
^brtz of ^0uti| dlaroltttn

®fficE of tfjc ^ttorneg (Sciteral

T. TRAVIS MEDLOCK
ATTORNEY GENERAL

REMBERT C. DENNIS BUILDING

POST OFFICE BOX 11549

COLUMBIA. S C. 29211

TELEPHONE 803-758-3970

November 27, 1985

I

The Honorable George K. Bailey •
Member, House of Representatives
100 Meets Street
St. George, South Carolina 29A77

Dear Representative Bailey:

You have asked for the opinion of this Office as to whether
an individual would violate the dual office holding prohibitions
of the State Constitution if he were to serve concurrently on a
county board of education and on the State Board of Education.

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution
provides that "... no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time." For this provision to be contravened,
a person concurrently must hold two public offices which have
duties involving an exercise of some portion of the sovereign
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or
other such authority, establish the position prescribe its
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E."2d
61 (1980). " •

This Office has concluded on numerous occasions that one
who would serve on a county board of education would hold an
office for dual office holding purposes. Representative
opinions dated July 8, 1983; March 6, 1979; and January 17, 1985
are enclosed. The opinion of July 8, 1983 may be of particular
interest to you since it deals with a Dorchester County school
board. ¦

The State Board of Education was established pursuant to
Section 59-5-10 et seq. of the Code of Laws of South Carolina
(1976). One member is to be appointed from each judicial
circuit by the legislative delegations representing the counties
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within each circuit. Members of the board serve for terms of
four years. Section 59-5-10. The only qualifications specifiedby statute are that a member be a registered elector of thisState and that he take an oath before entering upon the duties ohis office. Section 59-5-20. Compensation in the form of perdiem and mileage as provided for members of the General Assemblyis specified by Section 59-5-30. Powers and duties are specifiedby Sections 59-5-60, 59-5-80, 59-5-90, 59-5-100, 59-5-110, and59-5-120 and entail the basic governance of the public schools
of this State, certification of teachers, supervision ofagencies relative to education, and so forth. Clearly these
duties involve an exercise of a portion of the sovereign power
of the State.

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office
that one who would serve as a member of the State Board of
Education would hold an office for dual office holding purposes.Furthermore, one who would serve concurrently on the State Board
of Education and on a county board of education would mostprobably contravene the dual office holding prohibition of the
State Constitution.

¦ With kindest regards, I am

Sincerely,

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General

PDP/an

Enclosures . '

REVIEWED AND APPROVED BY:

Pj6bert D . ^Cook "
Executive Assistant for Opinions


