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®ffice of the Attorney General
T. TRAVIS MEDLOCK REMBERT C. DENNIS BUILDING
POST OFFICE BOX 11549
ATTORNEY GENERAL
ORNEY GEN COLUMBIA, S.C. 29211
TELEPHONE 803-734-3680

May 11, 1987

The Honorable John T. Campbell

Secretary of State, State of South Carolina
174 Wade Hampton Office Building

i P. 0. Box 11350

Columbia, South Carolina 29211

Dear Secretary Campbell:

Attorney General Medlock has referred your recent letter to
me for reply. You have stated that it is your position that
regardless of whether or not a placement fee was paid by a
prospective employee or employer to a personnel placement

= service, a prorated refund should be given to either the

. prospective employee or employer should the position end in less
than ninety days. You have requested our opinion as to whether
Or not your interpretation is correct.

i South Carolina Code of Laws, 1976, as amended, Section
41-25-40(c) provides that

[elvery licensed private personnel placement service in
the State shall:

* K *

(c) Guarantee, to the applicant through
contractual agreement between the private
personnel placement service and the applicant who
pays a placement fee, every job placement for a
minimum period of ninety calendar days. Should
the position end in less than ninety calendar
days, regardless of the cause for termination, the
fee or service charge for services rendered must
be adjusted to and shall not exceed the amount of
the original fee prorated over ninety calendar
days from the beginning date of employment.
Should the applicant not report for work,
regardless of the reason, there may be no fee
charged to the applicant.
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Although the first and third sentences of this subsection
specifically refer to an applicant, the second sentence which
refers to a refund if the position ends does not specify that it
applies only to the applicant, nor is there any apparent reason
why such a limitation should be read into this provision.

By statutory definition the personnel placement services may
charge a fee from either a prospective employee or employer.
South Carolina Code of Laws, 1976, as amended, Section
41-25-20(b) and (d). See also Section 41-25-70. There would not
appear to be a legal reason why an applicant who has paid a fee
for job placement would be entitled to a refund but not the
employer, should the job end. The statute reads that the fee is
to be adjusted "should the position end in less than ninety
calendar days, regardless of the cause of terminatiom...."
(Emphasis added.)

The only foreseeable argument against this interpretation
would be that because the employer has the power to terminate the
job advertised he should not be entitled to a refund. However,
there can be many reasons why an offered job could be ended other
than purposeful termination of the job offer (although the actual
reason would not make a difference to the statutory provisions);
i.e., the person presently holding the job does not vacate it as
expected, loss of funding for the position, etc. There is,
therefore, no sound reason to refuse an employer a refund on the
theory he controls the availability of the job. Further support
for this statement may be found within the last sentence quoted
above from Section 41-25-40(c) which provides that the applicant
should not be charged a fee if the applicant does not report for
work regardless of the reason. Obviously, deciding to report for
work gives as much power to the applicant on determining whether
a fee will be paid as the employer has over deciding to terminate
the job offer and thereby receiving a fee adjustment. No
cognizant reason could be asserted to differentiate the two as a
basis of allowing an adjustment in the rate to one and not the
other.

In statutory construction, it is required that words be given
their ordinary and plain meaning. Bovd v. State Farm Mutual
Automobile Ins. Co., 260 S.C. 316, I95 3.E.2d 706 (1973);

Hartford Accident and Indemnity Co. v. Lindsey, 273 SC 79, 254
S.E.Z2d 301 (1979). Additionally the words used in a statute must
be be construed as they are written and words cannot be added to
them. 82 C.J.S. Statutes §344. It is further presumed that the
legislature knew the meaning of the words used in the statute.

82 C.J.S. Statutes §316 (b).
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Therefore, as the words used in the statute do not limit the

: adjustment of the fee to an applicant, there appears to be no
reason why this adjustment would not also be due to an employer

é if the offered position is terminated.

incerely you
YIS R&L\m\\
. Ashworth

a
Senior Assistant Attorney General
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