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1981 WL 157824 (S.C.A.G.)

Office of the Attorney General

State of South Carolina

June 18, 1981

*1  The Honorable John Drummond
Senator
Greenwood and McCormick Counties
Box 748
Greenwood, South Carolina 29646

Dear Senator Drummond:
Mr. McLeod has referred your recent letter to me. You have raised several questions regarding Article VIII, Section 12 of the
South Carolina Constitution which concerns consolidation of counties with municipalities and other political subdivisions.

Article VIII, Section 12 of the South Carolina Constitution provides in pertinent part that
The General Assembly shall provide by law for a referendum on such consolidations and for procedures for the framing of a
charter for the new political subdivision. Such referendum shall be held only upon the request of the governing body of the
county or upon petition of ten percent of the registered electors within the county.

You have inquired if this provision is self-implementing in the absence of action by the General Assembly. As this provision,
by its own terms, specifically requires legislation, the provision would not be self-executing. The general law regarding whether
or not a constitutional provision is self-executing is set out in 16 AM. Jr. 2d Constitutional Law, § 140 where it is stated that
A constitutional provision is self-executing if no legislation is necessary to give effect to it, and if there is nothing to be
done by the legislature to put it in operation, unless a contrary intent is shown . . .. It is also a well-established rule that
constitutional provisions contemplating and requiring legislation to enforce them are not self-executing and remain inoperative
except as implemented by appropriate legislation which carries out the general spirit and purpose and supplies the deficiencies.
A constitutional provision which assumes the existence of certain machinery to carry it out is not self-executing where the
machinery previously provided by the legislature is not geared to the carrying out of the particular constitutional mandate . . ..
Even if a constitutional provision contains a mandatory requirement that the legislature adopt a particular provision, there is no
remedy if the legislature fails to obey such constitutional mandate.
cf. Murphee v. Mottel, 267 S.C. 80, 226 S.E.2d 36 (1976).

You have raised a second question as to whether or not a county council would have to honor a petition containing the required
number of signatures and calling for a referendum on consolidation.

It would appear that existing procedures for referendums would be insufficient legal basis for this constitutionally required
referendum. See in general, South Carolina Code of Laws, 1976, Section 5-3-30 (consolidation of two or more municipal
corporations).

Section 4-9-30(16) authorizes a county to conduct advisory referendums. However, it would appear that this provision would
not be sufficient for purposes of a referendum under Article VIII, Section 12 of the South Carolina Constitution for two reasons.
First, the language of the constitutional provision provides that the consolidation shall not take place unless approved by a
majority of the qualified electors voting on the question. However, without statutory guidelines for this referendum, specifically
guidelines defining the term ‘qualified electors', the exact criteria for determining if the proposition carried would not be clear;
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i.e., would it be by a majority vote in the county; or, by majority vote of the county and also the municipality or political
subdivision involved; what would be the result if the proposition does not carry in the municipality or political subdivision but
does in the county at large. The advisory referendum of Section 4-9-30(16) only anticipates a general county-wide referendum,
not a question such as the one presented by consolidation under this constitutional provision. Secondly, the constitutional
provision expressly provides that
*2  The General Assembly shall provide by law for a referendum on such consolidations and for procedures for the framing

of a charter for the new political subdivision . . .. Such consolidation shall not take place unless approved by a majority of the
qualified electors voting on the question of the consolidation and on the charter therefore in the same election or in successive
elections held for these purposes. (emphasis added).

There is at this time no statutory procedure for framing a charter and these provisions must be voted on in the referendum
election or a subsequent election. Therefore, the advisory referendum of Section 4-9-30(16) would not appear to be a sufficient
grant of authority under which to conduct a consolidation election.

As the constitutional provision is not self-executing its provisions cannot be implemented without the appropriate legislation.
Therefore, a petition, presented to a county council calling for a referendum, would be unenforceable without a statutorily
provided procedure for a referendum on consolidation and the framing of a charter.
 Very truly yours,

Treva G. Ashworth
Senior Assistant Attorney General
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