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Office of the Attorney General

State of South Carolina

July 15, 1982

*1  David H. Wilkins, Esquire
Post Office Box 675
Mauldin, South Carolina 29662

Dear Mr. Wilkins:
You have requested the opinion of this Office on the question of whether a person currently serving as a Police Chief can also
serve as a part-time Assistant Coroner without violating the dual office holding provisions of the South Carolina Constitution.

It is provided in Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution that ‘. . . no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time. For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public offices which have
duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 (1907). Other
relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary,
or require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 266 S.E.2d 61 (1980).

This Office has concluded in prior opinions that police chiefs are public officers under the South Carolina Constitution.
1974-1975 Op. Atty. Gen., No. 4137; 1966-1967 Op. Atty. Gen., No. 2324; Op. of June 25, 1980 to Archie D. Willis (copy
enclosed); and see, State v. Crenshaw, supra. We have also concluded previously that coroners and deputy coroners hold offices
for dual office holding purposes. 1968 Op. Atty. Gen., No. 2555, p. 250; Op. of January 2, 1980 to Andrew W. Brock (copy
enclosed); see §§ 17-5-10 through 17-5-110, and 17-7-10 through 17-7-670, Code of Laws of South Carolina, 1976; and Article
V, § 20, South Carolina Constitution. If by ‘assistant coroner’ you mean a person deputized by the coroner under § 17-5-70,
then, consistent with the authority cited above, that person would be considered an office holder. Since this conclusion is based
on a finding that deputy coroners are authorized to exercise a portion of the sovereign power of the State, the part-time nature
of the office would not affect this decision.

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that a person could not serve concurrently as Police Chief and as a part-
time assistant coroner without violating the dual office holding provisions of the South Carolina Constitution.
 Very truly yours,

Helen T. Zeigler
State Attorney
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