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June 11, 1985

Thurmond Bishop, Esquire
Abbeville County Attorney
122 Court Square
Abbeville, South Carolina 29620

Dear Mr. Bishop:

By your letter of May 31, 1985, you have asked, on behalf
of Abbeville County Council, whether an individual may serve
simultaneously as a member of the House of Representatives and
as the executive director of the Abbeville County Research,
Planning and Development Board ("Board"). This Office concurs
with your conclusion that there would be no dual office holding
by that individual .

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution
provides that "... no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time." For this provision to be contravened,
a person concurrently must hold two public offices which have
duties involving an exercise of some portion of the sovereign
power of the State. Sanders v . Belue , 78 S.C. 171, 58 S.E. 762
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or
other such authority, establish the position, prescribe its
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E. 2d
61 (1980).

This Office has determined on numerous occasions that one
who serves in the House of Representatives would hold an office
in the constitutional sense of the term. See , for example, Ops .
Atty. Gen, dated September 7, 1979 (enclosed) ; April 16, 1982 ;
March 27, 1980; and many others.

In researching prior opinions, it appears that this Office
has never addressed, by formal opinion, the position of executive
director of the Abbeville County Research, Planning and Develop
ment Board. You have advised that the Board was created by the
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General Assembly before the advent of Home Rule. While the
governing board is created by the act, the act permitted the

Board to employ an executive director but did not specify
tenure, powers, duties, qualifications, or other such factors

generally related to officer-holders. See Sanders v. Belue, and

State v. Crenshaw, both supra . You have advised that the
executive director is employed at the pleasure of the Board,
that he took no oath of office, and that his salary is derived
in part from county funds as well as donations and contribu
tions. It thus appears that the executive director of the Board
would not himself be an officer, but would be an employee. In

that regard, the following from Sanders v. Belue, supra, is
appropriate :

[0]ne who merely performs the duties required

of him by persons employing him under an
express contract or otherwise, though such
persons be themselves public officers, and
though the employment be in or about a

public work or business, is a mere employee.

78 S.C. at 174.

In conclusion, this Office concurs with your conclusion

that one who would serve simultaneously as a member of the House

of Representatives and as executive director of the Abbeville
County Research, Planning and Development Board would not
contravene the dual office holding prohibition of Article XVII,

Section 1A of the State Constitution.

Please advise if additional assistance or clarification

should be necessary.

Sincerely,

PoCtjXLtJUi^ jb <
Patricia D. Petway

Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

Robdrt D. Cook

Executive Assistant for Opinions


