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Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 82-58

September 7, 1982

*1  The Honorable Joyce Hearn
Member
S. C. House of Representatives
1316 Berkeley Road
Columbia, SC 29205

Dear Representative Hearn:
You have asked whether a general sixty-day notice of a general election would satisfy the notice requirements for a referendum
to be conducted at the time of that general election. It is the opinion of this Office that a specific legal notice must be given
for the referendum sixty days prior to the referendum.

The notice requirements are set out in § 7–13–35, Code of Laws of South Carolina, 1976 (as amended). It provides that ‘[t]he
election commission in each county shall publish two notices of general and special elections held in the county in a newspaper
of general circulation in the county. . . . The first notice shall appear sixty days prior to the election . . ..’ (Emphasis added.)
A special election is defined elsewhere in the Code to include a referendum. § 7–1–20, Id. Thus, the conclusion follows that §
7–13–35, Id., requires the county election commission to publish a newspaper notice of a referendum at least sixty days prior
to the date of that referendum.

The content of that notice, as a matter of general law, must state the purpose of the special election or the question submitted
in the referendum. 26 Am. Jur. 2d ‘Elections,’ § 195; see Phillips v. City of Rock Hill, 188 S.C. 140, 145, 198 S.E.2d 604, 606
(1938). Mere news articles in a newspaper would probably not satisfy the formal notice requirements of the special election or
referendum. Richmond County Business Association v. Richmond County, 155 S.E.2d 395, 399 (Ga. 1967). For these reasons,
the fact that a notice states that the general election is to be conducted on a given date would not by itself satisfy the notice
requirements for the special election. See § 7–1–20(1), Id.

Therefore, it is the opinion of this Office that a specific notice of a referendum must be given by the county election commission
in order to satisfy the requirements of the state law, and that the general sixty-day notice of a general election would not satisfy
the notice requirements for a referendum to be conducted on that same date.
 Sincerely yours,

Daniel R. McLeod
Attorney General
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