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T. TRAVIS WEDLOCK REMBERT C DENNIS BUILDfNG

ATTORNEY GENERAL POST OFFICE BOX 11M9

COLOMBIA. S.C 29211

TELEPHONE &03-758-3970

October 21, 1985

Paul M. Fata, Esquire
Lee County Attorney
Post Office Drawer 868
Bishopville, South Carolina 29010

Dear Mr. Fata: •

On behalf of the Lee County Council, you have asked whether
the dual office holding prohibitions of the State Constitution
would be violated if an individual served simultaneously as a

member of the Lee County School Board and as a member of the Lee
County Tax Appeals Board. We concur with your conclusion that
holding both offices simultaneously would contravene the State

Constitution.

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution

provides that "... no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time." For this provision to be contravened,
a person concurrently must hold two public offices which have
duties involving an exercise of some portion of the sovereign
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or
other such authority, establish the position, prescribe its
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E. 2d
61 (1980).

As is stated in an opinion of this Office dated January 17,
1985, this Office has determined on numerous occasions that one
elected to serve on a county school board would hold an office
for dual office holding purposes. Ops. Atty. Gen, dated July 8,
1983 and March 6, 1979. Copies of all opinions are enclosed.

A search of prior opinions of this Office revealed that the
question of a member of the Lee County Tax Appeals Board as an
office holder has apparently never been addressed. Thus, we
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must examine statutory authority relative to the Board and its

members to determine their status as office holders.

The Tax Appeals Board for Lee County was created by Act

No. 312, 1955 Acts and Joint Resolutions, as modified by Act

No. 77 of 1961. In Section 1 of Act No. 77, which provides in

pertinent part:

There is hereby created a Board of Tax

Appeals for Lee County, which shall consist

of seven residents of the county, five of

whom shall be appointed by the Governor on

the recommendation of a majority of the

County Legislative Delegation, one of whom

shall likewise be appointed on the recommenda

tion of the Town Council of Lynchburg and

one of whom shall likewise be appointed on

the recommendation of the Town Council of

Bishopville. . . .

A term of "two years and until their successors are appointed

and qualified" is specified. Payment at the rate of ten dollars

per day, not to exceed ten days in each calendar year, is also

specified. No qualifications or an oath are required by either

act. Duties of the Board would include such activities as

equalizing property assessments, hearing appeals to the effect

that property has not properly assessed or listed by the county

auditor or assessor, and so forth, all of which involve an

exercise of a portion of the sovereign power of the State.

Considering all of the above factors, we would advise that

one who would serve as a member of the Lee County Tax Appeals

Board would hold an office for dual office holding purposes.

Thus , we concur with your conclusion that one who would

concurrently serve on that Board and on the Lee County School

Board would contravene the dual office holding prohibition of

the State Constitution.

You had also asked how the dual office holding prohibition

operates when one person is deemed to be holding two offices.

Enclosed please find copies of opinions dated January 17, 1985

and October 25, 1984, which opinions discuss the distinction

between de facto and de jure officers. You may wish to look at

Mitchell v. Jones, 94 S.C. 487, 78 S.E. 528 (1913); Darling v.

Brunsonj 94 S.C. 207, 77 S.E. 860 (1913); State v. Buttz, 9 S.C.

156 (1877); Bradford v. Byrnes, 221 S.C. 255, 70 S.E. 2d 228

(1952); South Carolina Digest, "Officers and Public Employees,"

key no. 55 et seq . ; 67 C.J.S. Officers § 32; and 63A Am.Jur.2d

Public Officers and Employees § 82 .
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We are not aware of the order in which the individual
assumed these offices. As to the first, he would be a de facto
officer and a vacancy would exist to be filled by a de jure
officer. As to the second office, or the one most recently
assumed, he would serve as a de jure officer. The vacancy in
the first office could be filled by the appropriate appointing
body, though we would suggest that a determination of fact as to
dual office holding be made first with the individual being
given an opportunity to express his views in the matter.

We hope that the foregoing will be beneficial to you.
Please let us know if clarification or additional assistance
should be needed.

Sincerely,

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General

PDP/an _

Enclosures

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


