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*1 SUBJECT: Education-School Districts-Trustees
Vacancies on the Lee County Board of Education should be filled by the Governor pursuant to Section 1-3-220 of the Code
of Laws of South Carolina (1976).

The Honorable Isaac C. Joe
Representative-L ee County

QUESTION:
In what manner should vacancies on the Lee County Board of Education be filled?
OPINION:

The most recent provisions for the selection of members of the county board of education for Lee County (board) are set forth
in Act 278, Acts and Joint Resolutions of South Carolina, 1979. This Act provides for a seven (7) member board which is
elected from single member districts.

Neither Act 278 nor any other statute specifically provides for the filling of vacancies on the board. Previously, the board was
appointed by the Governor upon the recommendation of the legislative delegation with vacanciesfilled *in the same manner’.
Act 1144 of 1968. These provisionswere entirely deleted by Act 278. Although § 59-15-10 providesfor amethod of appointing
and filling vacancies on county boards of education generally which is similar to that set forth in the 1968 law, § 59-15-10
should provide no assistance here. The deletion of the similar 1968 vacancy provisions by Act 278 indicates an intent that
neither they nor those in § 59-15-10 should apply in Lee County. The inapplicability of the provisions of § 59-15-10 is also
supported by the fact that they are tied to a method of selecting county board members which is not used in Lee County. For
this same kind of reason, the vacancy filling provisions of § 59-19-60 of the Code should be inapplicable even though the board
is‘. .. congtituted the Board of Trustees for the school district of Lee County . ..’

Because of the absence of other authority for the filling of the vacancies in question, any vacancy on the Lee County Board
of Education should be filled by the Governor pursuant to § 1-3-220. See also § 4-11-20 of the Code. A previous opinion of
this office held that positions on the county board of education of a countywide school district appeared to constitute county
offices under this law. The opinion said that the statute now codified as § 1-3-220 would be controlling as to those officesin
the absence of other authority. Here, the Lee County Board isthe central authority for a countywide district for which no other
means are provided for filling vacancies. Thus, § 1-3-220 is applicable to the vacancy in question.

T. Travis Medlock

Attorney General
1983 WL 181798 (S.C.A.G.)
End of Document © 2015 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.

Mext


http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS1-3-220&originatingDoc=Id4f81e8111cd11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS1-3-220&originatingDoc=Id4f81e8111cd11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS59-19-60&originatingDoc=Id4f81e8111cd11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS1-3-220&originatingDoc=Id4f81e8111cd11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS4-11-20&originatingDoc=Id4f81e8111cd11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS1-3-220&originatingDoc=Id4f81e8111cd11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS1-3-220&originatingDoc=Id4f81e8111cd11db81afa8f5b00e6bb9&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)

