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TELEPHONE #03-758-3970

Jtone 13, 1985

The Honorable Jennings G. McAbee
Member, House of Representatives
333B Blatt Building •
Columbia, South Carolina 29211

Dear Representative McAbee;

By your letter of June 5, 1985, you have asked this Office
to address the following question:

Can one Legislature bind another concerning
its procedure?

^ Specifically you are referring to Sections 13 and 15 of Act
No. 518, 1980 Acts and Joint Resolutions, which sections appear
to limit certain fiscal procedural actions of the General

1 Assembly. We would advise that any succeeding General Assemblyi has the power to alter the provisions of Act No. 518 of 1980;
thus, a succeeding Legislature would not be bound by the terms

^ of that Act if it chose to amend the Act.

Section 15 of Act No. 518 has been codified as Section
2-7-100, Code of Laws of South Carolina (1984 Cum. Supp.), and
states, "Beginning with the 1981 session of the General Assembly
and thereafter, neither House of the General Assembly shall
consider the Capitol Improvement Bond Bill which is introduced
later than April first. Section 13 added; "State Capitol
Improvement Bonds may be authorized by the General Assembly
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during the 1981 legislative session, and thereafter only in odd
numbered years." The effect of these provisions on future
legislatures is your basic inquiry.

As the Supreme Court stated in Heslep v. State Highway
Department , 171 S.C. 186, 171 S.E. 913 U933) ,

It has always been, and is now, the law
that the General Assembly may enact any act
it desires to pass, if such legislation is
not expressly prohibited by the Constitution
of this State, or the Constitution of the
United States. ...

171 S.C. at 193. A search of both constitutions reveals no
express prohibition preventing the General Assembly from
amending Act No. 518 of 1980. Thus, the General Assembly has
the authority to amend the Act if it so desires. Should the Act
be amended, succeeding Legislatures would no longer be bound by
the terms of the Act.

Moreover, Article III, Section 12 of the State Constitution
states that "[e]ach house shall ... determine its rules of
procedure ... ." House Rule 5.12 governs as to the dates by
when legislation must be introduced into the House for considera
tion by the House; the application of this Rule appears to have
been modified somewhat by the terms of Act No. 518 of 1980,
though the Act would not constitute a change or admendment to
the Rule itself. As indicated by the Supreme Court in State ex
rel. Coleman v. Lewis, 181 S.C. 10, 186 S.E. 625 (1936),
application of a rule may be affected by means other than
amendment of the rule itself; however, each house has the
absolute and continuing constitutional right to amend its own
rules at any time. The same reasoning used by the court in
Lewis would also apply to your inquiry.

In conclusion, it is the opinion of this Office that
because the General Assembly is empowered, within constitutional
limitations, to adopt any act it chooses and further because the
power to determine procedural rules may be exercised by each
house of the Legislature on a continuous basis, one Legislature
may not necessarily bind a succeeding Legislature concerning its
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procedure, as specified in Sections 13 and 15 of Act No. 518 of
1980.

We hope that we have satisfactorily responded to your
inquiry. Please advise if additional assistance or clarifica
tion should be necessary.

Sincerely,

PcXLVlou^ £> . P

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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Executive Assistant for Opinions


