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Dear Representative Yow:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter dated April 21. 2015 to the Opinions section for a

response. The following is this Office's understanding of your question and our opinion based on that

understanding.

Issues (as quoted from your letter):

1 ) / respectfully request an opinion from your office relating to whether the

Chesterfield County Council can change a Fire District Boundary which is also a

special purpose tax district without the District Fire Board of Directors'

concurrence or agreement.

2) Can the Chesterfield County Council change a Fire District Boundary which is

also a special purpose tax district without a referendum vote from the taxpayers

within the district, when the voters initially decided to become a special purpose

tax district by a majority vote ofall the citizens involved?

Law/Analysis:

By way of background, it is this Office's understanding the fire district to which you refer to in your
question was established January 8, 1985 by county ordinance following a referendum vote.1 Chesterfield
Or. No. 85-86-04 (1985). As an aside, the county ordinance establishing the fire district established all
property of the fire district as owned and titled in the name of the county. Chesterfield Or. No. 85-86-04 §
5 (1985). Moreover, the ordinance authorized county council to "disband the district and dispose of said
property" if it "feels" the district "jeopardizes the policies established by the Council." Chesterfield Or.

No. 85-86-04 § 7 (I OSS).2 Thus, the ordinance gives the authority to the county to maintain all assets in
the county's name and to dissolve the special purpose district at the county's sole discretion if it feels the
district is not in compliance with the county's policies, kh

This Office has previously opined concerning the boundaries of a special purpose district that:

1 This Office will presume all aspects of the ordinance and the referendum complied with the law for purposes of
this opinion.

" For purposes of this opinion, this Office will presume the ordinance is valid and constitutional.
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As discussed in Berrv Iv. Weeks. 279 S.C. 543, 309 S.E.2d 744 (1983)], the

county would have to comply with the requirements under the law in order to

change the boundaries of a special purpose district. Id. Otherwise, special purpose

districts have authority to continue until dissolved by referendum or otherwise

modified. S.C. Code § 4-9-80. Moreover, as referenced in Berrv. the law is clear

in authorizing a county board to diminish the size of a special purpose district

when it states in Section 6-1 1-420 "[t]he county boards of the several counties of

the State are authorized to enlarge, diminish or consolidate any existing special

purpose districts located within such county and authorize the issuance of general

obligation bonds by such special purpose district by the procedure prescribed by

this article." In regards to the "county boards" referenced in the statute, they are

defined as "the governing bodies of the several counties of the State as now or

hereafter constituted." S.C. Code §§ 6-11-410, 6-11-420. ... Moreover, as

referenced above, in a 1988 opinion we stated:

Section 6-1 1-410 et seq. of the Code provides a mechanism whereby the

service areas of special purpose districts created prior to March 7, 1973

may be enlarged, diminished, or consolidated, by action of the

appropriate county council. It must be noted, however, that the Supreme

Court in Berrv v. Weeks, supra, basically stated that a county may not

diminish a special purpose district's service area to the point of non

existence. Too, the diminishing of the service area to the extent that the

county could fully assume the functions of the special purpose district
was deemed not to be proper.

Op. S.C. Att'v Gen.. 1988 WL 383504 (March 8, 1988).

Op. S.C. Att'v Gen.. 2015 WL 992701 (February 12, 2015). However, as we noted in the 2015 opinion.

South Carolina Code § 6-1 1-420, including the powers contained therein, only applies to special purpose

districts defined in that article as "any district created by act of the General Assembly prior to March 7,

1973, and to which has been committed prior to March 7, 1973 any local governmental function." S.C.
Code § 6-1 1-4 10(a). Therefore, while we concluded that a county would have statutoiy authority to

decrease the size of a special purpose district, our conclusion was limited to discussion of a special

purpose district created before March 7, 1973. Op. S.C. Att'v Gen.. 2015 WL 992701 (February 12,

2015); see also Op. S.C. Att'v Gen.. 2003 WL 21040130 (February 19, 2003) (opining that S.C. Code §§
4-1 1-290 and 6-1 1-420 regarding dissolution of special purpose districts apply to special purpose districts

created by the General Assembly before March 7, 1973). It is this Office's understanding the special
purpose district you refer to was created by county ordinance in 1985 following a referendum vote, so
South Carolina Code §§ 4-1 1-290 et seq. and 6-1 1-420 et seq. would not apply to it. In another opinion,
this Office concluded that the residents of a special purpose district would not have the opportunity to
vote on changing the size of the district due to the county's authority to change the boundaries of the
district pursuant to S.C. Code § 6-1 1-410 et seq. Op. S.C. Att'v Gen.. 1995 WL 803372 (April 19, 1995).
This Office also previously issued an opinion in 1975 indicating the only method residents of a county

could withdraw from a special purpose district was to have county council alter the boundary lines of the
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special purpose district pursuant to S.C. Code § 59-599.91 (1965 Code, later became S.C. Code §6-11-

410 in the 1976 Code).3 Op. S.C. Att'v Gen.. 1975 WL 29270 (September 17, 1975).

This Office has also previously opined that the entity with authority to dissolve a special purpose district

greatly depends on the way in which it was created. Op. S.C. Att'v Gen.. 2003 WL 21040130 (February

19, 2003). We would use that reasoning in also answering your question concerning authority to decrease

the size of a special purpose district, though we recognize that the way a special purpose district was

created does not always apply to who has the authority to diminish it. Thus, let us examine a statute that

applies not only to public service districts created by the General Assembly before March 7, 1963 but also

applies to special purpose districts created by referendum and that are wholly within a single county. S.C.

Code § 6-1 1-2010(1). South Carolina Code § 6-1 1-2020 states:

Notwithstanding any other provision of law, a special purpose district may be

dissolved in accordance with this article upon a two-thirds vote of the qualified

electors of the district voting in the referendum. These votes must be cast at a

referendum held in accordance with this article and with the election laws of this

State, mutatis mutandis.

This section gives voters within a special purpose district (as defined in S.C. Code § 6-11-2010(1))

authority to dissolve by referendum a special purpose district originally created pursuant to referendum by

a two-thirds vote of the qualified electors of the district. While a court may determine otherwise, we

think that pursuant to the maxim the greater includes the lesser, a court could conclude that the ability to

dissolve by referendum would include the ability to decrease the geographical size of the special purpose

district by referendum.4 Op. S.C. Att'v Gen.. 1985 WL 166044 (July 31, 1985); Palmer v. Dunn. 216 S.C.
559, 59 S.E2d 158 (1950); Wiggins v. Southern Bell Tel. & Tel. Co.. 245 Ga. 526, 266 S.E.2d 148

( 1 980). However, please note this Office issued previous opinions stating there was no statutory method

to change a special purpose district's boundaries if created by referendum, but those opinions were before

S.C. Code § 6-1 1-2010 et seq. was passed by S.C. Act No. 397 of 1998 and S.C. Code § 4-9-30(5)(e) was

also later added by S.C. Act No. 1 14 of 1991. See, e.g.. Ops. S.C. Att'v Gen.. 1985 WL 166035 (July 9,
1985) (opining that "safest and most prudent course" is to abolish a special purpose tax district the same

way it was created under S.C. Code § 4-9-30(5)); 1984 WL 249881 (May 4, 1984) (concluding there was
no other means in the law to dissolve a special purpose district other than § 4-9-80 and that dissolution
required an act of the General Assembly and a referendum); 1982 WL 189218 (March 24, 1982)

(concluding a special purpose district created pursuant § 4-9-30(5) could not be altered by it because § 6
11-410 applies to districts created by the General Assembly); 1967 WL 12078 (March 10, 1967) (the
special purpose district created by act of the General Assembly and referendum may be changed by act of
the General Assembly).

Conversely, pursuant to a county's statutory enumerated powers, it may decrease the boundaries or
geographical size of a special purpose district located within the county. S.C. Code § 4-9-30(5)(e). South
Carolina Act No. 1 14 of 1991 passed and included section (e) which stated:

3 Again noting that S.C. Code § 6-11-410 defines special purpose districts as created by the General Assembly
before March 7, 1973, which we understand would not apply to the fire district in your question. Moreover, this

1975 opinion was written before S.C. Code § 4-9-30(5)(e) was added by 1991 S.C. Acts 1 14.

4 Notwithstanding, this Office has previously concluded a county council may conduct an advisory referendum. Op.
S.C. Att'v Gen.. 1996 WL 679459 (October 1 1, 1996) (citing S.C. Code § 4-9-30 (16)).
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County council may by ordinance diminish boundaries of or abolish a special tax

district. It must first conduct a public hearing. Notice of the hearing must be given

two weeks before it in a newspaper of general circulation in the tax district.

S.C. Code § 4-9-30(5)(e). This Act does not give much help in the background or findings regarding the

passage of the amendment to the statute. 1991 S.C. Acts 114. However, further into the statute it reads:

The provisions of this chapter [of the S.C. Home Rule Act]5 shall not be construed
to devolve any additional powers upon county councils with regard to public

service districts, special purpose districts, water and sewer authorities, or other

political subdivisions by whatever name designated, (which are in existence on the
date one of the forms of government provided for in this chapter becomes effective

in a particular county) and such political subdivisions shall continue to perform

their statutory functions prescribed in laws creating such districts or authorities

except as they may be modified by act of the General Assembly, and any such act

which dissolves a district or absorbs its function entirely within the county

government shall provide that such act shall be effective only upon approval of

such abolition or absorption by favorable referendum vote of a majority of the

qualified electors of the district voting in such referendum. ... provided, however,

notwithstanding any other provision of law, when any county council under

existing law is authorized to appoint members to the governing body of a public or

special service district or a water resources commission within the county and such

governing body by resolution directed to the council requests a change in the size

or manner in which members of such governing body are selected, the council may

by ordinance effect such changes and the council action shall have the full force
and effect of law from the effective date of the ordinance.

S.C. Code § 4-9-80 (1976 Code, as amended) (emphasis added). Thus, we are cautious to expand the
power of the county beyond what it is intended to be in regards to the will of voters through a referendum.

Moreover, this Office has previously opined that a special purpose district cannot be reduced by a county

to the point where it no longer exists. Op. S.C. Att'v Gen.. 1 88 WL 383504 (March 8, 1988) (citing Berry
v. Weeks. 279 S.C. 543, 309 S.E.2d 744 (1983)). However, one could argue that it could not be the

intention of the law pursuant to South Carolina Code § 6-1 1-2020 to require a referendum each time you

want to increase or decrease the size of a special purpose district (subject to the statute). Furthermore,
South Carolina Code § 6-1 1-2020 authorizes a special purpose district to be dissolved by referendum

"[n]otwithstanding any other provision of law." Therefore, S.C. Code § 6-1 1-2020 would not operate to
the exclusion of § 4-9-30(5)(e) or any other law.

Conclusion:

Therefore, taking all of the above into consideration, this Office believes a court will determine that in
this situation county council may change the fire district boundaiy without the agreement or consent of

the fire district's board of directors. This Office believes a court would likely find pursuant to South

Carolina Code § 4-9-30(5)(e) after a public hearing the county could reduce the size of the special

purpose district created in 1985 pursuant to referendum, though we leave the final determination in the

hands of a court. There are many other sources and authorities you may want to refer to for a further

5 Op. S.C. Att'v Gen.. 1985 WL 259215 (September 3, 1985).
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analysis. For a binding determination, this Office would recommend seeking a declaratory judgment

from a court on these matters, as the court is charged with the interpretation of statutes. S.C. Code § 15
53-20. Until a court or the Legislature specifically addresses the issues presented in your letter, this is

only a legal opinion on how this Office believes a court would interpret the law in the matter. If it is later

determined otherwise or if you have any additional questions or issues, please let us know.

Sincerely, t

Anita S. Fair

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY;

lobert D. Cook

Solicitor General


