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The Honorable Michael A. Pitts

District No. 14—Greenwood-Laurens Counties

372 Bucks Point Rd.

Laurens, SC 29360

Dear Representative Pitts:

We are in receipt of your letter requesting an opinion as to whether an individual is

operating under a conflict of interest where the individual at issue is both a school board trustee

and a temporary employee of the district. Because our prior opinions explain that an individual

concurrently serving as both a member of the school board and an employee of a school district

creates "a master-servant problem," we believe a conflict of interest exists.

A. Conflict of Interest

A master-servant conflict is a specific type ofconflict based on the common law principle

that where one office is subordinate to the other, and subject in some degree to the supervisory
power held by the other office, a single individual should not hold both positions. Op. S.C. Atfv

Gen.. 2014 WL 2120887 (April 25, 2014); On. S.C. Atfv Gen.. 1986 WL 289867 (June 25,

1986) (citing 67 C.J.S. Officers § 27). Indeed, our Supreme Court, in McMahan v. Jones. 94

S.C. 362, 77 S.E. 1022 (1913) affirmed this principle stating:

No man in the public service should be permitted to occupy the dual position of

master and servant; for, as master, he would be under the temptation of exacting
too little of himself, as servant; and as servant, he would be inclined to demand

too much of himself, as master. There would be constant conflict between self-
interest and integrity.

94 S.C. at 365, 77 S.E. at 1023. In numerous prior opinions we have explained that a master-

servant conflict arises when an individual serves on a school board while also serving as an
employee of the school district that is governed by the board. Op. S.C. Atfv Gen.. 1980 WL

121106 (March 19, 1980); Op. S.C. Atfv Gen.. 1972 WL 20453 20453 (May .15, 1972); Op,
S.C. Atfv Gen.. 1972 WL 25227 (February 29, 1972); Op. S.C. Atfv Gen.. 1972 WL 25219

(February 23, 1972); Op. S.C. Atfv Gen.. 1972 WL 26134 (January 25, 1972). The fact that an

individual on the school board only occupies the role of the servant in the master-servant

relationship on a temporary basis does not change this conclusion because, as explained in

McMahan. the conflict exists at the moment an individual assumes both roles. McMahan. 94
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S.C. at 365, 77 S.E.2d at 1023 (explaining the law prohibits bodies charged with the

administrations of public duties from employing their own members). Moreover, prior opinions

of this Office have found that Sections 59-15-10 and 59-19-300 of the Code force a school board

member to resign in the event an individual wishes to continue teaching in the school district

where that individual serves on the board, regardless of whether the person wishing to teach does

so on a full-time or part-time basis.1 Op. S.C. Att'v Gen.. 1987 WL 342798 (January 15, 1987);
On. S.C. Att'v Gen.. 1980 WL 121 1 18 (March 21, 1980); Op. S.C. Att'v Gen.. 1979 WL 43134

(October 25, 1979); Op. S.C. Att'v Gen.. 1979 WL 43592 (September 18, 1979). Accordingly, it

is the opinion of this Office that simultaneous service as both a school board member and as an

employee of that same school district creates a conflict of interest and is at odds with South

Carolina law.

B. Subsidiary Questions

You have also submitted subsidiary questions regarding the effect of a conflict of interest.

For instance, you ask: (1) if any penalties are incurred as a result of a conflict; (2) if all

temporary employment for the school district would present a potential conflict of interest; (3) if

a conflict of interest would affect "filing for the school board trustee position?" and (4) if

contractual obligations would be affected. Our responses follow.

1. Potential Penalties for Serving under a Conflict of Interest

We believe that outside of being subject to removal from the school board, the law does

not provide for any specific penalties when an individual serves under the master-servant conflict

of interest as the conflict is merely a violation of the common law. The same is true with respect
to the violation of Sections 59-15-10 and 59-19-300 as neither statute proscribes a penalty for
violations of either statute. That said, regardless of the lack of a specific penalties in either the
common law or statutes, we believe there is nothing prohibiting an individual from filing a suit

against an entity seeking removal of an officer serving under a conflict of interest and requesting
damages.

2. Would All Temporary Employment in the District Present the Same Conflict

With respect to your question concerning whether temporary employment with the school
district would result in the same potential conflict of interest, we believe, as mentioned above,

that it would. Specifically, the mere fact that an individual on the school board occupies both the
role of the servant and the master in the master-servant relationship is the basis for the conflict of

1 Notably, Section 59-1-130 of the South Carolina Code defines a teacher as "any person who is employed either
full-time or part-time by any school district either to teach or to supervise teaching." S.C. Code Ann. § 59-1-130
(2004). As a result, we believe that an individual employed by a school district for the purpose of teaching,
regardless of title, would be considered a teacher for purposes of detennining a conflict of interest.
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interest discussed in McMahan. Thus, since the conflict exists at the moment an individual

assumes both roles, it stands to reason that any individual serving as both a member of the school

board and as a temporary employee of the school district would presumably be operating under a

conflict of interest. McMahan. 94 S.C. at 365, 77 S.E.2d at 1023 (explaining the law prohibits

bodies charged with the administrations of public duties from employing their own members).

3. Does a Conflict of Interest affect "filing for the school board trustee position"

Assuming an individual wishing to file for a "school board trustee position" meets the

constitutional and statutory requirements of a qualified elector, we believe that an individual

laboring under a master-servant conflict of interest could technically still seek re-election to the

position of school board trustee, but would be subject to removal from such an office at any time

as a result of the ongoing conflict of interest. However, in the event your question is merely

asking whether an individual who is currently serving only an employee of the district may seek

election to the board of trustees, we reiterate, consistent with our prior opinions, that such an

individual could seek election to the board, but would need to resign from the applicable

employment position prior to taking the oath of office in order to avoid the master-servant

conflict of interest. See Op. S.C. Atfv Gen.. 1972 WL 20453 (May 15, 1972) (stating that a

teacher is eligible to run for a position on the school board of the district employing the teacher,

but to avoid the master-servant conflict, must resign if elected to the office); Op. S.C. Atfv Gen..

1972 WL (February 23, 1972) (explaining that while a teacher is not prohibited from seeking

election to the board of trustees, the teacher, if elected, would need to resign from the teaching

position to avoid the master-servant conflict).

4. Does the Master-Servant Conflict Affect Contractual Obligations

Finally, with respect to your fourth question, whether the existence of the master-servant

conflict affects existing contractual obligations entered into by the district, we believe, consistent

with our previous opinions concerning de facto officers, that matters relating to third-parties, in

this instance contracts with third parties, would not be affected by the fact that one of the

individuals on the school board was operating under a master-servant conflict of interest when

the board entered into the contract. See e^g. Op. S.C. Atfv Gen.. 2000 WL 1205948 (July 31,

2000) (explaining that actions taken by a de facto officer are generally held to be valid with

regard to third parties); Op. S.C. Atfv Gen.. 2003 WL 22172233 (September 16, 2003) ("This

Office has consistently recognized that as an officer de facto, any action taken as to the public or

third parties would be as valid and effectual as those actions taken by an officer de jure unless or

until a court would declare such acts void or remove the de facto officer from office.") (internal

quotations omitted).
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Conclusion

In conclusion, it is the opinion of this Office that any amount of simultaneous service as

both a school board member and as an employee of that same school district creates a master-

servant conflict of interest and is at odds with South Carolina law, Sections 59-15-10 and 59-19

300 in particular. That said we believe that an individual operating under the master-servant

conflict of interest and serving in violation of Sections 59-15-10 and 59-19-300 of the Code is

not subject to any penalties as a result of such service, but is of course subject to removal and

perhaps claims of damages as may be the case in any civil suit. Moreover, while an individual

operating under the master-servant conflict of interest may technically file for re-election, such

an individual is of course subject to removal at any time. Despite this, we believe, as a general

matter, that actions taken by the individual acting under the master-servant conflict would be

valid and effectual at least until a court says otherwise.

Sincerely,

Brendan McDonald

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

D. Cook

Solicitor General


