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September 23, 1985

Honorable Harry E. Dawkins

Orangeburg County Judge of Probate

P. 0. Box 1000

Orangeburg, SC 29116-1000

Dear Judge Dawkins: .

Your letter of July 15, 1985, requesting the opinion of this Office

has been referred to me for response. In your letter, you ask

whether it is mandatory under §14-23-1130, South Carolina Code of

Laws, 1976, as amended, for County Council to pay for the cost of a

certified court reporter in contested matters before the Probate

Court .

In general terms, §14-23-1130 requires the governing body of each

county to provide certain books, office equipment, office space, and

support personnel to the Probate Court. More specifically, and with

regard to support personnel, §14-23-1130 provides in pertinent part:

"... The governing body of each county shall

provide office space and additional support

personnel necessary 'for the orderly conduct of

the business of the Probate Court ." (Emphasis «

added . )

The statute leaves unclear who has the authority to determine what

is meant by "necessary for the orderly conduct of the business of

the Probate Court." The possibilities which come to mind are the

governing body of the county, the Probate Judge, or the Chief

Justice of the State Supreme Court. The reason for considering the

first two possibilities as the ultimate authority in this

determination is self-evident. The Chief Justice, however, is more

likely the proper choice. Article V, Section 4 of the South

Carolina Constitution makes the Chief Justice of the Supreme Court

the administrative head of the unified judicial system and bestows

upon him the power to make rules governing the administration of all

the courts of the State. In Sta t e ex r e 1 .	McLeod v.	Court o f

Probate , 266 S.C. 279, 233 S.E.2d 166 (1975), the Probate Courts

were recognized as a part of the unified judicial system.
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Therefore, the Chief Justice has the authority to make rules
governing the practice and procedure in the Probate Courts. Rules
have been promulgated for court reporters for the Family Courts and
the Circuit Courts requiring certification; however, at this time,
no rule exists requiring certified court reporters for use by the
Probate Courts. _!/ Therefore, it appears that the necessity for
certified court reporters in contested matters in the Probate Courts
is not recognized. For this reason, and absent a legal action being
brought to require the County Council to pay for a certified court
reporter, it is difficult to place that burden on County Council
solely based on the language of §14-23-1130.

The question then remains as to how to provide a record of contested
matters where the Probate Court determines such a record is needed.
This determination must be made on a case by case basis. Since a
certified court reporter is not required, it is acceptable to use a
standard tape recorder to record the proceedings. The recording can
then be made available for use by the attorney who desires to appeal
the decision of the Probate Court. In the alternative, the Probate
Court may require the attorney for the moving party to post bond or
cash to cover the cost of a court reporter and then assess actual
cost at the conclusion of the proceeding, depending upon the
outcome. These suggestions are merely for your consideration and
not required or recommended.

I hope this information sufficiently answers your inquiry.

Sincerely ,

B. J. Willoughby

Assistant Attorney General

BJW/rho

REVIEWED AND APPROVED:

ROBERT D. COOK

Executive Assistant for Opinions

_!/ It should be noted that the judicial commitment fund is
available through Court Administration to pay for a recorder for
contested judicial commitment matters, but even in this situation, a

reporter is not required.


