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State Auditor

Post Office Box 11333
Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Vaughn:

Y ou have requested an opinion as to the following questions:

1) The President of one College held a dinner for all faculty and staff of the College and authorized payment of over $3,000
to the cafeteria service for this meal. Other colleges have held similar dinners. | s the above type expenditure permissible under
Section 144 of the 1977-78 Appropriations Act (and similar sections of subsequent acts) or Section 1317

2) The President of a College entertains a potential employee(s) at alocal restaurant. Sometimes he designates another college
official to do thisentertaining for him. Canthe meal of therecruit be paid from either State or non-state funds? Can the president
be paid from either State or non-state funds? Can the designee be paid from either State or non-state funds?

3) Would the answer to #2 above be different if an agency other than a College or University were involved?

In answer to the first question, § 131 of the aforementioned act and similar sections and subsequent acts provide clearly that
‘no expense shall be allowed an employee either at his place of residence or at the official headquarters of the agency by which
heisemployed . . ..” Thus, amea for all faculty and staff on the College premises cannot be paid for from the funds of the
College. While § 144 of the af orementioned act providesthat the Presidents of various colleges may bereimbursed for ‘ personal
expenses incurred in connection with the performance of their official duties,” the term *personal expenses' clearly does not
extend to providing a meal for the entire faculty and staff of the college. The Supreme Court of South Carolina has defined
‘personal expenses’ as those incurred for rooms, meals, and other things of like character. Scroggie v. Scarborough, 160 S.E.
596, 600, 162 S.E. 218. The term ‘persona’ implies that the expense is of or peculiar to a certain person and not related to a
number of other persons. It is therefore the opinion of this Office that the meal referred to above should not have been paid
for by the College.

Asto the second question, § 144 provides without limitation as to place that College Presidents may be reimbursed for personal
expenses incurred in connection with the performance of their official duties. It isunclear whether the language of § 131, which
provides that ‘employees may not recover expense at his place of residence or at the official headquarters of the agency, was
intended to be used in abroad senseto include officers and employees or in alimited senseto include employeesonly. A practice
has apparently been for agency heads and college Presidents to seek and receive reimbursement for meals and expenses, even
at the city of residence or agency headquarters, when such expenses wereincurred in connection with their official duties. This
longstanding practical construction of the statutes is entitled to great weight when apparently conflicting interpretations arise.
Therefore, it is the opinion of this Office that the President of a college and an agency head may be reimbursed for meals,
even those that the city of residence which involve the incurrence of expense in the performance of official duties, such as
entertaining a potential employee. There is, however, no provision for the payment of such expenses for the designee of a
college president or agency head.
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*2 Inall the instances cited above, the answer would apply to state funds, but as to non-state funds, the answer would depend
on the restrictions placed on the funds by each source.

As to the expenses incurred by the recruit, it is impossible to provide an answer without knowledge of the various budget
categories and restrictions for each college. However, this would seem to be anormal expense of any organization.
Sincerely yours,

Daniel R. McLeod
Attorney General
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