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COLUM9JA. S.C 2S211

TELEPHONE 803-7S6-3970

October 10, 1985

The Honorable Thomas A. Limehouse
Member, House of Representatives
Post Office Drawer 2005
Summerville, South Carolina 29484

Dear Representative Limehouse:

You have advised this Office that the Board of Trustees of
the College of Charleston, subsequent to the resignation of the
President of the College, has voted to pay the President
$60,000.00 in severance pay from the College. You have inquired
as to the propriety of the Board's actions. You have also
asked, hypothetically , whether such action taken by a board of
trustees in executive session but not later ratified in a public
session would be effective.

As to your first question, Article III, Section 30 of the
State Constitution provides:

The General Assemblj' shall never grant
extra compensation, fee or allowance to any
public officer, agent, servant or contractor
after service rendered, or contract made,
nor authorize payment or part payment of any
claim under any contract not authorised by
law; ... .

"Extra compensation" as used in Article III, Section 30 has been
defined as "any compensation over and above that frxed by law or
contract at the time the service was rendered." State ex rel.
McLeod v. McLeod , 270 S.C. 557, 243 S.E.2d 446 a978). Article
III, Section 30 has been interpreted on numerous occasions by
this Office; see Ojps . Atty. Gen, of July 19, -1979; July 14,
1958; February-?!, 1955; January 27, 1977; July 26, 1978; August
23, 1579; and September 29, 1981, copies of which are enclosed
for your use. As you will see, this Office has opined repeatedly,
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based on Article III, Section 30, that severance or bonus pay is
prohibited as being made after services have been rendered or a
contract fulfilled. We understand that the individual has
voluntarily resigned, that there exists no contract authorizing

severance pay, that no future services to the State are to be
rendered in consideration of the 560,000.00 payment, 1/ and
further that the Board is not purchasing a contract as is done
occasionally upon involuntary termination of employment. The
identical principles recited within these prior opinions would
most probably be applicable to the situation you have presented
as to the College of Charleston. 2/

You have asked whether the payment to the individual may
be denominated a retraining fee and thus be authorized. We "
would advise that the payment , by whatever name it is called,
would also be prohibited as an expenditure of public funds for a
private purpose. See Article X, Section 11. A public purpose

has for its objective the promotion of the
public health, safety, morals, general
welfare, security, prosperity, and content
ment of all the inhabitants or residents, or
at least a substantial part thereof.
Legislation does not have to benefit all of
the people in order to serve a public
purpose merely because some individual makes
a profit as a result of the enactment.

Anderson v. Baehr, 265 S.C. 155, 162, 217 S.E.2d A3 (1975). A
payment to an individual with no assurance of more than a
negligible advantage to the general public does not serve a
public purpose within the meaning of the Constitution. Id, , 265
S.C. at 163. In the instant situation it would appear that no
one other than the individual will benefit from this exnenditure

1/ No opinion as to the propriety of payment in advances
for services to be rendered in the future is expressed herein.

2/ We would further mention that Section 138 of the
1985-fcf Appropriations Act [Act No. 201, Section 138] provides
that "salaries paid to officers and employees of the State
including its several boards, commissions, and institutions
shall be in full for all services rendered...." Such is
consistent with Article III, Section 30' s mandate.
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of public funds. Assuming that there is no contractual provision

authorizing such a payment, that a voluntary resignation is

involved, that no future services to the State are to be rendered,

and further that a purchase of the employment contract is not

involved, it would appear that the public purpose test would not

be met by such an expenditure of public funds, whether it be

denominated severance or retraining pay.

You have also asked this Office to address, hypothetically ,

a situation in which a board should decide in executive session

to pay such severance but not subsequently ratify that action in

open session. Section 30-4-70(a) (5) , Code of Laws of South

Carolina (1984 Cum. Supp.), provides the following:

Prior to going into executive session

the public agency shall vote in public on

the question and when such vote is favorable

the presiding officer shall announce the

purpose of the executive session. Any

formal action taken in executive session

• shall thereafter be ratified in public
session -prior to such action becoming

effective . As used in this item "formal

action" means a recorded vote committing the

body concerned to a specific course of

action. [Emphasis added. ]

This Code section has been discussed at length in Ops. Atty.

Gen. No. 84-46 dated April 24, 1984; June 1, 1984, and

October 23, 1984, copies of which are enclosed.

As stated in Opinion No. 84-46 relative to an election of

officers by a public body which occurred in executive session,

[ajccording to the provisions of Section

30-4-70(a) (5) an election held in executive

session would not be effective until such

action has been ratified in public session.

This would be in keeping with the general

law that only those matters considered

openly, on the record, would be valid,

absent statutory authority to the contrary.

See , 73 C . J . S . , Public Administrative Law

and Procedure, § 17.
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To "ratify" is to recognize or confirm
"that which has been done without authority,
or done insufficiently." Davies v. Lahann,
145 F. 2d 656, 659 (10th Cir7 1944) . In Op.
Atty. Gen. No. 77-279, ... , this Office
concluded that "[s]uch ratification should
come through a motion to confirm the action
taken in executive session ... ." Of
course, upon such motion, the matter should
also be voted upon in public session in the
manner described above. See, Section
30-4-70(a) (5) .

We believe the better practice, and one
more in keeping with the spirit and intent
of the Freedom of Information Act, is to
ratify, in public, action taken in executive
session immediately upon return to public
session. . . .

The same statute and principles would apply to the hypothetical
situation. Any formal action taken during an executive session
would not be valid or effective until such action is ratified in
a public session.

We trust that the foregoing has satisfactorily responded to
your inquiry. If we may provide additional assistance, please
advise us.

Sincerely ,

& PehJay

Patricia D. Petway ^
A.ssistant Attorney General

PDP / an

REVIEWED AND APPROVED BY

Robert D7 Cook"
Executive Assistant for Opinions


