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Dear Representative Hearn:

You have asked our opinion as to the potential effect of >
H.2319, a bill presently in the Labor, Commerce and Industry
Committee of the House of Representatives. Your concern is
whether the bill with the proposed amendment would expand the
scope of activities presently permitted under the chiropractic
licensing statutes. C '

Our own interpretation of the bill is that it would not
expand the practice of chiropractic beyond the activities _
already statutorily authorised. You are correct, however, that
the bill as drafted could also be subject to an expansive .
reading; thus, in its present form, it is subject to misinter- ;
pretation of legislative intent as we perceive that intent to ' -
be. For that reason, we suggest clarification to avoid potential
difficulties in this regard. We will outline potential diffi
culties in greater detail below. • , .. • ¦ . :

House Bill 2319 would amend Section 38-35-90, Code of Laws
of South Carolina (1976), so that the Code section after amend
ment would read in pertinent part: y

. . . Whenever any policy of insurance .
governed by this chapter provides for

; payment or reimbursement for any service
which is within the scope of practice of a

: ' • fir '
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duly licensed podiatrist, oral surgeon, or .
chiropractor , the insured or other person
entitiea to benefits under the policy is
entitled to payment of or reimbursement in
accordance with the usual and customary fee
for the services whether the services are
performed by a duly licensed physician or a
duly licensed podiatrist, oral surgeon, or

y chiropractor , notwithstanding any provision
y contained in the policy} and the policyholder,
- -.'i> V- J insured, or beneficiary has the right to - J

j;;; choose the provider of the services, not
. withstanding any provision to the contrary

in any other statute. [Emphasis added.]

An amendment to the bill, adopted March 5, 1985 by the sub
committee on insurance, would insert after the word "chiro
practor," the phrase "practicing pursuant to Section 40-47-40"
in two places as noted above. You correctly note that Section
40-47-40 of the Code refers to the practice of medicine under
the licensing provisions for physicians and osteopaths and have
asked this Office to interpret the amendment in light of Section
40-47-40. ^

It has been recognized by the South Carolina Supreme Court
that the practice of chiropractic is the practice of medicine,
albeit in a verv narrow field of medicine. See State v. Barnes,

ib 119 S.C, 213, 112 S.E. 62 (1922) ; Williams vT^Tapital Life &
Health Insurance Company, 209 S.C. 512 , 41 S.E. 2d 208 (1947) ;

m Bauer, v. State"] 267 S.C. 224, 227 S.E. 2d 195 (1976); Daniels v.
1 Bernard, 270 S.C. 51, 240 S.E. 2d- 518 (1978). Jit must be noted

that at the time Barnes was decided, there were no separate
licensing provisions tor chiropractic practitioners; they were
required to be licensed under the statutes for licensing physicians
until 1932, when a separate chiropractic licensing act was
passed. Act No. 892, 1932 Acts and Joint Resolutions.

In an opinion of this Office dated November 14, 1979, it
was stated, after reviewing legislative history of the licensure
of physicians and chiropractors:

Jl If chiropractors were still to be
included in § 40-47-40, id., then it would

7 follow that they would stTll be licensed by
; the Board- of Medical Examiners. However,



Continuation Sheet Number 3

To: The Honorable Joyce C. Hearn
March 12, 1985

the Board of Medical Examiners has not
- licensed or regulated chiropractors since

the enactment of the 1932 Act. Therefore it
seem clear . . , that the General Assembly
intended that the inclusion of chiropractors
in § ^O-47-AO, id., was repealed.

For these reasons, it is most likely
that chiropractors are not now included in

f § 40-47-A0, id. ...

Because the General Assembly is presumed to have knowledge of
. the interpretation given by the Attorney General to a statute,

and further, since several years have lapsed since the inter
™ pretation without further action by the legislature, such

interpretation is presumed to be correct. Scheff v. Townshin of
Maple Shade, 149 N.J. Super. 448, 374 A. 2d 43 a577) . It is :
certainly consistent with the fact that chiropractors have long

_ been licensed by an entirely separate provision of law from that
. . authorising the practice of medicine. .

Based upon our earlier interpretation of Section 40-47-40,
we do not read the amendment to H.2319, which adds the phrase
"practicing pursuant to Section 40-47-40" after the word
"chiropractors," as authorizing chiropractors to engage in any
activity not already permitted under existing law. To interpret

• the amendment otherwise would render virtually meaningless the
extensive chiropratic licensing statutes found at Section
40-9-10 et sec. Moreover, without a clear indication from the
General Assembly, we cannot attribute to that body an intent to
so radically alter the authority of chiropractors in such a
short-handed fashion. And if the legislature had indeed intended
such a change in this manner, presumably the chapter dealing

, >; with the licensure of chiropractors would have, at the very
.yy least, been referenced.

However, the reference to Section 40-47-40 contained in the
amendment to H. 2319 does inject the potential for confusion

/ * into any later interpretation of the bill if enacted. As we
have already noted, since the enactment of the chiropractic
licensing statutes in 1932, there is no longer any need to refer
to the "practice of medicine" with regard to the practice of
chiropractic; the two professions are entirely separately
regulated by separate licensing boards. The requirements for
licensure of each profession are different. In short, chtro-

. ; praetors presently practice their profession pursuant to
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Section 40-9-10 et seq . , not by virtue of the "practice of
medicine" provisions. To refer to chiropractors or members of
other professions such as podiatrists or oral surgeons as
"practicing pursuant to Section 40-47-40," which section defines
the practice of medicine, could be read by some as broadening
the authority of chiropractors (or podiatrists or oral surgeons)
where such was not intended. Conceivably, some would argue that
such language would authorize the same activities as those now
permitted by licensed physicians, pursuant to Section 40-47-10
et seq . This concern is enhanced when other provisions of
H. 2319 are read together as more fully discussed hereinafter.

If, as we believe, such expansive readings are net the
intent of the General Assembly, such may be avoided by
clarifying language. Rather than reference Section 49-47-40,
the committee may wish to specifically refer to Section 40-9-10
et seq. with : tare to chiropractors, as well as the licensing ,
statutes of the other professions mentioned in the bill. By so
doing, there would be no question as to the scope of authority
of the various professions enumerated in the bill. Moreover,
since the General Assembly is presumed to have knowledge of these
licensing provisions , which must be read in conjunction with
H.2319 anyway, the committee may determine that no purpose is
served by the amendment. Again, none of the professions
enumerated (podiatrist, oral surgeon, or chiropractor) now
"practice pursuant to Section 40-47-40," but instead practice
the tr professions by virtue of their own licensing laws.

You have referenced another question with regard to H.2319
ana the proposed amendment thereto. You wish to know whether
the bill as crafted could be subject to interpretation that
chiropractors (as well as podiatrists and oral surgeons) could
now be entitled to the same "payment or reimbursement" as
physicians for . provision of like services. Present Section
35-35-90 makes it clear that if a policy of insurance provides
for payment or reimbursement for any service within the scope of
practice of a duly licensed podiatrist or oral surgeon, the
insured or other person entitled to benefits under the policy is
entitled to payment of or reimbursement in accordance with the
usual and customary fee for said services, regardless of the
respective profession of tbe provider. H.2319 adds chiropractors
to this provision, and thus the bill, if enacted, would entitle
chiropractors to be reimbursed at the same rate as other professions
when chiropractors provide like services. Of course, H.2319
does not expressly mandate any particular form of health care
coverage. •
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Your final inquiry concerns the effect of H.2319 as amended
upon that language contained in present Section 38-35-90, which
provides that "the policyholder insured or beneficiary has the
right to choose the provider of the services, notwithstanding
any provision to the contrary in any statute. " (Emphasis
addeci. ; Apparently , this provision has heretofore not been
interpreted as redefining ' the scope of practice of any

•respective profession. Nonetheless, when this provision is read
together with the proposed amendment to H.2319 which refers to
Section ^0-47-40 (practice of medicine) , we believe there is a
possibility that H.2319 could be read as authorizing the
practice of medicine by the other referenced professionals.
Again, we do not think the General Assembly would intend that
result, and we do not attribute that intent to the legislature
by che bill in its present form. However, to avoid later
confusion and possible disputes as to the precise meaning of the
bill, we would suggest clarification in the areas specifically -
outlined above.

We hope that this interpretation and suggestions for
clarification will be beneficial to you. Please advise if you
need additional assistance or clarification.

Sincerely,

PtiXALtA-O-- ¦£

Patricia D. Petway '
Assistant Attorney General
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REVip?SD/-AND APPROVED BY:

Robert D . Cool
Executive Assistant for Ooinions


