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Office of the Attorney General

State of South Carolina
April 19, 1983

*1 Mr. John H. Porter, Jr., CPPO
Director of Purchasing and Warehousing
Richland County School District One
1616 Richland Street

Columbia, South Carolina 29201

Dear Mr. Porter:

You have asked my advice as to whether the Public Records Act, Section 30-1-10 et seq., CODE OF LAWS OF SOUTH
CAROLINA, 1976, as amended, would allow Richland School District One to contract to store school district records ‘in an
off-site facility not owned by the school district, but which has been approved by the South Carolina Department of Archives?
Y our inquiry makes specific reference to Section 30-1-70, which providesin pertinent part:

They [public records] shall be kept in the buildings in which they are ordinarily used except when they may be transferred for
retention or disposal in accord with 8 30-1-10 to § 30-1-140 or for public display by the appropriate authority. [Emphasi sadded.]

The Public Records Act (88 30-1-10 to 30-1-140) generally vests in the South Carolina Department of Archives and History
broad authority to administer

a records management program for the application of efficient and economica management methods and the creation,
utilization, maintenance, retention, preservation and disposal of public records.

Section 30-1-80. Pursuant to the overall authority contained in the Act, the Archives may transfer records from their original
location to other locations through a * schedule establishing a time period for the retention of each series of records.” Section
30-1-90.

Section 30-1-70 authorizes the transfer of public records from the * buildings in which they are ordinarily kept’ only in accord
with the Public Records Act. Compare, Section 30-1-30 (which prohibits unlawful removal of a public record ‘from the office
whereitisusualy kept . . .."). The Act appearsto vest considerable discretion in the Archivesto authorize the transfer of records
to aparticular location. The Archives must ultimately approve, by schedule, the transfer of public records, consistent, of course,
with the purpose and intent of the statute.

However, the Act does not appear to require that such transfer necessarily be made to a facility located on the property of
the ‘agency where the records are ordinarily used’, such as, in this instance, the property of the school district. Nor, isthere a
requirement in the Act that the facility necessarily be State owned. But, it must be remembered that it isthe Archiveswhichis
empowered by the Act to authorize and approve, through a proper records schedule, the agency's transfer of records to another
location.

Thus, | would advise that if the Archives prepares a proper records schedule, which authorizes the school district to transfer
its records to an * off-site facility not owned by the school district’, there is nothing in the Public Records Act which prohibits

such atransfer.

I hope this fully responds to your inquiry and if you have any further questions, do not hesitate to give me acall.
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Very truly yours,

*2 Robert D. Cook
Assistant Attorney General
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