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State of South Carolina
May 4, 1982

*1 Joseph H. Earle, Jr., Esquire
Greenville County Attorney

14-A Courthouse Annex
Greenville, South Carolina 29601

Dear Mr. Earle:

Y ou have requested the opinion of this Office on the question of whether aperson concurrently serving asamember of the Board
of Trustees of the Greenville County School District and as a member of the Greenville County Planning and Devel opment
Board would bein violation of the dua office holding provisions of the South Carolina Constitution.

It isprovided in Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution that ‘. . . no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time. For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public offices which have
dutiesinvolving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sandersv. Belue, 78 S.C. 171 (1907). Other
relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the position, prescribeitstenure, duties or salary,
or require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 266 S.E.2d 61 (1980).

The Greenville County School District Board of Trustees was initially created in 1952 by Act No. 853. The duties prescribed
for the trustees are the usual kinds of functions performed by other school district boards of trustees. This Office has previously
concluded that the position of school district trustee constitutes an office subject to the constitutional restrictions on dual office
holding. See, 1968 Op. Atty. Gen'l. No. 2500; 1971 Op. Atty. Gen'l. No. 3135; 1971 Op. Atty. Gen'l. No. 3133; Op. Atty.
Gen'l. dated February 3, 1978, to senator Setzler.

The Greenville County Planning and Devel opment Board was created by Act No. 223 of 1959, and subsequently amended by
Act No. 1051 of 1968 and Act No. 29 of 1969. An examination of the Act and Amendments thereto reveals that the Board
serves merely as a promotional body and is given no authority to exercise any portion of the sovereign power of the State. The
members of the Greenville County Planning and Development Board would, therefore, not hold offices under Article X V11,
8 1A of the South Carolina Constitution.

Based on the foregoing, it isthe opinion of this Office that a person concurrently serving as amember of the Board of Trustees
of the Greenville County School District and as a member of the Greenville County Planning and Development Board would
not be in violation of the dual office holding provisions of the South Carolina Constitution.

Very truly yours,
Helen T. Zeigler
Staff Attorney
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