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Office of the Attorney General

State of South Carolina
February 8, 1983

*1 O. Terry Beverly, Esquire
City Attorney

Post Office Box 1506

Conway, South Carolina 29526

Dear Mr. Beverly:

Y ou have requested the opinion of this Office on the question of whether it is aviolation of the dual office holding provisions
of the South Carolina Constitution for amember of the Conway City Planning Commission to serve concurrently on the Horry
County Board of Education.

It isprovided in Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution that ‘. . . no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time.” For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public offices which have
dutiesinvolving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sandersv. Belue, 78 S.C. 171 (1907). Other
relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the position, prescribeitstenure, duties or salary,
or require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 266 S.E.2d 61 (1980).

The ordinance establishing the Conway City Planning Commission reveals that it was created pursuant to sections 5-23-410,
et seq., Code of Laws of South Carolina, 1976 (formerly Article 2 of Title 47, S.C. Code of 1962). This Office has previously
considered other City Planning Commissions similarly created and concluded that members of these Commissions hold offices
within the meaning of the dual office holding provisions of the Constitution. See, 1976 Op. Att'y. Gen. No. 4336; and Opinion
dated June 26, 1978 to C.W.F. Spencer (copies enclosed). This conclusion is based on several factors, among them being
the Commission's authority to contract for services as it may require, expend funds appropriated for its use, adopt a master
plan for the physical development of the city, hold public hearings, and approve any changes made to the master plan. The
Commission is furthermore empowered to prepare regulations governing approval of subdivision plats and to approve streets
in new subdivisions.

The terms of office of the Commission members are established by law and are exercised on a continuing basis. The powers
and duties of the Commission members as described above are public in nature and involve an exercise of the sovereign power
of the State. Therefore, a person serving on the Conway City Planning Commission would be an officer for dual office holding
purposes.

The Horry County Board of Education was established by Act No. 754 of the 1952 Acts and Joint Resolutions and the terms
and duties of its memberswereinitially provided for therein. It is given the central authority over the Horry County educational
system and is specifically authorized to promulgate rules and regulations for the efficient operation of the schools, issue bonds
for construction, repair and maintenance of buildings, exercise the right of eminent domain, approve all expenditures against
the Horry County school fund, and prepare the annual budget. These functions undoubtedly involve an exercise of the sovereign
power of the State, and the board members would be considered officers under the State Constitution. This conclusion isin
keeping with prior opinions of this Office which have considered other County Boards of Education. See, e.g., 1967 Op. Att'y.
Gen., No. 2328 (copy enclosed).

*2 Asto the effect of dua office holding, a person is deemed to have abandoned his first office when a second office is
accepted. Darling v. Brunson, 94 S.C. 207 (1912). He servesin the first office in a defacto capacity only, however, his actions
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are considered valid as effects the general public. Walker v. Harris, 170 S.C. 242; and 1961 Op. Att'y. Gen. No. 1125 (copy
enclosed).

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that a person serving concurrently on the Conway City Planning
Commission and on the Horry County Board of Education would be in violation of the provisions of the South Carolina
Constitution prohibiting dual office holding.

Very truly yours,

Helen T. Zeigler
Assistant Attorney General

ATTACHMENT
February 8, 1983
Honorable Richard W. Riley

Governor, State of South Carolina
State House
Columbia, South Carolina 29211

Dear Governor Riley:

Enclosed please find the opinion the opinion of this office which you requested on the spending limitation of Act No. 517, Part
I1, Section 12 of the Acts of 1980. The opinion does not specifically address the transfer of funds to restore the general reserve
fund to the constitutionally required level. The opinion of this office is that such transfer of funds is not an appropriation or
expenditure and is not within the spending limitation. However, as the opinion states, appropriations from the general reserve
fund are subject to the limitation.

Sincerely,

F. Travis Medlock
Attorney General
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