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September 4, 1985

Jeffrey B. Moore, Executive Director

South Carolina Sheriffs' Association
421 Zimalcrest Drive, Suite 306

Columbia, South Carolina 29210

Dear Mr . Moore :

In your letter you referenced that several sheriffs still

retain fees and commissions collected for performing certain

functions as a part of their salary. Such a practice was

recognized in a previous opinion of this Office dealing with the

Dorchester County Sheriff. See ; 1975 Op. Atty. Gen. No. 4216,

p. 259. You have questioned whether Act No . 163 of 1985 requires

such sheriffs to begin turning over these fees and commissions

to their counties or may they still continue to retain such

monies .

The intent of the sponsors of Act No. 163 was to provide a

uniform statewide fee and commission schedule for sheriffs. Op .

Atty. Gen. , August 31, 1985. Included in such Act was the

provision that "(a) 11 monies collected under this section shall

be deposited into the treasury of that county employing the

sheriff collecting those monies." Therefore, it is clear that

pursuant to such provision, sheriffs are not authorized to

retain any fees and commissions collected for performing the

functions specified by Act No. 163.

While such sheriffs may no longer retain such fees and

commissions, the compensation of a sheriff may not be reduced

during his current term. Section 4-9-30(7) of the Code, a

provision in the "home rule" act, states that:

"(t)he salary of those officials elected by

the people may be increased but shall not be
reduced during the terms for which they are

elected . . . . "
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In construing constitutional prohibitions against altering
compensation of public officers, it has been stated that:

"(i)f the compensation is a salary, the
salary must remain the same throughout the
official's term; if fees, then the same
scale of fees must prevail for the same
services. When the term 'salary' is used in
this connection, it is not always employed
in its general sense as embracing any
compensation fixed by law. It may be used
in the limited sense of an annual or
periodical payment for the services, and be
applicable to specific fees and commissions."
63A Am.Jur.2d, Public Officers and Employees,
Section 443, p. 993.

It has typically been recognized that fees and commissions
received by sheriffs were considered a part of the salary
received by such officials for performing their duties. See ,
Mullins v. Marion Co., 72 S.C. 84 (1905). The 1975 opinion
referenced above which recognized the authority of a sheriff to
retain fees and commissions determined that such entitlement
"... is readily ascertained by comparing the general statutes
... with specific exceptions thereto, requiring the sheriffs of
certain counties to turn their fees over either to the county
treasurer specifically or to the county general fund." The fact
that fees received by a sheriff were considered a part of the
compensation received by him is readily ascertained by a review
of special acts pertaining to Marlboro County. In 1975, accord
ing to the county appropriation act, Act No. 413 of 1975, the
sheriff's salary was set at $9,176.00. Pursuant to Act No. 869
of 1976, the sheriff was required to turn over all fees collected
by him to the county treasurer. However, such act also increased
the salary of the sheriff to $16,000.00.

Referencing the above, a court could reasonably conclude
that any fees and commissions paid a sheriff should be construed
to have been a part of his salary. Indeed, it has been stated
that "... a fee prescribed for a public officer is compensation
for particular services...." 67 C.J.S. "Officers" , Section
224(b) p. 717. See also: 16 Words and Phrases, "Fee" , p. 523
("fees are compensation for particular acts or services. ')
Also, as to other types of county officers, fees have been
considered to be a part of the salary or compensation of such
officers. In Douglas v. McLeod, 277 S.C. 76, 282 S.E.2d 604
(1981), the State Supreme Court recognized that prior to its
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ruling in State of South Carolina ex rel. McLeod v. Crowe, 272
S.C. 41, 249 S.E.Zd 772 (1978), the compensation of a magistrate
consisted of a combination of fees and salary from the county.

In an opinion of this Office dated November 14, 1979 the
question was raised as to whether the fees a master-in-equity

had formerly received should be considered in establishing a
master's salary. Section 14-11-30 of the 1976 Code, which was
effective July 1, 1979, stated:

»

"(a) master-in-equity shall be compensated
in such amounts as may be provided and

appropriated by the governing body of the

county . . . but in no case shall . . . such
master receive less than he is receiving as

of June 15, 1979...."

Another proviso stated salaries of masters could not be reduced

during their terms. Act No. 164 of 1976, Part 2, Section 22.

The opinion stated:

"(s)ince the fees of the office on and prior

to the effective date of this Act and during
your current term constituted a part of the

salary for the position, they must be
considered in determining your salary during

the remainder of your term."

While it is true that in this instance § 4-9-30(7) is

contained in a separate statute, based upon the foregoing

authorities, we would seriously doubt, that the General Assembly
intended by Act No. 163 to alter or repeal § 4-9-30(7). Generally,

statutes must be read in conjunction with one another to avoid
implied repeals. State v. Hood, 181 S.C. 488, 188 S.E. 134
(1936). Moreover, the legislative history surrounding the
enactment of Act No. 163 is consistent with the fact that the

General Assembly did not intend to reduce the sheriff's compensa
tion with the enactment of the new fee act. See , Minutes of the
Senate Judiciary Committee, January 29, 1985.

Accordingly, while it is clear that Act No. 163 requires>

all sheriffs now to turn over the fees collected by them to the

county, it is doubtful whether amounts equivalent to the fees
and commissions previously retained by the sheriff as part of

his compensation may be subsequently withheld by county council
from the sheriff's compensation. Those amounts equivalent to
previously retained fees and commissions should thus be reimbursed
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by county council to the sheriff as part of his compensation

because, as referenced above, the compensation of sheriffs

cannot be reduced during their term. § A-9-30(7). Since county

council would be simply reimbursing to the sheriff amounts

equivalent to fees and commissions previously retained by him,

normally no additional expenditures by county council should be

necessary.

Our conclusions herein should not be construed as indicating

that sheriffs would now be compensated in amounts equivalent to

those amounts to be turned over to the counties pursuant to the

amended fee schedule set forth in Act No. 163. All we are

saying here is that § A-9-30(7) requires that the compensation

of a sheriff should not be reduced during his term. Thus , the

sheriffs' compensation, including the fees received by him as

part of his salary, prior to the enactment of Act "Ho . 163 should
be the determining factor. In short, Act No. 163 should not be

viewed as providing a windfall to the sheriff or a means whereby

his previous compensation may now be reduced.

If we may be of further assistance to you, please let us

know. With kindest regards, I am

Sincerely yours ,

Robert D. Cook

Executive Assistant for Opinions
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