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ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

January 14, 2015

David W. Epperson, Esq.
Clarendon County Administrator
411 Sunset Drive

Manning. SC 29102

Dear Mr. Epperson:

This Office received your request for an opinion regarding the authority of a County Board of Education
to suspend or remove an appointed school board member after the member has been arrested and charged
with a crime. You explain that the Clarendon County Board of Education appoints all nine (9) members
to the Clarendon School District Two Board of Trustees. On or about November 13, 2014, a member of
the Clarendon School District Two Board of Trustees was arrested and charged with petit larceny and
impersonating a police officer.

LAW/ANALYSIS:

We addressed a similar situation in a prior opinion. In our June 27, 2005 opinion, a member of a school
board was charged with simple assault and battery. We opined that the school board member could not
be removed or suspended from office and she was not prevented from performing her official duties.

We considered the following when reaching our conclusion:

As our Supreme Court long ago stated, ““[t]he power of removal from
office... is not an incident of the executive office, and it exists only
where it is conferred by the Constitution or by the statute law, or is
implied from the conferring of the power of appointment.” Stare ex rel.
Lyon v. Rhame, 92 S.C. 455, 75 S.E. 881, 882 (1912). If an officer holds
office for a fixed term, summary removal is not authorized. State v.
Wannamaker, 213 S.C. 1, 48 S.E.2d 601 (1948). The right to hold an
office during a fixed term unless removed for cause may be overcome
only by an unequivocal grant of power from the Legislature to remove at
pleasure. /d.

Moreover, the Governor possesses no inherent power to remove or
suspend from office. The Chief Executive may not remove or suspend a
public officer unless the power to do so is conferred by the Constitution
or statute. Rose v. Beasley, 327 S.C. 197, 489 S.E.2d 625 (1997). The
power to suspend from office stands separate and apart from the power to
remove, and must itself be found in statutory or constitutional authority.
Id.
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School board members are public officers. See, S.C. Arty. Gen., May 27,
2004. ...

[W]e now tum to the various provisions contained in state law
authorizing the removal or suspension of members of a school board.
Article VI, § 8 of the South Carolina Constitution provides in pertinent
part as follows:

[a]ny officer of the State or its political subdivisions,
except members and officers of the Legislative and
Judicial Branches, who has been indicted by a grand jury
for a crime involving moral turpitude or who has waived
such indictment if permitted by law may be suspended
by the Governor until he shall have been acquitted. In
case of conviction the office shall be declared vacant and
the vacancy filled as may be provided by law. (emphasis
added).

Thus, the Constitution requires that for the Governor to suspend a public
officer, such officer must have been indicted for a crime involving
“moral turpitude.” We have previously concluded that this Constitutional
provision does not authorize the Governor to suspend or remove officers
“merely upon their arrest.” Op. S.C. Atty. Gen., March 3, 1997.

Op. S.C. Atty. Gen., June 27, 2005 (2005 WL 1609288).

In our prior opinion, we determined that pursuant to Article VI, section 8, the Governor could not suspend
the school board member because she had only been arrested; she had not been indicted. The Governor
could not remove her because she had not been convicted. Qur understanding from your letter is that the
Clarendon School District Two trustee has been arrested for petit larceny and impersonating a police
officer but he has not been indicted or convicted. Therefore, we believe that he could not be suspended or

removed by the Governor.

In our prior opinion, we continued with our analysis of the Governor’s right to remove public officers

from office. We stated:

We note also that Section [-3-240 also authorizes the Governor to
remove county or State officers for “malfeasance, misfeasance,
incompetency, absenteeism, conflicts of interest, misconduct, persistent
neglect of duty, or incapacity” after notice and an opportunity to be
heard. We have raised serious doubts as to whether this provision has
any applicability as to a school board member because a school board is
a separate political subdivision. See, Op. S.C. Any. Gen., March 30,
1983. ...



David W. Epperson, Esq.
Page 3
January 14, 2015

Id.

Our March 30, 1983 opinion cited above opines that a school board member is most likely not a state or
county officer for purposes of section 1-3-240 and it provides:

The second question, crucial to the instant case, is whether or not the
particular officer involved here, a school district trustee, is a ‘state or
county officer’ within the meaning of § 1-3-240. If he is neither, then the
Governor may not remove him. Removal may then only be accomplished
under the provisions of § 8-1-90, Code of Laws of South Carolina
(1976), which requires as a prerequisite a criminal conviction. See, Opin.
Att'y Gen. No. 1247, (December 13, 1961).

Although a trustee of a school board is unquestionably a public officer,
see. State v. Elliott, 94 S.C. 35, 77 S.E. 728 (1913), we have found no
South Carolina case or prior opinion of this office which characterizes a
trustee as either a county or state officer. And school districts, which
these officers serve, are themselves political subdivisions. Patrick v.
Maybank, 198 S.C. 262, 17 S.E.2d 530 (1941); Brooks v. One Motor
Bus, 190 S.C. 379, 3 S.E.2d 42 (1939).

Moreover, a school district usually comprises only a portion of the
county. It is well recognized that an important consideration in
determining whether or not an officer is a county officer, although not
the sole factor, is whether the officer's ‘territorial jurisdiction is the
county ...’ 20 C.J.S., Counties, § 100, p. 888 ...

Since such removal provisions must be strictly construed, and because §
1- 3-240 expressly mandates that the officer must be either a ‘state’ or
‘county”’ officer, it is difficult to see how an officer who serves a political
subdivision, such as a school district, clearly meets either of these
statutory requisites. Moreover, in previous opinions of this office, other
officers serving political subdivisions have been deemed not to come
within the reach of § 1- 3-240, or similar statutes either as ‘state’ or
‘county’ officers. See, Opin. Att'y Gen. No. 1247 (December 13, 1961);
Opin. Att'y Gen. No. 2878 (April 9, 1970) [a mayor of a municipality is
not a state or county officer and is not removable upon indictment]. . . .

Op. S.C. Atty. Gen., March 30, 1983 (1983 WL 181821).

According to our prior opinions, the Clarendon School District Two trustee probably cannot be removed
by the Governor under section 1-3-240 because he is not a county or state officer, as required pursuant to
the statute.
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In our June 27, 2005 opinion, we also reviewed section 59-19-60, which is included in the chapter on
school trustees and is most applicable to your question. We provided as follows:

With respect to other statutory provisions authorizing the removal or
suspension of school board members, reference must also be made to
S.C. Code Ann. Section 59-19-60 which provides in pertinent part as
follows:

[slchool district trustees shall be subject to removal from
office for cause by the county boards of education, upon
notice and after being given an opportunity to be heard
by the county board of education. Any such order of
removal shall state the grounds thereof, the manner of
notice and the hearing accorded the trustee, and the
trustee shall have the right to appeal to the court of
common pleas, as provided in § 59-19-560. . .

In Op. S.C. Atty. Gen., July 1, 1999, we recognized that the term “cause™
is a phrase “found in many removal statutes throughout the country and
has developed a common and ordinary meaning over the years.” Quoting
63C Am.Jur.2d, Public Officers and Employees, § 183 (1997) we stated:

[c]ause is a flexible concept that relates to an employee's
qualifications and implicates the public interest; cause
for discharge has been defined as some substantial
shortcoming that renders the person's continuance in
office in some way detrimental to the discipline and
efficiency of the service and which the law and sound
public policy recognizes as good cause for no longer
holding the position; or, as sometimes stated, dismissal
for cause is appropriate when an employee's conduct
affects his or her ability and fitness to perform his or her
duties. The phrase for cause in this connection means for
reasons which the law and sound public policy recognize
as sufficient warrant for removal, that is, legal cause, and
not merely cause which the appointing power in the
exercise of discretion may deem sufficient. Relatively
minor acts of misconduct are insufficient to warrant
removal or discharge for cause. The cause must relate to
and affect qualifications appropriate to the office, or
employment, or its administration, and must be restricted
to something of a substantial nature directly affecting the
rights and interests of the public. Neglect of duty,
inefficiency, and the good faith abolition of a position
for valid reasons are all legally sufficient causes for
removal. (Footnotes omitted).
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Obviously, by requiring notice and an opportunity to be heard before a
school board member may be removed, § 59-19-60 requires far more
than a mere allegation for removal of a school board member. As we
stated in Op. S.C. Atty. Gen., Op. No. 89-101 (1989), an officer who
possesses the right to a hearing for alleged misconduct or
improprieties... also has the constitutional due process guarantee of
confronting, rebutting and defending all of the interrelated charges
against him at the same time and at the same hearing before an impartial
hearing officer.

Section 59-19-60 authorizes only removal, not suspension of a school
board member. Thus, it is clear that the issuance of an arrest warrant or
mere allegations made in the form of a letter could not in themselves
constitute “cause” for removal of a board member or members pursuant
to § 59-19-60. The procedures of the statute - including notice,
opportunity to be heard and a finding of “cause” are mandatory and must
be met prior to any removal thereunder. . . .

Op. S.C. Atty. Gen., June 27, 2005, supra.

The Clarendon School District Two trustee can only be removed for cause after notice and a hearing. It
does not appear from your letter that a hearing with notice thereof has occurred. Furthermore, cause does
not exist because there has been an arrest charge without a conviction. The school board trustee cannot
be suspended by the Clarendon County Board of Education because the law does not permit it.

CONCLUSION

In conclusion, this Office believes that the Clarendon School District Two trustee cannot be removed or
suspended from office at this time. The Governor can ot suspend or remove the school board member
under Article VI, section 8 of the South Carolina Constitution because he has not been indicted or
convicted for a crime of moral turpitude. The Governor can ot remove the school board member pursuant
to section 1-3-240 because a school board trustee is not a county or state officer.

The Clarendon County Board of Education cannot suspend the school board member because the
Legislature has not provided for it. The Clarendon County Board of Education cannot remove the
Clarendon School District Two trustee from office because it does not appear from your letter that there
has been a hearing with notice. Furthermore, there is not cause to remove the school board member since
he has been charged with but not convicted of petit larceny and impersonating a police officer.

Please be aware that this is only an opinion as to how this Office believes a court would interpret the law
in this matter.
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Sincerely, .
‘_.d"" ».‘. * ” . -
¢ Aerza P AT ST,

Elinor V. Lister
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

i o con

{Robert D. Cook

Solicitor General




