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Vance B. Drawdy, Esquire
Horton, Drawdy, Ward and Johnson, P. A.
Attorneys at Law
307 Pettigru Street
Greenville, South Carolina 29603

Dear Vance:

You have requested the advice of this office as to the effect
of §59-19-315 of the Code of Laws of South Carolina, 1976 (R.103,
1985) on local legislation concerning the Greenville County School
District Board of Trustees, Act 544, Acts and Joint Resolutions of
South Carolina, 1982. Section 59-19-315 provides that "...[t]he
term of office of every elected trustee of a school district must
commence one week following the certification of his electionT"
(Emphasis added). Act 544 provides . that "...[tlhe term of office of
each trustee shall be four years to commence on the first day of
January next following the election."

The following rule of statutory construction is useful here:

"Where one statute deals with a subject in general terms,
and another deals with a part of the same subject in a
more detailed way, the two should be harmonized if
possible; but if there is any conflict the latter will
prevail, regardless of whether it was passed prior to the
general statute, unless it appears that the legislature
intended to make the general act controlling. Sutherland
Statutory Construction, VolT 2A §51.05 (4th Ed.)."

Here the use of the word "every" and the mandatory language in the
use of the word "must" indicates that the legislature intended that
the general provisions of §59-19-315 would be controlling with
respect to Act 544. Sutherland Statutory Construction, Vol. 2A
§57.03. The effect of the change is to alter the time of
commencement of the four year term from the^ first day of January
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following the election to one week following the certification of
the election. The effective date of the legislation was upon the
Governor's signature, and the legislature indicated no intention to
postpone application. Therefore, this change should apply so as to
reduce the length of the terms of the incumbents so that their terms
will end when the next elected trustees take office one week after
certification. "There is no constitutional bar against the mere
shortening of the term of an existing statutory office by
legislation aimed at the office rather than at its incumbent"
(Michaelis v. City of Long Beach, 46 A.D.2d 772, 360 NYS2d 473
(1974); see also, 63A Am.Jur.2nd Public Officers and Employees,
Section 35); however, this change constitutes one that should be
reviewed under the Voting Rights Act. Therefore, the Justice
Department should be contacted about this change.

In conclusion, §59-19-315 appears to be controlling as to the
commencement of the terms of school district trustees in Greenville
County. This statute should have the effect of shortening the terms
of existing trustees in Greenville County. We recommend that you
contact the Justice Department concerning this change to determine
whether voting rights review will be required.

If you have any questions or need additional assistance, please
do not hesitate to contact me.

Yours very truly,

Emory Smith, Jr.
Assistant Attorney General
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cc: Treva G. Ashworth, Senior Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

ai
Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


