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Office of the Attorney General

State of South Carolina
October 21, 1981

*1 Mr. George L. Schroeder
Director

Legidative Audit Council

620 Bankers Trust Tower
Columbia, South Carolina 29201

Dear Mr. Schroeder:

This is in response to your opinion request of September 17, 1981, wherein you asked the following questions regarding
the Management Agreement between the South Carolina Ports Authority (Authority) and the South Carolina Farm Bureau
Marketing Association (Association):

1. DoesArticleV(B) of the Management Agreement unequivocally obligate the A ssociation to an expenditure of $2,000,000.00
to improve the equipment and facilities in a manner that will improve the capabilities of the grain elevator and increase the
through-put capacity during the terms of the agreement?

2. Would Articles |l and 1V(B) of the Agreement provide that an additional $2,000,000.00 or more be spent for improvements
if the Association renews or extends the present lease for an additional fifteen yearsfollowing the initial six year term?

3. What does Article1V(B) mean in requiring the Association to ‘. . . make such improvements and adaptations as are necessary
to keep the equipment suitablefor usein thethen current trade. . .7 Would thisrequirethat at the termination of the Management
Agreement that the grain elevator and storage facilities be up to the state-of-the art technology at that time or that they be
maintained and in a satisfactory operation condition asindicated in Article VI?

In answer to your first question, when words of a contract are clear and unambiguous, the intention expressed and indicated
thereby controls. 17 Am.Jur.2d ‘ Contracts' § 241, Hartford Accident and Indemnity Co. v. Hood, 266 N.C. 706, 40 S.E.2d 198.
Article 1V(B) obligates the Association to ‘ spend a substantial amount (approximately two million dollars [$2,000,000.00]) to
improve the equipment and facilitiesin amanner that will improvethe capabilities of the grain elevator and increase the through-
put capacity during the term of this Agreement.” The ambiguous term ‘substantial amount’ is rendered unambiguous by the
parenthetical definition *approximately two million dollars.” The Agreement contains no language which would limit, qualify,
or otherwise reduce or excuse the expenditure of this amount during the term of the Agreement. Therefore, it is the opinion of
this office that the Association is unequivocally bound by the terms of the Management Agreement to expend approximately
two million dollars during the term of the Agreement to improve the equi pment and facilitiesin such amanner that will improve
the capabilities of the grain elevator and increase the through-put capacity thereof.

Y our second question is answered in much the same way as your first, as the terms of the Agreement regarding contract period
and renewal option are clear and unambiguous. Article |1 states that the lease period shall run for a period of six years and
grants the Association an option to renew or extend the lease ‘on the same terms and conditions for an additional period of
fifteen years. If the Association chooses to exercise its option at the termination of the present contract term, it must thereby
accept and effectuate the identical terms of the original Agreement, including the requirement for expendituresfound in Article
IV(B). It is the opinion of this office that the Association would be bound to spend an additional two million dollars over the
term of the extension consistent with the terms of Article IV(B) in the event that the Association exercises the option available
toit under Articlell.
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*2 Inanswer to your final question, the intention of the partiesto a contract is to be gathered from the whole scope and effect
of the language used in the contract. Greenwood Manufacturing Co. v. Worley, 222 S.C. 156, 71 S.E.2d 889 (1952). In order
to accomplish this with the matter at hand, it is necessary to reconcile or explain the apparent differences in the wording of
Articles 1V(B) and VI with respect to maintenance of equipment and facilities.

Article VI deals with routine maintenance and further requires the Association to surrender the equipment and facilities at the
end of the term in ‘operating condition.” Article 1V(B), as stated above, deals with maintaining and improving the equipment
and facilitiesin such amanner as to keep them suitable for use in the ‘then current trade.’

Article IV (B) protects the authority against the functional obsolescence of its equipment and facilities by imposing a spending
requirement upon the Association for improvements in capability and through-put capacity. Functional obsolescence is ‘the
loss in value which occurs within a structure as a result of itsinability to perform adequately the function for which it should
be used.” Real Property Appraiser's Handbook, U.S. Army Corps of Engineers, October, 1955. For example, if changesin the
size or configuration of the grain vessels over the term of this agreement were to make it difficult or impossible to load them at
the Authority's facility, Article 1V (B) contemplates modifications or other improvementsin the equipment and facilities at the
expense of the Association to render the facility capable of operating in the ‘ current trade.’

Article VI protects the Authority from premature depreciation of facilities and equipment because of neglect or lack of
maintenance. It places the duty of routine maintenance squarely upon the Association and further requires the facilities and
equipment to be surrendered at the end of the lease term in * operating condition.’

The problem to be inferred from your third question is whether or not there is a possibility under this Management Agreement
that the facilities and equipment could at some future time be surrendered which are technically in working order, but are not
suitable for use in the ‘then current trade.” The answer to this problem is found by adhering to the requirement of considering
the entire scope and effect of the contract. Articles 1V(B) and V1, read together protect against two separate problems and are,
therefore, not inconsistent. It is the opinion of this office that these two Articles, read together, require that upon termination
of the agreement, the Association must surrender the egquipment and facilities to the Authority in proper working order and in
such a condition that they are suitable for use in the ‘then current trade,” which is defined as not being functionally obsolete.

| trust that this has satisfactorily answered your questions. If not, please feel freeto call at your convenience.
Sincerely,

*3 Clifford O. Koon, Jr.
Assistant Attorney General
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