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The Honorable Ralph King Anderson. Ill

State of South Carolina Administrative Law Court

1205 Pendleton St., Suite 224

Columbia. South Carolina 29201-3755

Dear Judge Anderson:

We are in receipt of your opinion request concerning whether administrative law judges

"are exempt from accruing annual leave." In your letter you note the following:

Administrative law judges are elected in the same manner and must meet the

same qualifications as judges of the unified judiciary who are "permanent full

time state employees." Our court has always treated our judges as elected officials

who are exempt from accruing annual leave. Accordingly, our judges have never

kept annual leave records showing the accrual of annual leave and deductions

from annual leave for absences, have not been required to request annual leave in

order to be absent from the office, and have never been granted annual leave for

such absences.

In light of this you ask: (1) if "judges of our court [arc] entitled to accrue annual and sick leave

pursuant to S.C. Code Ann. § 8-1 1-610?;" (2) whether "administrative law judges [arc] required

to keep annual leave and sick leave records?;" and (3) if "an administrative law judge [is]

entitled to receive an annual leave payout under S.C. Code Ann. § 8-1 1-620" upon "separation

from State service?" Our responses follow.

Law/Analysis

Each of your questions hinge upon whether administrative law judges "accrue annual and

sick leave pursuant to S.C. Code Ann. § 8-ll-610[.]" Based on our prior opinions we believe

they do not1 and. as a result, it follows that administrative law judges are not required to keep
annual leave or sick leave records, nor are they entitled to an annual leave payout under Section
8-1 1-620 of the Code.2

1 Section 8-1 1-610 of the South Carolina Code explains "[a]ny permanent full-time state employee is entitled to
annual leave with pay" and provides a formula for calculating annual leave. S.C. Code Ann. § 8-1 1-610 (1986).

2 Section 8-1 1-620 of the Code slates, in relevant part: "Upon termination from state employment, an employee
may take both annual leave and a lump-sum payment for unused leave, but this combination may not exceed forty-
five days in a calendar year except as provided in Section 8-1 1-610." S.C. Code Ann. § 8-1 1-620{A)( I ) (1986).
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In a prior opinion of this Office we explained individuals who are elected on a statewide

basis are public officials rather than state employees and are therefore not subject to the sick

leave statute. On. S.C. Att'v Gen.. 1976 WL 23092 (October 5, 1976). The rationale supporting

this conclusion was that "the Constitution of this State provides for the sole method of removal

of such officers, that being by way of impeachment in accordance with the provisions of Article

XV of the Constitution." On. S.C. Att'v Gen. 1976 WL 23092 (October 5, 1976). Subsequently,

in 1978, we addressed the slightly broader question of whether a judge who is elected on a

statewide basis is "subject to the sick and annual leave statutes which apply to state employees?"

Op. S.C. Att'v Gen.. 1978 WL 35144 (October 2, 1978) (emphasis added). There, we concluded

that since a judge is a public officer and not an employee, "a Family Court judge ... is not

included under the sick and annual leave statutes." Op. S.C. Att'v Gen.. 1978 WL 35144

(October 2, 1978); see also. Op. S.C. Att'v Gen.. 1980 WL 120966 (November 14, 1980)

(concluding a family court judge is a public officer rather than a state employee and as a result,

"justices and judges have no obligation . . . from either the Annual Leave Act or the Sick Leave

Act to keep annual leave and sick leave records . . . ."). This was reaffirmed in a 1987 opinion

where we stated, "this Office has concluded on several occasions that elected officials [are] not

entitled to annual or sick leave." Op. S.C. Att'v Gen.. 1987 WL 245436 (March 31, 1987).

Thus, the general rule is that since elected officials, including judges, are public officers rather

than state employees, neither the sick leave nor annual leave statutes apply to such individuals.3

Here, applying our prior opinions on this question to the position of administrative law

judge we conclude that because administrative law judges are, like other judges, elected officials

who are officers rather than employees, they do not accrue annual leave or sick leave. Indeed,

our prior opinions have acknowledged administrative law judges are public officers. Op. S.C.

Att'v Gen.. 2000 WL 1205955 (August 3, 2000); Op. S.C. Att'v Gen.. 1984 WL 159932

(October 29, 1984). In fact, administrative law judges are elected the same way as members of
the family court, circuit court, court of appeals and Supreme Court in that they are elected by the

General Assembly following nomination by the Judicial Merit Selection Commission. See S.C.
Code Ann. § 2-19-80(A) (2005) ("The commission shall make nominations to the General

Assembly of candidates and their qualifications for election to the Supreme Court, court of

appeals, circuit court, family court, and the administrative law judge division."); S.C. Code Ann.

§ 1-23-5 10(A) (2005) ("The judges of the [Administrative Law] division must be elected by the

General Assembly in join session . . ."). Moreover, other provisions of South Carolina law also

suggest administrative law judges are public officials and are therefore not entitled to annual

3 Notably, this rule has even been extended to apply to circuit public defenders who, unlike judges, are not elected,
but are merely nominated by the Circuit Public Defender Selection Committee pursuant to Section 17-3-510(8) of
the Code. Op. S.C. Att'v Gen.. 201 1 WL 6959372 (December 22, 201 1). There, we acknowledged that despite the

fact circuit public defenders are, for certain purposes deemed full-time state employees, because they were entitled
to the same benefits and compensation as circuit solicitors, the sick and annual leave statues were inapplicable. Op.

S.C. Att'v Gen.. 201 1 WL 6959372 (December 22, 201 1).
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leave or sick leave. For example, administrative law judges, like members of the unified

Judiciary system, arc still subject to the Code of Judicial Conduct. See S.C. Code Ann. § 1-23

560 (2005) ("Administrative law judges are bound by the Code of Judicial Conduct, as contained

in Rule 501 of the South Carolina Appellate Court Rules): Rule 502(r), SCACR. Jud. Discp.

Enf, R. 2 (defining judge to include "judges of the Administrative Law Court."). Furthermore,

they arc included within the same retirement system as judges and solicitors, both of which are

clearly public officials. See S.C. Code Ann. § 9-8-40(1) (2014 Supp.) ("All administrative law

judges on July 1, 2014 who have not retired may elect to become a member of the (Retirement

System for Judges and Solicitors]."). As a result, we believe, in keeping with our prior opinions,

that administrative law judges, like other judges, are public officials and arc therefore not entitled

to either annual leave or sick leave. Accordingly, it follows that since administrative law judges

do not accrue either annual or sick leave, they cannot be required to track such leave, nor can

they receive payment for it under Section 8-1 1-620.

Conclusion

In conclusion, it is the opinion of this Office that administrative law judges, like other

judges, are public officials and therefore do not accrue either annual or sick leave. As a result, it

follows that administrative law judges have no reason to track either annual or sick leave, nor

can they receive payment for unused annual leave under Section 8-1 1-620 of the Code.

Sincerely.

Brendan McDonald

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

flobcrt D. Cook
Solicitor General


