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*1 Richard Ruhle, Esquire
Attorney and Counsellor at Law
Post Office Box 107
Anderson, South Carolina 29622

Dear Mr. Ruhle:

This|etter isin response to your request for an opinion on behalf of the City of Anderson. Y ou have inquired if the provisions
of SOUTH CAROLINA CODE OF LAWS, 1976, Section 4-9-90, as amended, which concerns reapportionment applies to
only counties or if it would aso apply to municipalities.

The section to which you refer provides that:

... districts shall be reapportioned as to population by the county council within a reasonable time prior to the next scheduled
genera €election which follows the adoption by the State of each federal decennial census. The population variance between
defined election districts shall not exceed ten percent.

This provision obviously does not specifically refer to municipalities nor is there any similar provision in the Code requiring
municipalities to reapportion at a specific time or within a specific percentage. However, it has been the prior oral opinion of
this Office that although this statute is not mandatory as to municipalities it would be advisable for municipalities to follow
this provision.

Under the provisions of Reynoldsv. Sims, 377 U.S. 533, 84 S.Ct. 1362, 12 L .Ed. 2d 506 (1964) and the casesthat have followed
this decision one of the paramount requirements of election law isthat every electorsvoteis entitled to the same weight of every
other electors vote. This requirement mandates periodic reapportionment of district lines at every level, including municipal.
Avery v. Midland County, Texas, 390 U.S. 474, 20 L.Ed. 2d 45, 88 S.Ct. 1114 (1968); Ellis v. Mayor and City Council of
Baltimore, 352 F. 2d 123 (4th Cir. 1965). To insure against malapportionment, reapportionment should be accomplished at
least after every census. For municipalities the ten percent variation would be a reasonable, although not mandatory, figure
for which to aim.

Additionally, you have inquired if Section 7—7-80 of the Code applies to municipal ward line changes. Section 7-7-80
establishesthe precinct linesfor Anderson County. Any changesin these lineswould have to be made by the General Assembly.
SOUTH CAROLINA CODE OF LAWS, 1976, Section 7—7—10. However, from reading Dr. Woodruff's|etter that you attached,
it would appear your real question is whether or not the municipality would have the power to draw ward lines for purposes
of reapportionment.

Section 5-15-50, as amended, of the Code authorizes the municipality to establish ward lines. Assuming the ward lines are
district lines only for purposes of establishing districts from which candidates will reside, the municipality could draw these
lines. However, | feel a duty to emphasize these lines cannot change the precinct lines, only the district lines for candidates.
Additionally, any changes made to the district lines would, of course, have to be submitted to the United States Department
of Justice for their review under the Voting Rights Act.

Sincerely,

Mext
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