that
write-in candidacies should not be permitted for the runoff
election contemplated by Section 5-15-62 and that write-in bal
lots probably should not be counted. Because the rights to vote
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and run for public office are basic to our concepts of freedom
in this country, however, it may be advisable to clarify the
issue by legislation or declaratory judgment action.

With kindest regards, I am

Sincerely ,

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General

PDP/an
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Robert D. Cook		
Executive Assistant for Opinions


