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March 20, 1985

Jeffrey B. Moore, Executive Director
South Carolina Sheriff's Association
A21 Zimalcrest Drive, Suite 306
Columbia, South Carolina 29210

Dear Mr. Moore:

In a letter to this Office you referenced the situation
where law enforcement officers are moonlighting or engaging in
off-duty work while in uniform outside of their jurisdiction
without permission from any authority within the county where
they are working. _!_/ Referencing such, you have questioned
whether in such circumstances any such officers should be con
sidered as acting as private citizens without any specific law
enforcement authority. You have also asked whether the moon
lighting activity by such officers is prohibited unless specific

\_i You particularly referenced a situation where officers
of the Charleston Count}' Police Department are moonlighting,
while in uniform, in Dorchester Count3/. You stated that they
have not received any permission from any authority within
Dorchester Count;/ to so act. Based on my research, officers of
the Charleston County Police Department are not granted any
specific authority or jurisdiction beyond the limits of
Charleston Countv. See Act No. 190 of 1937.
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permission for work outside of their regular jurisdiction is
obtained. _2/

It is recognized that pursuant to Sections 23-24-10 et
seq . , Code of Laws of South Carolina, 1976, as amended, ofT-duty
private jobs for law enforcement officers are permitted. In a
previous opinion dated February 17, 1984 this Office stated that
pursuant to such provisions, such off-duty work is permitted
assuming the following conditions are met:

1. a determination by the agency head of
the agency that employs the law enforce
ment officer that such employment would
not have any adverse effects on the
agency, officer or profession, and that
such employment would be in the public
interest ;

2. permission of the law enforcement
agency that employs the officer;

2/ Apparently, pursuant to the exemption provided by
Section 40-17-150 (a) (5) , Code of Laws of South Carolina, 1976,
no questions would arise as to whether such law enforcement

officers in moonlighting outside their regular jurisdictions
should be licensed by SLED as private security guards. The
referenced statute provides that this State's Private Detective
and Private Security Agencies Act, Sections 40-17-10 e_t seq . ,
does not apply to

"a person receiving compensation for private
employment on an individual, independent
contractor basis as a patrolman, guard or
watchman who has full-time employment as a
peace officer with a state, county, or local
police department. For such exemption to
operate, the peace officer so defined shall
(a) be employed in an employer-employee

relationship, (b) on an individual
contractual basis, and (c) not be in the

employ of another peace officer." (Emphasis
added . )
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3. permission of the governing body by
which they are employed if the official
uniforms, weapons, and like equipment
is to be utilized by the uniformed
officer while off-duty*;

4. notice is given by the officer to the
law enforcement agency of the place of
employment, of the hours to be worked
and the type of employment.

Such statutes, however, do not comment on any of the questions
you have raised as^fco officers moonlighting outside their
jurisdiction. ^

Generally, a city police officer has no authority to arrest
outside the city limits unless he is in pursuit and then he may
arrest within a three mile radius of the corporate boundaries.
See : Section 17-13-40, Code of Laws of South Carolina, 1976.
Pursuant to Section 23-13-60, Code of Laws of South Carolina,
1976, a deputy sheriff is authorized "for any suspected freshly
committed crime, whether upon view or upon prompt information or
complaint" to "arrest without warrant." Section 17-13-30, Code
of Laws of South Carolina, 1976 provides that "the sheriff and
deputy sheriffs of this State may arrest without warrant any and
all persons who, within their view, violate any of the criminal
laws of this State...." In a previous opinion dated June 20,
1984, this Office determined that

"(w)hile the South Carolina Code does not
specifically restrict a sheriff to the
county in and for which he was elected, such
restriction may be fairly implied from other
related statutes read in pari materia with
statutes on sheriffs and their deputies."
See also: 80 C.J.S. Sheriffs and Constables
Section 36; 70 Am.Jur.2d Sheriffs, Police,
and Constables Section 27.

Several statutes authorize law enforcement activity b^ law
enforcement officers outside their regular jurisdiction in
certain instances. Pursuant to Section 23-1-210, Code of Laws
of South Carolina, 1976, as amended, the intra-state transfer of
municipal or county law enforcement officers on a temporary
basis is authorized. Such statute specifically provides that
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"any municipal or county law enforcement
officer may be transferred on a temporary
basis to work in law enforcement in any
other municipality or county in this State
under the conditions set forth in this
section, and when so transferred shall have
all powers and authority of a law enforce
ment officer employed by the jurisdiction to
which he is transferred."

Moreover, Section 5-7-120, Code of Laws of South Carolina, 1976,
as amended, authorizes municipalities to send IdV enforcement
officers to other municipalities when requested in -eases of
emergency. When officers are sent to another municipality, they
have all the jurisdiction and authority of law enforcement
officers of the requesting municipality. This Office also
recognized in the June 20, 1984 opinion previously referenced
that Sections 8-12-10 ej; seq . , Code of Laws of South Carolina,
1976, "... would permit the interchange of local governmental
employees, such as sheriffs' deputies, between the counties."

In an opinion dated May 17, 1978, this Office referencing
Section 6-1-20, Code of Laws of South Carolina, 1976, and
Article VIII, Section 13 of the South Carolina Constitution
determined that:

"(t)he ability of political subdivisions to
enter into an agreement for the joint
administration, responsibility and sharing
of the costs of services with other politi
cal subdivisions is granted ... (R)eading
these . . . sections in conjunction enables
an incorporated municipality to enter into a
contractual arrangement with a county to
provide law enforcement services to the
municipality . "

Referencing the above, it is clear that there is specific
authority for a law enforcement officer to act outside his .
jurisdiction in certain circumstances. However, it is clear
that implicit in any such authorization is the requirement that
there be agreement between the two affected jurisdictions.

In a recent opinion dated January 28, 1985 this Office
dealt with the question of the propriety of a city police
officer to make drug purchases outside the city limits. The
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opinion recognized that a number of cases in other jurisdictions
have sanctioned such activity and upheld arrests by officers
operating outside their regular jurisdictions. However, such
arrests were validated on the basis that such officers, as
private citizens, possessed the power to arrest. See: McAnnis
v. Florida, 386 So. 2d 1230 (Fla. 1980); People v. Bloom, 577
P . 2d zhS TCal. 1978); Meadows v. State, 655 P . 2d 556 TOkl.
1982). The opinion further recognized that South Carolina law
relating to arrest by a citizen authorizes any citizen to arrest
an individual for a felony and to take such individual to local
law enforcement authorities. See : Section 17-13-10, Code of
Laws of South Carolina, 1976. Such statute further provid&s for
the arrest by a private citizen upon "view of a larceny
committed." 3/ The opinion, however, also stated in a footnota
that

"(c)ourts have held that a police officer
acting 'under color1 of office, but outside
his jurisdiction may not make an arrest; in
other words, he must be acting as a citizen.
A police officer is generally acting under
color of his office by ' . . . actually holding
himself out as a police officer, either by
wearing his uniform or in some other manner
openly advertising his official position in
order to observe the unlawful activity
involved. ..."

3/ Section 17-13-20, Code of Laws of South Carolina, 1976
also provides that:

"Any citizen may arrest any person in the
nighttime by such efficient means as the
darkness and the probability of escape
render necessary, even if the life of such
person should be thereby taken, when such
person (a) has committed a felony, (b) has
entered a dwelling house with evil intent,
(c) has broken or is breaking into an
outhouse with a view to plunder, (d) has in
his possession stolen property or (e) being
under circumstances which raise just
suspicion of his design to steal or to
commit some felony, flees when he is hailed.
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As to your particular question as to whether the law
enforcement officers moonlighting outside their jurisdictions
should be considered as acting as private citizens without any
specific law enforcement authority, it appears that unless such
officers' law enforcement authority had been expanded pursuant
to one of the previously referenced agreements, such officers in
moonlighting outside their regular jurisdictions would be acting
as private citizens. As such, they would only have that law
enforcement authority previously recognized granted to other
private citizens.

In your letter you referenced that the law enforcement
officers you cited typically wear their uniforms while moon
lighting outside their regular jurisdictions. As stated above,
a law enforcement officer is generally considered to be acting
"under color of his office" by holding himself out as a police
officer, such as when the officer wears his regular uniform.
However, as stated in the previous opinion of this Office cited
above, courts have generally held that a law enforcement officer
acting outside his regular jurisdiction may not make an arrest
as a law enforcement officer but instead must act as a private
citizen.

In State v. Shipman, 370 So. 2d 1195 (Fla.~ 1978) the Florida
District Court of Appeal determined that a law enforcement
officer's actions in making an arrest as a private citizen
outside his jurisdiction

"... would not be sustainable as those of a
private citizen if ... (he) ... was 'acting
under color of office' at the time ... (he
made the arrest)...." 370 So. 2d at 1196.

Therefore, as to the situation you referenced, the officers in
wearing their uniforms while "moonlighting" outside of their
jurisdictions should not be considered to be exercising their
regular law enforcement authority. Instead, by wearing their
uniforms in such circumstances, the officers are waiving that
law enforcement authority they possess, i.e., that of a private
citizen. '

You also questioned whether the moonlighting activity
described above by such law enforcement officers is prohibited
unless specific permission for such work outside their regular
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jurisdictions is obtained. _kj Referencing the above, such
activity does not appear to be absolutely prohibited. However,
as pointed out:, unless such officers' law enforcement authority
has been expanded such as pursuant to^ one of the type agreements
discussed in this opinion,: such officers in moonlighting outside
their regular jurisdictions would only possess that law enforce
ment authority granted to private citizens generally. Moreover,
if the officers wear their regular uniforms in such circumstances,
their actions would not be sustainable as those of a private
citizen since they would be "acting under color of office."

If there are any further questions, please advise.

Since

Charles H. Richardson
Assistant Attorney General

CHRrdjg

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cobk
Executive Assistant for Opinions

_4/ This opinion does not attempt to comment on whether
any local policies or regulations of a particular law enforce
ment agency would prohibit such activity. Such would have to be
examined on a case-by-case basis.


