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April 16, 1985

The Honorable William W. Doar, Jr.
Member, Senate of South Carolina
404 Gressette Building

Columbia, South Carolina 29202

Dear Senator Doar:

You have asked for the opinion of this Office on whether
one who would serve on the governing body of the Georgetown
County Historical Commission would hold an office in the context
of dual office holding. Based upon the following discussion, we
would advise that the individual would not be considered to hold
an office.

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution
provides that "... no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time." For this provision to be contravened,
a person concurrently must hold two public offices which have
duties involving an exercise of some portion of the sovereign
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or
other such authority, establish the position, prescribe its
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d
61 (1980). ‘

The Georgetown County Historical Commission was created by
Act No. 23, 1967 Acts and Joint Resolutions. The original act
was amended by Acts No. 62 of 1973, No. 332 of 1977, and No. 761
of 1978. By Section 1 of the most recent amending act, terms of
four years "and until their successors are appointed and
qualify" are specified. Duties (or powers) are specified by
Section 4 of Act No. 23 of 1967 and include various corporate
powers and duties; acquisition of land, buildings, and such
structures; making contracts; prescribing rules and regulations;



Senator Doar
Page Two
April 16, 1985

and other similar powers, all of which appear to involve an
exercise of a portion of the sovereign power of the State.
Members of the commission are to serve without compensation. No
cath or qualifications for service are specified.

But for a provision found originally in Section 3 of Act
No. 23 of 1967 and continually in force since that time, most
recently re-enacted in Section 1 of Act No. 761 of 1978, a
cecrmission member would appear to hold an office. The provision
Lo in effect since 1967 states that "[mlembership on the commission
shall not be construed to be an office of honor or profit."
While there is some question as to the Legislature's authority
to interpret as exempt, by statute, a position from the dual
orffice holding prohibitions of the State Constitution, such an
interpretation is nevertheless entitled to much weight. Acker
i v. Cooley, 177 S.C. 144, 181 S.E. 10 (1935). Thus, by statute,
. one who serves on the Georgetown County Historical Commission
would not be deemed to hold an office for dual office holding
purposes.

) We trust that the above satisfactorily responds to youf
inquiry. Please advise if we may assist you further.

Sincerely,

. Palweca B Petveey
Patricia D. Petway

% : ) Assistant Attorney General
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