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Office of the Attorney General

State of South Carolina

June 28, 1984

*1  Ms. Helen T. Zeigler
Special Assistant for Legal Affairs
Office of the Governor
Post Office Box 11450
Columbia, South Carolina 29211

Dear Ms. Zeigler:
Attorney General Medlock has referred your letter of June 4, 1984, to the Opinion Section for response. You have asked whether
and how a vacancy on the board of trustees for the Medical University of South Carolina may be filled if such vacancy occurs

while the legislature is not in session. 1  You have advised that a member of that board is running for a position on a county
council and further that he intends to resign from the board if he is elected to county council.

Membership on the board of trustees is provided for by Sections 59-123-40 and -50, Code of Laws of South Carolina (1983
Cum.Supp.). Section 59-123-50 provides in pertinent part that ‘[t]heir successors shall be elected for terms of four years or
until their successors are elected and qualify. Any vacancy on the board of trustees shall be filled in the manner of the original
election for the unexpired portion of the term.’ Where, as here, the terms of a statute are clear and unambiguous, the terms
must be employed according to their literal meaning. McCollum v. Snipes, 213 S.C. 254, 49 S.E.2d 12 (1948). Thus, it is our
opinion that a vacancy in an elected position on the board of trustees should be filled by election by the legislature, which was
the original manner of selection for board members, as required by statute.

Generally speaking, the Governor must have constitutional or statutory power to make appointments. State v. Bowden, 92
S.C. 393, 75 S.E. 866 (1912). Sections 1-3-210 and -220 of the Code provide authority for the Governor to appoint persons
to fill vacancies in certain offices. In particular, Section 1-3-220(1) would permit the Governor to appoint ‘[a]n officer to fill
any vacancy in an office of the executive department occurring during a recess of the General Assembly. The term of such
appointment shall be until the vacancy be filled by a general election or by the General Assembly in the mode provided by law.’
Composition of the executive department is specifically provided for in Section 1-1-110 of the Code:
The executive department of this State is hereby declared to consist of the following officers, that is to say: The Governor and
Lieutenant Governor, the Secretary of State, the State Treasurer, the Attorney General and the solicitors, the Adjutant General,
the Comptroller General, the State Superintendent of Education, the Commissioner of Agriculture and the Chief Insurance

Commissioner. 2

Specific mention of these members of the Executive Department would, by implication, exclude all others not mentioned
specifically. See, 2A Sutherland Statutory Construction § 47.23; Home Building & Loan Association v. City of Spartanburg,
185 S.C. 313, 194 S.E. 139 (1938). See also State v. Singleton, 100 S.C. 465, 84 S.E. 989 (1915) (discussion of Executive
Department). Moreover, in Op. Atty. Gen. No. 2625, dated January 24, 1969 (copy enclosed), it was stated that the Medical
College [now University] of South Carolina is not a department of State government. Thus, it is the opinion of this Office that
the provisions of Section 1-3-220(1) would not be applicable to the filling of a vacancy on the board of trustees of the Medical
University during a recess of the General Assembly.
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*2  As noted above, Sections 1-3-210 and 1-3-220 of the Code provide authority for the Governor to fill certain vacancies
during a recess of the legislature. Such statutes are in pari materia and must be considered together and reconciled, to render
both operative if possible. Lewis v. Gaddy, 254 S.C. 66, 173 S.E.2d 376 (1970). In addition to vacancies within the executive
department, the Governor, by Section 1-3-220(3), is empowered to fill vacancies on the State

Board of Corrections occurring during a recess of the General Assembly. By Section 1-3-210(7) and (8), the Governor may

fill such vacancies on the State Tax Commission and the State Development Board. 3  If the legislature had intended, that all
agencies, boards, or commissions be included in the Governor's recess appointment powers, there would be no need to specify
the State Board of Corrections, the Tax Commission, and the Development Board in these statutes. Furthermore, enumeration
of these boards or commissions implies exclusion of all other boards or commissions not so specified. 2A Sutherland Statutory
Construction § 47.23; Home Building & Loan Association v. City of Spartanburg, supra. To render both statutes operative, it
would appear that the Governor's recess appointment power would be limited to vacancies occurring in those positions of the
executive department specified in Section 1-1-110, the boards and commissions specified in Sections 1-3-210 and -220, and
the other vacancies not relevant herein. Vacancies in the membership of the board of trustees of the Medical University would
be excluded from such recess appointment powers.

This opinion is consistent with the Supreme Court's ruling in Heyward v. Long, 178 S.C. 351, 183 S.E. 145 (1936). The court
considered the Highway Act and the predecessor statutes to Sections 1-3-210 and 1-3-220 of the Code to determine that the
Governor did not have power to make a recess appointment of State Highway Commissioners; the court stated:
There is no provision in the section of the Code under consideration empowering the Governor to make recess appointments
to fill vacancies while the Senate is not in session; nor do we find such power conferred by the Constitution. Other sections

of the Code (2351, 3083, 3093, 3094) 4  give the Governor certain powers with respect to making recess appointments, but in
none of these is the right given to make recess appointments of State Highway Commissioners. If any legal presumption may
be drawn from this state of facts, it would be that the Legislature intended to withhold from the Governor this power in regard
to State Highway Commissioners.

178 S.C. at 376-377. The Attorney General has discussed the Governor' power to make recess appointments to the Industrial
Commission, as well by Ops. Atty. Gen. dated August 28, 1947 and March 18, 1964 (Op. No. 1644) (copies enclosed), this
Office, citing Heyward v. Long, supra, advised that the Governor was without power to make recess appointments to the
Industrial Commission. The circumstances and statutes concerning appointment of the trustee to the Medical University are so
similar that a conclusion consistent with our prior opinions and Heyward v. Long must be reached.

*3  We would further advise that Section 59-123-50 would require a board member to continue to serve until his successor has
been elected and qualified. Although the right of public officials to resign from office has been recognized generally, a South
Carolina case has held ineffective the attempted resignation of certain public officials prior to the appointment and qualification
of their successors. 63 Am.Jur.2d Public Officers and Employees §§ 136 and 162; Rogers v. Coleman, 245 S.C. 32, 138 S.E.2d
415 (1964). The Rogers decision was based on statutory language requiring the officers to continue in office until selection
of their successors. It also found authority in ‘the general rule that a public officer does not cease to be such even when his
resignation is accepted but [that he] continues in office until a successor is qualified where the statute or constitution so provides
[citation omitted].’ 245 S.C. at 34. See also Op. Atty. Gen. dated September 27, 1983 (copy enclosed). Thus, if the board
member should attempt to resign from the board upon his election to county council, he would nevertheless continue to serve
on the board until his successor has been elected and qualified.

In your letter, you mentioned the dual office holding provisions of the Constitution of the State of South Carolina. Article

XVII, Section 1A provides in part that ‘no person shall hold two offices of honor or profit at the same time.’ 5  As you correctly

pointed out, when a person holding one office accepts the second office, 6  he is deemed to have vacated the first office and
a vacancy would therefore exist. However, that person may continue to perform the duties of the previously held office as a
de facto officer, rather than de jure, until a successor is duly selected to complete his term of office. See, Walker v. Harris,
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170 S.C. 242 (1933) Dove v. Kirkland, 92 S.C. 313 (1912); State v. Coleman, 54 S.C. 282 (1898); State v. Buttz, 9 S.C. 156
(1877). As to the county council, the individual would be a de jure officer; as to the board of trustees, he would be a de facto
officer. See also Op. Atty. Gen. dated February 10, 1984 (copy enclosed). He could continue to serve as a de facto trustee until
his successor has been elected and qualified.

In conclusion, it is the opinion of this Office that successors to members of the board of trustees of the Medical University of
South Carolina must be elected by the General Assembly and that the Governor would not have authority to appoint a successor
should a vacancy occur on the board during a recess of the General Assembly. Should a trustee be elected to a second office,
such as county council member, he would vacate the first office and continue to serve (as a trustee) as a de facto officer when
he assumes the second office (as county council member) as a de jure officer. Furthermore, because a trustee must serve until
his successor has been elected and qualified, he could not effectively resign from that office.

*4  We trust that the above will satisfactorily respond to your question. Please advise us if you need additional information
or clarification.
 Sincerely,

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General

Footnotes
1 Section 59-123-40 provides for the appointment by the Governor of a member at large for the board, and Section 59-123-50 provides

for filling such a vacancy. In this opinion, only the filling of a vacancy in one of the positions filled by election by the General

Assembly is addressed.

2 Filling vacancies in executive department positions is, provided for by Section 1-1-120 and is consistent with Section 1-3-220(1) as

to the Governor's appointment power.

3 Other portions of these Code sections are not relevant to this discussion and thus are not considered herein.

4 1932 Code Section 3093 is now Section 1-3-210; Section 3094 is now Section 1-3-220.

5 This Office has stated on numerous occasions that a county council member would hold an office. See, for example, Ops. Atty. Gen.

dated December 10, 1982 and March 29, 1982. From the guidelines established in Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907),

and State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980), a member of the board of trustees of the Medical University would appear

to hold an office. The position of trustee is created by statute; a term of years is specified; duties and qualifications are specified; and a

portion of the sovereign powers of the State, particularly relating to education and eminent domain, would be exercised by the trustees.

6 Upon taking the oath of office as a county council member, as required by Article III, Section 26 of the State Constitution, he would

accept the second office, thereby vacating the first office. See, 67 C.J.S. Officers § 46.
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