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*1 RE: BlueLaws

The Honorable Frank Powell
Sheriff

Richland County

1400 Huger Street

Post Office Box 143

Columbia, South Carolina 29201

Dear Sheriff Powell:
Attorney General Medlock has referred your letter dated August 1, 1983, to me for reply. | have also discussed my preliminary
conclusions with you by telephone.

The question presented was: If aclerk or cashier in agrocery store sellsanillegal item under the Blue Laws, can the manager
of the store be charged without charging the clerk?

Sections 53-1-10 et seq., Code of Laws of South Carolina (1976), commonly known as the Blue Laws, are divided into four
(4) categories; asfar as criminal enforcement is concerned. Section 53-1-40 provides:

On the first day of the week, commonly called Sunday, it shall be unlawful for any person to engage in worldly work, labor,
business of his ordinary calling or the selling or offering to sell, publicly or privately or by telephone, at retail or at wholesale
to the consumer any goods, wares, or merchandise, or to employ othersto engage in work, labor, business or selling or offering
to sell any goods, wares or merchandise, excepting work of necessity or charity . . . (Emphasis added).

Section 53-1-50 sets forth certain exceptions to the prohibitions contained in § 53-1-40. The exceptions are related to certain
business, activities, sales of certain items, and farming operations.

Section 53-1-60 specifically prohibits the sale of certain items on Sundays.

And § 53-1-70 sets forth the penalty scheme for violation of the Blue Laws:

A violation of any of the provisions of § 53-1-40 shall be punished by afine of not less than $50 nor more than $250 in the case
of afirst offense, and by fine of not less than $100 nor more than $500 for each and every subsequent offense. Each separate
sale, offer or attempt to sell on Sunday, and each Sunday a person is engaged in other work, labor or businessin violation of §
53-1-40, or employs others to be so engaged, shall constitute a separate offense. (Emphasis added).

It is clear, therefore, from the statutes as written that not only would a sales clerk be in violation of the law for selling certain
prohibited items on a Sunday, but aso the clerk's employer. Therefore, the statute would extend to the manager of the store.
This construction of the statute does not appear to have been addressed by any court at thiswriting, but it has been followed in
opinions of this officeissued to Sheriff Metts of Lexington County on October 20, 1981, and Chief Edward Simmons, Gaffney
Police Department, on March 9, 1973. Copies of each of those opinions are enclosed for your information.
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Since the manager of the store could be criminally liable under our present statutes, arrest of the manager, and not the store
clerk, would remain within the discretion of the arresting officers.

Please be advised that the foregoing is not without certain warnings. Thelanguagein 88 53-1-40 and 53-1-70 describing persons
who are engaged in the unlawful sale of items, or who employ others to be so engaged, implies a knowledge on behalf of the
employer that the employee is violating the law.

*2 In conclusion, therefore, it would appear that employers of individuals selling items on Sunday in violation of the Blue
Laws could be held criminally liable. Election by your department to arrest a manager and not a clerk or cashier, would be
within the discretion of the arresting officer. Knowledge on behalf of the employer would have to be established at trial.

Sincerely yours,

James G. Bogle
Assistant Attorney General
1983 WL 182095 (S.C.A.G.)
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