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William S. Hall, M.D.

State Commissioner
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P , 0 . Box 485

Columbia, SC 29202

Dear Dr . Hall :

In your letter of March 22, 1985, to the Attorney General, you have
asked the opinion of our Office on two (2) issues currently
confronting the Department of Mental Health. First, you have

inquired whether §44-23-1090, South Carolina Code of Laws, 1976, as
amended, authorizes the release of information and records on
patients and ex-patients of the South Carolina Department of Mental
Health to law enforcement authorities from states other thhn South
Carolina. Section 44-23-1090 makes such records and information
confidential and not subject to disclosure except under certain
exceptional circumstances. One of the circumstances as set forth in
§44-23-1090(5) is where "disclosure is necessary in cooperating with
law enforcement agencies" (emphasis added). You indicate in your
letter that this information is routinely provided to South Carolina
law enforcement authorities upon request pursuant to this section.
I find no reason to limit this provision to South Carolina law
enforcement agencies only. The term "law enforcement agencies" is
not defined in the article and, therefore, must be given its common
usage. Absent any limiting modifiers such as South Carolina or
state, the term "law enforcement agencies" would include any agency
performing the function of law enforcement whether from South
Carolina or some other state.

Secondly, you have inquired whether the South Carolina Department of
Mental Health can assess fees when personnel of the Department are
subpoenaed for court testimony or for depositions. As pointed out
in your letter, §19-19-40, South Carolina Code of Laws, 1976, as
amended, prohibits a public employee from receiving such fees. In a
previous opinion, a copy of which is enclosed, this Office has
concluded, based on the authority of §19-19-40, that the receipt and
retention of witness fees and allowances by a salaried state
employee, incidental to the performance of his official duties.
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constitutes a prohibited perquisite of the office and that a state
agency is entitled to insist that any of its employees who are paid
such fees pay them over to the agency to be remitted to the General
Fund . Sji£ April 12, 1984, Opinion of the Attorney General written
by T. Travis Medlock, Attorney General. Whether the Department,
rather than the individual, can assess such fees is a separate
question. The right of a witness to compensation is purely
statutory. At common law, no witness fees were paid, as it was
thought that, justice being a source of mutual benefit to all the
saembers of the community, each member was under an obligation to aid
:n furthering it as a matter of public duty. 81 Am.Jur.2d Wt tnesses
523, p. 47. I can find no statutory authority or court rule which
allows the Department of Mental Health to assess witness fees. It
is my conclusion, then, that such fees cannot be assessed without
such statutory authorization.
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Sincerely,

B. J. Willoughby

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED:

c
ROBERT D. COOK

Executive Assistant for Opinions


