
To: Dr. Henry V. Sawyer, 1981 S.C. Op. Atty. Gen. 94 (1981)

 © 2015 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works. 1

1981 S.C. Op. Atty. Gen. 94 (S.C.A.G.), 1981 S.C. Op. Atty. Gen. No. 81-73, 1981 WL 96599

Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 81-73

August 12, 1981

*1  SUBJECT: Optometry and Optometrists; Medical Practitioners, Limited
(1) R95–1P does not proscribe a strictly business relationship whereby a licensed optometrist merely leases office space and
equipment to another optometrist for rent payment and the leasee optometrist practices under his or her own name, independent
and unidentifiable with the leasor.

(2) The use of a tradename by an optometrist may not conflict with either R95–1P or R95–2. Its use may not be deceptive or
misleading, and it may not be used to identify offices not under the direct supervision and control of the optometrist.

(3) A business corporation may lease office space [and probably equipment] to an optometrist provided the corporation does
not interfere, or in any manner control the optometrist and provided the leased space is not in a business establishment.

(4) A partnership of three or more optometrists may not operate more than two branch offices.

To: Dr. Henry V. Sawyer
Secretary
South Carolina Board of Examiners in Optometry

QUESTIONS:

1. May an optometrist own the equipment of two or more offices and either hire for salary or commission other optometrists
to operate the offices?

2. May an office owned by a licensed optometrist and leased to another optometrist be operated under a corporate or trade name?

3. Is it legal for a business corporation to lease optometric equipment and space to a licensed optometrist?

4. May a partnership of a number of optometrists three, four, or more, operate more than two satellites offices?
 
STATUTES AND CASES:

Section 40–37–10, et seq., Code of Laws of South Carolina, 1976, as amended; R95–1 and R95–2, Rules of Practice, South
Carolina Board of Examiners in Optometry; Ezell v. Ritholz, 188 S.C. 39, 198 S.E.2d 419; South Carolina Board of Examiners
in Optometry v. Cohen, 256 S.C. 13, 180 S.E.2d 650; State v. Zale Jewelry Co., 298 P.2d 283; 61 AM.JUR.2d Physicians and
Surgeons; Black's Law Dictionary, (5th Ed. 1979).
 
DISCUSSION:

1. You have asked whether an optometrist may own the equipment of two of more offices and either hire for salary or
commission other optometrists to operate the offices. R95–1P, Rules and Regulations of the South Carolina Board of Examiners
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in Optometry, prohibits an optometrist from having more than one branch office, in addition, a branch office may not be operated
by an optometrist in the employ of the owner of the branch office who is not a member of the partnership.
No optometrist in individual practice shall have more than one branch office. No association of two or more optometrists shall
have more than two branch offices. A branch office may not be operated by an optometrist in the employ of the owner of the
branch office and not a member of the partnership. R95–1P, Rules of Practice, South Carolina Board of Examiners in Optometry.

A ‘branch’ office is defined in Black's Law Dictionary at 170 (5th Ed. 1979) as a ‘division, office or other unit of business
located at a different location from the main office or headquarters.’ Thus, a branch office is a division of the principal office
and not a separate entity.

*2  Application of this definition is consistent with the purposes of R95–1P. In South Carolina Board of Examiners v. Cohen,
256 S.C. 1, 180 S.E.2d 650, the State Supreme Court noted in construing a similar regulatory provision, that such language was
enacted in part so ‘. . . that people know the individual with whom they are doing business . . ..’ This restriction on number
of branch offices helps to prevent the public from being deceived as to who is the actual resident optometrist performing
professional services within a particular office.

Another cogent reason behind R95–1P is the rejection of the multiple shop or chain store principal as alien to the practice of
optometry. In South Carolina the practice of optometry involves the exercise of professional skill and judgment by trained and
licensed individuals. Ezell v. Ritholz, 188 S.C. 69, 198 S.E. 419. Accordingly, it is reasonably conceivable that limitation of
the number of branch offices was designed to ensure an appropriate manner of personal performance and supervision by the
professional optometrist whose identity is associated with the practice.

Thus, R95–1P prohibits an optometrist from having more than one branch office, and requires that the optometrist retain control
over the professional activities of the branch office since it is being held out to the public as a division of his or her main office.
In addition, at no instance may another optometrist operate the branch office for salary or commission unless he or she is a
member of a partnership of which the branch office is a division.

However, it cannot be said that R95–1P is intended to prohibit a bona fide lease arrangement, whereby a licensed optometrist
leases equipment and premises to another optometrist not associated with his principal practice, so long as the leasee optometrist
conducted the practice as his own and was not identified as being under the control or a part of the optometric practice of the
leasor. As is more fully discussed infra at 5–8, the principal problem with such arrangements is that the leasing arrangement
tends to partake of the characteristics of employer and employee—a prohibited relationship.

In conclusion, R95–1P restricts an individual optometrist to a limitation of one branch office which is a division or a unit of his
or her optometric office, and the branch office must remain under the direction and control of the primary optometrist and may
not be operated by an employee optometrist on salary or commission. This prohibition does not extend to a strictly business
relationship whereby a licensed optometrist leases office space and equipment to another optometrist who operates the office in
his or her own name, independent and unidentifiable with the leasor optometrist and simply pays rent to the leasor optometrist.

2. You have asked whether an office owned by a licensed optometrist and leased to another optometrist may be operated under
a corporate or trade name. Attached is an opinion issued May 21, 1979, which concludes that the use of a trade or corporate
name by an optometrist is no longer prohibited in this state. Though there is no longer a general prohibition against the use
of a trade name, such a name cannot be used in a manner conflicting with R95–1P or R95–2. Thus, the same trade name or a
deceptively similar trade name could not be used to denote optometric offices which are not part of the partnership or entity
operating the principal office which is identified by the trade name. In respect to the individual optometrists, a trade name could
be used for the main office and no more than one branch office and in the case of partnerships for the main office and no more
than two branch offices. Any other use of a similar trade name to identify offices would deceive the public as to ownership
and control of distant offices and connote the identification that the distant offices are operated by an individual or partnership
which exercises no professional control, and merely collects the rent.
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*3  3. You have asked whether it is legal for a business corporation to lease optometric equipment and space to a licensed
optometrist. This question raises the issue of the unlawful practice of optometry without a license. See, § 40–37–20, Code of
Laws of South Carolina, 1976, as amended. The situation frequently arises where a dispensing optician and an optometrist enter
into an arrangement whereby the optometrist leases facilities in or around the optician's facilities. As noted at 61 AM.JUR.2d
‘Physicians and Surgeons, etc.’, § 38:
Questions of unauthorized practice have frequently been raised in connection with arrangements designed to give a seller of
optical goods a favored position to fill prescriptions issued by licensed optometrists. These arrangements usually involve the
licensed practitioner's occupying office space on or near the seller's business premises, using his equipment, and frequently
being guaranteed minimum income. . . . to the extent that optometry is regarded as a profession, the courts have held that
insofar as such an arrangement permits the unlicensed party to control the professional activities of the optometrist, it involves
unlicensed practice by such parties and cannot be sustained, whether it takes the form of an employment contract or a lease
of the premises to be occupied.

In South Carolina the practice of optometry is regulated for the benefit of public health and welfare and is considered a profession
requiring skilled and highly trained individuals. Ezell v. Ritholz, supra. In Ezell, the court examined the lease situation whereby
physicians maintained their offices as a component part of certain business store rooms and in return therefor were guaranteed
a minimum number of patients and fees by the business. Such a situation was deemed the unlawful practice of optometry by
business entities.

The Ezell case does not conclude, however, that in no circumstance may optometric facilities be leased from a business
corporation. The key revolves around the extent to which the leasor exercises control of the leasee optometrist. If the arrangement
partakes of an employer-employee relationship rather than leasor-leasee, the corporation would be engaged in the unlawful
practice of optometry. In addition, the mere presence of a lease will not in itself give rise to a leasor-leasee relationship. See,
e.g. State v. Zale Jewerly Co. of Witchita, 298 P.2d 283.

In conclusion, it appears that absent a specific prohibition a corporation may lease facilities to a practicing optometrist so long as
the corporation does not control any of the professional activities of the optometrist. It is reasonably certain that a bona fide lease
arrangement simply for office space is acceptable and would not subject the corporation to the charge of unlicensed practice.
However, when the corporation furnishes more than space (i.e. equipment) the picture becomes cloudy and the situation may

partake of an employer-employee relationship rather than that of a bona fide lease. 1

*4  In addition, § 40–37–330 provides that ‘the possession of optical supplies or instruments, equipment or appliances for the
examination of the eye shall be prima facie evidence of working as an optometrist for conviction under the provisions of this
chapter.’ While the purpose of this provision would most probably not extend to a leasor/leasee situation, a corporate leasor
should be aware of the provision and potential consequences.

4. You have asked whether a partnership of a number of optometrists, 3, 4, or more, can operate more than two satellite offices.
This question appears to be conclusively answered by the language of R95–1P which restricts the partnership of two or more
optometrists to operating a maximum of two branch offices. This prohibition applies regardless of the number of partners.

Ejwin E. Evans
Assistant Attorney General

Footnotes
1 R95–IN with some qualification prohibits an optometrist from practicing his profession in a space leased or rented in a business

establishment. This proscription does not extend to leased office space external to a business establishment.
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