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*1 Bobbie Jean Lawson, CMC
Municipal Clerk

Herndon Street

P.O. Drawer K

Union, South Carolina 29379

Dear Ms. Lawson:
Y ou have requested the opinion of this Office on the question of whether an individual who holds a State Constable position
may run for a Council seat for the City of Union and, if elected, serve in both positions.

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution provides that ‘. . . no person shal hold two offices of honor or profit
at the same time.” For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public offices which have duties
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sander v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 726 (1907).
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or
salary, or require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980).

This Office has previously concluded that a member of a city council is an office for dual office holding purposes. See Ops.
Atty. Gen. dated September, 1983 and January 31, 1984 (copies enclosed).

This Office has also determined that a person holding the position of a State Constable with or without compensation is an
officefor purposes of dual office holding. See Ops. Atty. Gen. dated March 28, 1983 and December 29, 1981 (copies enclosed).
This conclusion is based upon the fact that a State Constable's duties involve an exercise of a portion of the sovereign power
of the State.

Neither State Law nor the constitutional provisions prohibiting dual office holding prohibit one presently holding an officefrom
offering for election for a second office. However, there may be amunicipal policy prohibiting such political activity, or some
other policy relative to constables regulating their political activity; such policies should be consulted.

If, however, one person holds one office on the date he assumes the second office, both offices falling within the provisions of
Article XV11, 8 1A of the Constitution, he is deemed to have vacated the former office. However, he may continue to perform
the duties of the previously held office as a de facto officer, rather than de jure, until a successor is duly selected to complete
histerm of office (or to assume hisduties if the term of serviceisindefinite). See, Walker v. Harris, 170 S.C. 242 (1933); Dove

v. Kirkland, 92 S.C. 313 (1912); State v. Coleman, 54 S.C. 282 (1898); State v. Buttz, 9 S.C. 156 (1877).1

In conclusion, it is the opinion of this Office that one who would serve simultaneously as a State Constable and as a member
of the Union City Council would contravene the dual office holding provisions of the Constitution of South Carolina.
Sincerely,

Patricia D. Petway
Staff Attorney
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Footnotes

1 A dejure officer is ‘one who isin all respects legally appointed and qualified to exercise the office.” 63 Am.Jur.2d Public Officers
and Employees 8§ 495. A de facto officer is ‘one who is in possession of an office, in good faith, entered by right, claiming to be
entitled thereto, and discharging its duties under color of authority.” Heyward v. Long, 178 S.C. 351, 183 S.E. 145, 151 (1936); see

also Smith v. City Council of Charleston, 198 S.C. 313, 17 S.E.2d 860 (1942) and Bradford v. Byrnes, 221 S.C. 255, 70 255, 70
S.E.2d 228 (1952).
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