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Office of the Attorney General

State of South Carolina

March 18, 1981

*1  Edward L. Sessions, D.C.
Chairman
South Carolina Board of Chiropractic Examiners
3835 Rivers Avenue
Charleston, South Carolina 29405

Dear Dr. Sessions:
You have requested an opinion concerning the status of a member of the South Carolina Board of Chiropractic Examiners who
was appointed by the Governor in 1980 as a chiropractic practitioner residing in a particular congressional district and who has
subsequently changed his residence within the State to a place outside that congressional district. It is the opinion of this office
that that person has become disqualified and that his seat on the Board became vacant upon his moving his residence beyond
the congressional district from which he was appointed.

Section 4-9-30, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976 (as amended) provides, inter alia that
[t]he Governor shall appoint to the Board of Chiropractic Examiners from each Congressional District one chiropractor licensed
pursuant to this chapter and residing in that Congressional District.

The member thus appointed is a public officer because the position is created by statute, the qualifications for appointment are
fixed by statute, and the duties and tenure of the member are likewise prescribed by law. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266
S.E.2d 61 (1980); Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 58 S.E. 762, 763 (1907). This Office has previously advised that if a public
official must be a resident of a particular geographic area when he assumes office, then the official becomes disqualified to hold
that office if he should thereafter move outside the given geographic area. A.G. Op. dated July 10, 1958. This is consistent with
the general law which provides that if an officer is required by law to be a resident to a particular district, his removal therefrom
will create a vacancy which may be filled by appointment. 63 Am.Jur.2d ‘Public Officers and Employees,’ § 137.

Since there is now a vacancy on the Board, that position should be filled for the remainder of that unexpired term by appointment
of the Governor following an advisory election in the appropriate congressional district conducted by the Board. § 4-9-30, Id.
Although the incumbent member has lost his legal title to the office he may continue to function as a de facto officer until
his successor is appointed.

Therefore, it is the opinion of this Office that the seat of the member who moved beyond the congressional district from which
he was appointed has now become vacant by virtue of his moving beyond that congressional district. That vacancy should now
be filled in the manner provided by statute.
 Sincerely yours,

David C. Eckstrom
Assistant Attorney General
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