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The Honorable Eugene C. Stoddard
Member, House of Representatives
434A Blatt Building
Columbia, South Carolina 29211

Dear Representative Stoddard:

By your letter of March 12 , 1987, you have asked whether
members of the Board of Trustees of South Carolina State College
must be residents of the State of South Carolina and, if so,
currently residing in South Carolina. You have also asked about
the criteria used to determine whether a person is a resident of
this State.

The same question was addressed with respect to the Board
of Trustees of Winthrop College in Opinion No. 1260 dated
January 8, 1962, a copy of which is enclosed. Citing what is
now Section 8-1-10 of the Code of Laws of South Carolina, the
opinion states:

Trustees of Winthrop College are, there
fore, officers within the meaning of that
term as used in the Constitution of this
State. The decisions of the Supreme Court
of South Carolina construe the Constitution
of this State to require "that all officers,
constitutional and statutory, and whether
elected or appointed, must be qualified
electors . "

A qualified elector means a registered
elector, and in order to be registered under
the laws of this State, residence require
ments are necessary.

I, therefore, advise that all trustees
of Winthrop College must be residents of
this State, must have resided for the period
necessary for them to secure registration
under the laws of this State, and must, in
fact, have been registered electors.



H

m

The Honorable Eugene C. Stoddard
Page 2
March 27, 1987

See also Op. Atty. Gen. dated August 27, 1985, enclosed.
This conclusion would be applicable to members of the Board of
Trustees of South Carolina State College. Thus, an individual
serving on that board must be a qualified and registered elector
of the State of South Carolina; he or she must also meet the
residency requirements as specified by Section 7-5-120 of the
Code, which contains the qualifications for voter registra
tion.^/

Because an office holder in this State must be a qualified
elector, residence would have been determined by the appropriate
registration board prior to issuing a certificate of registra
tion to that person. To give you an idea of the criteria used
to determine an individual's residence, we are enclosing opin
ions dated April 11, 1984 and November 22, 1971 , detailing the
various criteria which may be considered. Of course, such a
determination must be made on a case-by-case basis, taking all
attendant facts and circumstances into account.

In conclusion, it is the opinion of this Office that a mem
ber of the Board of Trustees of South Carolina State College
must be a qualified and registered elector of this State and
thus must meet the residency qualifications as specified in the
voter registration statutes.

We trust that the foregoing and the enclosed materials will
satisfactorily respond to your inquiry. If you have additional
questions, please advise.

With kindest regards, I am

Sincerely ,

(^03jvJUj3u £)-
Patricia D. Petway^
Assistant Attorney General

PDP/an
Enclosures

REVIEWED AND APPROVED BY:

•ftrL	
Rooert D. Cook
Executive Assistant for Opinions

1/ Section 7-5-120(2) requires that an elector be a
"resiclent In the county and in the polling precinct in which the
elector offers to vote."


