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William C. Keels, Esquire
Chester County Attorney
Post Office Box 547
Chester, South Carolina 29706

Dear Mr. Keels:

By correspondence from Mr. John A. Lucas, member of Chester
County Council and from you, as County Attorney on behalf of
Chester County Council, this Office has been asked to address
several questions in reference to the Chester Sewer District and
the Chester Metropolitan (water) District, as follows:

1. Does Chester County Council have absolute legislative
authority over both of these special purpose districts?

2. Will the Attorney General take the necessary action to
1 preclear Act No. 1486, 1968 Acts and Joint Resolutions, with theH United States Department of Justice?

3. Whether one serving as either Town Clerk or as a
member of the Town Council of the Town of Richburg may properly
serve as a commissioner of the Chester Metropolitan (water)
District?

4. Can the commissioners of the Chester Metropolitan
(water) District take control over a privately-owned water
system without providing the resident users a vote in a referendum
process?

5. Can the commissioners of the Chester Sewer District
take control over a privately-owned sewage system without giving
the resident users an opportunity to vote in a referendum
process?
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Each of your questions will be addressed separately, as
follows .

Question 1

In response to your first question, this Office concurs
with your conclusion that Chester County Council would not have
absolute legislative authority over the special purpose districts
In particular, Section 4-9-80, Code of Laws of South Carolina(1984 Cum. Supp.) provides: '

The provisions of this chapter [the
Home Rule Act] shall not be construed to
devolve any additional powers upon county
councils with regard to public service
districts, special purpose districts, water
and sewer authorities, or other political
subdivisions by whatever name designated
(which are in existence on the date one of
the forms of government provided for in this
chapter becomes effective in a particular
county) and such political subdivisions
shall continue to perform their statutory
functions prescribed in laws creating such
districts or authorities except as they
may be modified by act of the General
Assembly	

Dissolution of special purpose districts and certain changes in
size or manner of appointment of the governing bodies of such
districts are also provided for in Section 4-9-80, which section
has been interpreted in Spartanburg Sanitary Sewer District v.
City of Spartanburg, S.C. , 321 S.E.2d 259 (1984).
See also Section 6-11-410 et seq" of the Code, as to county
council's role in enlarging, diminishing, or consolidating
special purpose districts.

Furthermore, as you pointed out, the Supreme Court in Berry
v. Weeks, 279 S.C. 543, 309 S.E.2d 744 (1983), stated that
counties lack authority to abolish special purpose districts.
Various applicable statutes and constitutional provisions
discussed in Berry would also be applicable to the powers which
Chester County Council may or may not have as to the Chester
Sewer District and the Chester Metropolitan (water) District.

Question 2

You have advised that, by letter of August 12, 1985, the
United States Department of Justice has advised that, at this
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time, the United States Attorney General does not interpose any
objection to Act No. 1A86 of 1968, in response to a request for
preclearance under Section 5 of the Voting Rights Act of 1965,
as amended. This Office assumes responsibility for submitting
legislation enacted by the General Assembly to the Justice
Department for such preclearance; because the act in question
ha^ been precleared, no further action by this Office is necessary
at this time.

Question 3

The individual in question 3 is apparently serving as Town
Clerk and as a member of the Town Council of the Town of Richburg
and in an ex officio capacity on the commission of the Chester
Metropolitan (water) District. While the question of dual
office holding has been raised, the question may be resolved
without reference to dual office holding prohibitions. For the
reasons following, we concur with your conclusion that the
individual cannot serve on the Chester Metropolitan District
commission because he is a member of the Richburg Town Council.

Act No. 719 of 1971, in Section 1, provides the following
as to appointment of District members:

The District shall be governed by a
commission composed of nine members who are
residents of the District. Three members
shall be appointed by the Chester City
Council, two members shall be appointed by
the Great Falls City Council, one member
shall be appointed by the Town Council of
Fort Lawn, one member shall be appointed by
the Town Council of Richburg, and two
members shall be appointed by the Governor,
upon the recommendation of a majority of the
legislative delegation representing Chester
County . Members of the commission shall not
be members of the governing bodies by which
they were appointed^

* * *

Appointment prescribed by this section
shall oe made prior to July 1, 1969, and the
terms of office of members of the commi s s ion
shall commence on that date. At the first



H

Continuation Sheet Number A
To: William C. Keels, Esquire
September 3, 1985

meeting of the commission after its appoint
ment it shall organize itself by electing
one of the members as chairman and such
other officers as it may consider necessary.
Provided, however, that in the event any of
the appointments be not made by the respective
municipal councils the following officials
shall hold office as members, ex officio, of
the commission for the following periods or
until their successors are appointed and
qualify: The Clerk of the Town Council of
Richburg, ... until July 1, 1971; ... .
After the above stated dates , if any respec
tive municipal appointments shall not have
been made , the officials mentioned above
shall hold office as members, ex officio, of
the commission until their successors are
appointed and qualify^ [Emphasis added. ]

In the instant situation, even though the individual in question
appears to be the Town Clerk of Richburg, 1/ the specific
language of the first paragraph would proKTbit his service on
the District commission since he is a member of the governing
body of the Town of Richburg. See also Bradley v. City of
Greenville , 212 S.C. 389, 46 S . E. 2d 291 (1948) . Thus , we concur
with your conclusion. The Town Council should therefore exercise
its appointment power under Act No. 719 to appoint an individual
not a member of the town's governing body (or other public
officer) to serve on the District commission.

Questions 4 and 5

Your final two questions concern the extension of water and
sewer services into an area previously not within the service
area of the Chester Metropolitan (water) District and Chester

_1/ See Section 5-7-180 of the Code, which provides that
"[ejxcept where authorized by law, no mayor or councilman shall
hold any other municipal office or municipal employment while
serving the term for which he was elected;" Section 5-7-220
(appointment of town clerk); Ops. Atty. Gen, dated March 14,
1983 (town clerk is an officer) , January 31, 1984 (city council
member is an officer), and May 21, 1984 (council member also a
town employee) .
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Sewer District. In particular, you have advised that privately-owned systems would be taken over by the Districts under aproposed plan, and you wish to know whether a referendum of theresidents in the proposed service area would be necessary. Twoaspects of such expansion must be considered.

The Chester Metropolitan (water) District is authorized byAct No. A78 of 1963, Section 4,
.

|

(e) To purchase or contract for theuse of any water system or plant, or anypart thereof, already existing, or beingoperated within the district, on such termsand at such price as the commission may deemproper, bearing in mind at all times thevalue thereof to the district's system orplant as a whole. [Emphasis added.]

Similarly, the Chester Sewer District is authorized by Act No.1186 of 1964, Section 4 to "(10) Purchase or lease existingsewer lines, mains, systems, sewage disposal or treatment plantsand to make contracts whereby they may be connected to the linesor systems which it may establish." It thus appears that eachdistrict may acquire other water or sewer systems, though thelanguage of Act No. 478 of 1963 clearly restricts the ChesterMetropolitan District to acquisition of systems within theDistrict .

Acquisition of systems not already within the service areaof either district will entail expansion of the service area ofthe given district. Because each of the districts was inexistence prior to March 7, 1973, the procedures specified inSection 6-11-410 et seq . , of the Code must also be followed. 2/An opinion of this Office dated October 17, 1983, enclosed,summarizes these laws as follows:

§ 6-11-420 authorizes the governing body ofthe county to "enlarge, diminish, or consolidate any existing special purpose districts

2J See Section 6-11-410 as to the definition of specialpurpose districts to which the laws concerning enlargement,diminishment , or consolidation of existing special purposedistricts are applicable.
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located within such county ... ." Thereafter,
in § 6-11-430 et seq . , the procedures which
must be followed by the governing body of
the county are enumerated. They include the
notice of and holding of a public hearing.
§ 6-11-440 and § 6-11-45C. Any action taken
toward alteration of the boundary of the
special purpose district must be reflected
in the records of the county treasurer and
auditor, § 6-11-460, and provision is made
in § 6-11-470 for publication of the governing
body's action. Any final action taken
toward alteration of the boundary of the
special purpose district may be challenged
in court by "[ajny person affected ... ."
§ 6-11-480.

Please refer to the very detailed statutes for the complete
requirements imposed upon a county council.

While the statutes relative to creating a special purpose
district, Section 6-11-10 et seq. , require an election by the
qualified electors of the proposed district, see Section 6-11-60,
there are no comparable provisions for a referendum in the
expansion of water and sewer districts. If, however, general
obligation bonds are to be issued, a county council may require
a special election to be held. See Section 6-11-490. It should
be noted that by Section 4-9-30(16) , a county council is empowered
"to conduct advisory referenda." Thus, while referenda would
not be required prior to expansion of the service areas of water
or sewer districts by a county council, council is certainly not
prohibited from conducting such a referendum to ascertain the
desires of the electors in the proposed service area in addition
to holding the required public hearing.

Based on the foregoing, we concur with your conclusion that
each district may obtain and operate water and sewer lines from
a private-owned company but only if the proper statutory procedures
required for expansion of the service areas of special purpose
districts are followed. While referenda are not required for
expansion, neither are they prohibited.

We trust that the foregoing has satisfactorily responded to
your inquiry. Please advise if additional information or
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clarification should be necessary.

Sincerely,

PDF /an

Enclosures

PcctUAUL PdiOaxf
Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

u
Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


