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*1 SUBJECT: Peace Officers-Reserve Police Officers
Under Chapter 28 of Title 23, Code of Laws of South Carolina, the Reserve Police Officers Act, it is permissible for reserve
police officersto be assigned to patrol duty, without having to ride with afull-time law enforcement officer.

TO: Jeanne R. Hertzog

Administrative Captain

Legal Coordinator

Lexington County Sheriff's Department

QUESTION:

Y ou have inquired whether or not it is permissible for reserve police officers, who have complied with the necessary training
and examination requirements of the statutes, to be assigned to patrol duty by themselves after they have been sworn in and
certified, without having to be assigned to ride with a full-time, paid law enforcement officer.

OPINION:

Itis permissible for such officersto be assigned to patrol duty the themselves, provided certain qualifications are met, and they
are under the proper supervision, control, and direction of the Lexington County Sheriff.

In 1978 the General Assembly enacted Chapter 28, of Title 23 of the Code of Laws, establishing Reserve Police Officers. See,
1978 Act No. 481; 88 23-28-10, et seq., Code of Laws of South Carolina (1976) as amended.

In that statute a reserve police officer is defined to mean a ‘person given part-time police powers without being regularly
assigned to full-time law enforcement duties. Section 23-28-10(a).

In accordance with the statute, reserve officers may be appointed by the chief law enforcement officer of the political entity-
here, the Lexington County Sheriff-and serve as areserve force to assist him in providing effective law enforcement coverage
to his geographical area of responsibility, with little additional expense to the taxpayers.

However, the statute sets forth certain conditions that must be met, for reserve officers to operate in the field; many of these
conditions may be regarded as safeguards, to ensure that only individuals with some professional experience are placed in the
field. They include:

1. Minimum training requirements as established by the Criminal Justice Academy, and the passing of an examination prepared
by the Academy. Sections 23-28-30 and 23-28-40.

2. To maintain reserve status, minimum service time of twenty (20) hours per month, or sixty (60) hours per quarter must be
logged by areserve officer. Section 23-28-70.
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3. Appointment of afull-time law enforcement officer as coordinator-supervisor, responsible directly to the sheriff. 1d.

4. Reserve officers must be in ‘proximate contact by radio or otherwise with the full-time law enforcement officer to whom
he or sheisassigned' . (emphasis added) Id.

5. Reserve police officers shall serve and function as law enforcement officers ‘only on specific orders and directions of the
sheriff.’ 1d.

In previous opinions issued by this office, it has been concluded that reserve police officers have the power of arrest, provided,
that such power is effective only when and to such extent it is specifically ordered and granted by the sheriff. (Opinion dated
February 21, 1979, to Representative Melvin Nunnery, State House). And due to the limitation of the powers and duties of
reserve officers, and the specific requirement that reserves may in no case assume full-time duties of law enforcement officers
without complying with all requirements of such officers, it has been concluded by this office that reserve officers may not carry
pistolsduring their off duty hours. (Opinion dated August 23, 1978 to Edwin Hamilton, Chief of Police, Inman, South Carolina).

*2 Itisapparent from the above opinions and an examination of the statutory scheme, that reserve police officers are limited
in the exercise of their duties. However, the limitations contained in § 23-28-70, requiring them to be in proximate contact by
radio ‘or otherwise', with the full-time officer to whom they are assigned, does not preclude them from patrolling alone. The
only requirement isthat radio or other contact be maintained. Of course, it isclear from theintent of the statute, and the previous
opinions of this office, that areserve officer's ability to act, should be encounter a crisis situation while patrolling alone, would
be limited to the specific orders and directions of the sheriff.

A similar definition of reserve police officer, with accompanying restrictions, is contained in Wantroba v. Rusch, 371 N.E.2d
241 (I11.App. 1977). In that case, the provisions of amunicipal ordinance, allowing for the appointment of auxiliary policemen,
required that said policemen were not to supplement the regular members of the municipal police force in the performance of
their duty, except as specifically provided in the ordinance. Those provisions included regulation of traffic, assistance during
natural disasters, and performance of regular police duties only when authorized by the chief of police. At al times it was
required that auxiliary policemen be under the direction and control of the chief of police of the municipality.

In conclusion, therefore, it is the opinion of this office that there is no statutory provision prohibiting reserve police officers
from patrolling alone, provided they are in proximate contact, by radio or otherwise, with afull-time law enforcement officer to
whom they are assigned, and provided they meet the necessary educational and service time requirements as described above.

James G. Bogle
Assistant Attorney Genera

1983 S.C. Op. Atty. Gen. 20 (S.C.A.G.), 1983 S.C. Op. Atty. Gen. No. 83-8, 1983 WL 142679

End of Document © 2015 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.

Mext


http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1977142750&pubNum=578&originatingDoc=I1a49fb711ceb11db8ebfade62ba3f9ed&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1977142750&pubNum=578&originatingDoc=I1a49fb711ceb11db8ebfade62ba3f9ed&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)

