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*1 Paul E. Gault, Jr., Esquire
Attorney at Law

512 E. North Street
Greenville, SC 29601

Dear Mr. Gault:

In aletter to this Office you asked the following question:

When a police officer arrests someone and charges that person with driving under the influence, does the police officer have to
offer the breathalizer test to the suspect or can the officer merely rely on other forms of evidence?

My research has not revealed any South Carolina cases specifically addressing the above matter. However, other state courts
have ruled that there is no violation of any due process rights where the State fails to administer any sobriety tests, i.e.
breathalyzer or blood tests, to an individual arrested for driving under the influence. See: Moore v. State, 533 P.2d 997 (1976)
(Oklahoma); Major v. State, 358 A.2d 609 (1976) (Maryland); State v. Urrego, 322 N.E.2d 688 (1974) (Ohio). In Moore, the
court stated that such tests do not serve as a condition precedent to prosecution but instead go to the sufficiency of the evidence.

Based upon the above and a review of Sections 56-5-2930, et seq., Code of Laws of South Carolina, 1976, in the opinion of
this office, thereis no obligation on the State of offer anindividual, arrested for driving under the influence, a breathalyzer test.
The State may instead base its case on any other relevant evidence available.

With best wishes.
Sincerely,
Charles H. Richardson
Assistant Attorney General
1981 WL 157800 (S.C.A.G.)
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