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Office of the Attorney General

State of South Carolina

June 15, 1984

*1  The Honorable Frank H. McGill
Member
South Carolina Senate
Box 759
Kingstree, South Carolina 29556

Dear Senator McGill:
You have asked us to advise you as to whether a person who is not an American citizen may be appointed to serve on the
Williamsburg County Hospital Board. My rather hurried research reveals the following.

Article XVII, § 1 of the South Carolina Constitution (1985 as amended) provides that ‘[n]o person shall be elected or appointed
to any office in this State unless he possesses the qualifications of an elector.’ Our Supreme Court has interpreted this provision
as ‘meaning . . . that all officers, constitutional and statutory, and whether elected or appointed must be qualified electors . . .’.
McLure v. McElroy, 211 S.C. 106, 120, 44 S.E.2d 101 (1947). Like the situation you have presented, the McLure case involved
the appointment of a member of a hospital board; thus, such a member would be an officer within the meaning of Article XVII,
§ 1. Moreover, in construing the McLure case in the context of a non-citizen desiring to serve ‘on a Board or Commission in
the State of South Carolina’, this office has stated previously:
. . . under the decisions of our Supreme Court in McLure v. McElroy, supra and Lee v. Clark, supra [224 S.C. 138, 145, 77
S.E.2d 485 (1953)], [a person] must be a qualified elector before he can be appointed to serve . . .. Therefore, inasmuch as an
alien cannot become a qualified elector in the State of South Carolina, it is the opinion of his office that an alien cannot be
appointed to serve as a director of the South Carolina Public Service Authority.

Op. Atty. Gen., April 26, 1974. In view of the foregoing, it is unlikely that a non-citizen could be appointed to serve as a member

of the Williamsburg County Hospital Board. 1

However, the answer to your question is complicated somewhat by recent decisions of the United States Supreme Court. We
note that the Supreme Court has recently invalidated a number of provisions in other states requiring various officials to be
United States citizens. See, Sugarman v. Dougall, 413 U.S. 634 (1973) [Court struck down a State statute preventing aliens
from employment in permanent positions in the competitive class of the State civil service]; In re Griffiths, 413 U.S. 717 (1973)
[State bar]; Examining Board v. Flores de Otero, 426 U.S. 572 (1976) [licensing for civil engineering]; Bernal v. Fainter, 52
U.S.L.W. (May 30, 1984) [notaries public]. The Court will subject to strict scrutiny any classification which treats non-citizens
differently unless the person occupying the position in question ‘participate[s] directly in the formulation, execution, or review
of broad public policy and hence perform[s] functions that go right to the heart of representative government.’ Sugarman, 413
U.S. at 647. In that event, strict scrutiny is not required. Foley v. Connelie, 435 U.S. 291 (1978); Ambach v. Norwick, 441 U.S.
68 (1979); Cabell v. Chavez-Salido, 454 U.S. 432 (1982).

*2  To our knowledge, no court has ever reviewed this State's requirement of citizenship for holding public office. We would
presume, based upon the foregoing cases and authorities, that the functions of each such office would have to be examined on
a case by case basis. It is uncertain whether a member of a hospital board would fall into that category where strict scrutiny
was not required, thus permitting the State to impose a requirement that each member of that board be an American citizen.
However, until such time as a court concludes otherwise, we must presume that the requirement of citizenship, discussed above,
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remains effective. We simply wish to bring to your attention this recent United States Supreme Court case law development
in an effort to fully advise you.

If we may be of further assistance, please let us know. With kindest personal regards, I am
 Sincerely yours,

Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions

Footnotes
1 Pursuant to the existent authorizing legislation for the Hospital Board, there is no express requirement that members of the Board

be citizens of the United States. See, Act No. 1255 of 1962; Act No. 671 of 1963. Moreover, we assume that no Kingstree County

ordinance imposes such a requirement. Nevertheless, as noted above, the South Carolina Constitution does make such a requirement,

regardless of the statutory law. McLure, supra.
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