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% Dear Dr. Williams:

You have requested the advice of this Office as to three
questions concerning the promotion eligibility of students and the
provision of remedial education to them. Each question is
separately addressed below.

1) In making promotion decisions for students, is the utilization
of a student's test scores from previous years as a supplement
to a school district's criteria for promotion consistent with
statutory and regulatory requirements?

This question relates to a "Statement of Interpretation"
(Statement) of the State Department of Education which applies
to promotion policies contained in statutory and regulatory
provisions. The Statement provides, in part, as follows:

i

As prescribed in the State Board of Education
regulation, promotion decisions are to be based
on a combination of district criteria and the
applicable State testing program (STP) results
as stipulated in each school district's
promotion policy. If the current-year STP
results are not available by the time a
promotion decision is to be made, this decision
should be formulated using available district
criteria. To supplement the district criteria
school districts may also wish to review the
most recent STP test results and performance
trend data for each student. If the application
of district criteria and a review of recent STP
results do not lead to a clear decision on
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promotion, the final decision should be
postponed until current STP results become
available... (Emphasis added).

Section 59-5-65 (7) of the Code of Laws of South Carolina, 1976
gives the State Board of Education (State Board) the "power and
responsibility to...establish criteria for the promotion of
students to the next higher grade.' These criteria include the
following provisions:

I
|
L.

In grades 1, 2, 3, 6, and 8, a student's per-

formance on the Basic Skills Test of reading

shall constitute twenty-five percent of the ,
assessment of his achievement in reading and his

g performance on the Basic Skills Test of mathe-
matics shall constitute twenty-five percent of

f the assessment of his achievement in mathe-

§ matics. The State Board of Education shall

‘ specify other measures of student performance in

each of these subjects which shall constitute the

remaining seventy-five percent of the student's

assessment.
; By regulation 43-269 State Board has provided similar
! requirements for the above mentioned grades. 1In addition, for

grades 4, 5, and 7, twenty-five percent of the english and
mathematics assessment is based upon the "[STP] test...mandated
by the Education Finance Act of 1977 at a level determined by
the State Board of Education.'" R.43-269; see §59-20-60(4) (c).
For grades 9 through 12, students are eligible for promotion if
they meet the pupil achievement criteria and promotion
standards prescribed by the local Board of Trustees. R.43-269.

Neither §59-5-65 nor R.43-269 expressly address your
question; however, '"[t]he construction of a statute by the
agency charged with its administration will be accorded the
most respectful consideration and will not be overruled absent
compelling reasons." Dunton v. South Carolina Board of
Examiners in Optometry, (S.Ct., Opinilon #22661, February 2,
1987). Here, the Statement interprets the statute and
regulation to permit the use of "most recent STP test results
and performance trend data for each student'" to supplement
school district criteria when the current year test results are
not available by the time promotion decisions are to be made.
Because promotion decisions are, in part, based upon the test
results, a reasonable conclusion is that the legislative intent
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2)

3)

was that the most recent test scores be utilized when available
(Spartanburg Sanitary School District v. City of Spartanburg,
321 S.E.2d 258 (5.C. 1984); Sutherland Statutory Construction,
Vol. 3, §60.01 (4th Ed.)), but the Statement addresses the
circumstance of unavailability. Because the test results
comprise no more than twenty-Ifive percent of the promotion
criteria, because earlier test scores would be considered in
light of other factors, and because of the weight given to
administrative interpretation of statutes, the Statement's
interpretation, on its face, appears to be consistent with the
statute and regulations as to the use of test data; however,.
the reasonableness of this interpretation of the use of this
test data as applied to particular individuals will depend upon
all the factual circumstances concerning them. Such fact
questions as to the individual students cannot be addressed
within the scope of opinions of this Office. Ops. Atty. Gen.,
(December 12, 1983).

Will the proposed Statement of Interpretation require a
modification to the existing regulation or a statutory
amendment?

Although amending the regulation and/or the statute would
remove any question as to the accuracy of the Statement's
interpretation of those provisions, because the Statement
interprets existing provisions rather than sets forth new
requirements, amending the regulation or statute is not
required. See §1-23-10(4).

If remediation of a student is permitted by the provisions
concerning promotion and Education Improvement Act (EIA) and
Chapter I funds are not available or applicable, must a
district still provide the required remediation activities?

Funding for the remedial programs is included under the
Education Finance Act (EFA) in §59-20-40 as amended by the EIA
(Act 512, Part II, §9 of 1984). Section 59-20-40(8) clearly
indicates that the General Assembly is to pay the local share
of funding for the remedial programs set forth in the EFA
because those funding requirements were added by the EIA. See
also, §12-35-1559. This conclusion is consistent with the
direction to the State Board of Education to promulgate
regulations to ensure maximum utilization of State and Chapter
I funds to achieve the purpose of §59-20-40(7).
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In addition the only funding penalty specifically imposed on
districts for remedial education is the proportionate reduction
in funding to districts that are failing to serve one hundred
percent of their eligible remedial children funded under

§59-20-40(7).

Reading these provisions together indicates that the
remedial programs covered by §59-20-40(7) do not have to be
provided to the extent that State or Chapter I funding is not
forthcoming. Although §59-30-40(c) requires districts to
provide basic instruction to aid students in bringing their.
performance up to statewide minimum standards when deficiencies
are indicated by testing programs, such instruction does not
have to be provided locally to the extent that it is encom-
passed in the more recent provisions of §59-20-40. Sutherland,
Vol. 2A, §57.03. Because you have confined your questions to
remedial programs associated with promotion decisions, this
opinion does not address funding for remedial programs for
those students who do not pass the exit examination. See
§59-30-10(f) and Ops. Atty. Gen., (February 6, 1986).

Although school districts are not required to fund
remedial programs to the extent that State funding is not
forthcoming, maximum use of resources is emphasized. Under
§59-5-65(9) "[elfforts must be made to use existing personnel
by including, but not limited to, (a) modification of school
year, (b) modification of school day, and (c¢) increased utili-
zation of summer schools." 1In addition, other resources may be
available to school through policies and procedures to expand
school volunteer programs and involve civic, professional and
business organizations. §59-5-65(12) and (13). Finally,
school districts are not precluded from choosing to use their
own funds for remedial programs for which State funding has not

been provided.

CONCLUSION

Because administrative interpretations of statutes are entitled

to great weight, the Statement of Interpretation for the use of test
results from prior years should be found, on its face, to be
consistent with applicable statutory and regulatory provisions for
promotion decisions. Of course, whether such an interpretation is
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reasonable as applied to particular individuals will depend upon the
facts concerning the use of these examinations together with the
other criteria for promotion decisions. Because the Statement is
only an interpretation of existing statutory and regulatory
provisions, neither the statute nor the regulation are required to
be amended, but to do so would remove any question of the statutory
or regulatory authority to utilize prior year test scores. If State
and Chapter I funding is not forthcoming for remedial programs under
the relevant provisions of §59-20-40(7) local funding is not
required for that statute's programs, but maximum usage should be
made of funding that is provided as set forth in §59-5-65(9), (12)
and (13).

If you have any questions or if I may be of additional
assistance, please let me know.

Yours very truly,

J# Emory Smith, Jr.
Assistant Attorney General
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