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*1 SUBJECT: Road Tax—Authority of County to Collect Road Taxes and Special Provisionsfor Union County.

(1) The governing body of a county may levy atax of one (1) mill upon taxable property. The tax so collected shall constitute
apart of the county road fund.

(2) In Union County a commutation tax of one ($1.00) dollar islevied for roads.

TO: Honorable Gerald W. Burnett
Deputy Comptroller General

QUESTIONS:

1. Isit legal for acounty to charge aroad tax?

2. Are there any special statutes applicable only to Union County relative to road tax?

APPLICABLE LAW:

§ 57-19-10, et seq., of the 1976 Code of Laws; Act 535, Acts of 1902; Act 10, Acts of 1933.

DISCUSSION:

The General Assembly, by the 1902 Act, authorized the County Board of Commissioners to annually levy atax not exceeding
one (1) mill on taxable property. The tax constitutes a part of the county road fund. In the same act the General Assembly
required all persons of eighteen (18) to fifty (50) years of age to work on the roads. In lieu of the labor the person could pay

a commutation tax of $1.00.

The provision for thetax of one (1) mill upon taxable property isnow codified as § 57-19-10 of the 1976 Code. It isdiscretionary
and whether the same isto be levied is |eft to an ordinance of the governing body of a county.

The language of the section isthat:

‘“The governing body of each county may levy annually asum not exceeding one mill on all thetaxable property of the respective
counties, which shall constitute a part of the county road fund, to be expended by the governing body in the same manner as
is provided by law for the use and expenditure of the commutation tax. Such tax shall be collected at the same time and in the
same manner asis provided by law for the collection of taxes levied for ordinary county purposes.’

The tax in lieu of the road labor is now by special act in those counties that continue to levy the tax. In Union County the tax
isprovided by Act 10, Acts of 1933, that statesin part that:
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TO: Honorable Gerald W. Burnett, 1980 S.C. Op. Atty. Gen. 63 (1980)

‘There shall be collected annually, the sum of One ($1.00) Dollar Commutation tax in lieu of Road duty; which said sum shall
be collected by the Treasurer of Union County at the same time and in the same manner that the Poll tax is due and payable.’
This act by its express language levies the tax of one dollar in lieu of the road labor.

CONCLUSIONS:

(1) The governing body of a county may levy atax of one (1) mill upon taxable property. The tax so collected shall constitute
apart of the county road fund.

(2) In Union County a commutation tax of the ($1.00) dollar islevied for roads.

JoelL. Allen, Jr.
Deputy Attorney General

ATTACHMENT

OPINIONS OF ATTORNEY GENERAL

PROPERTY TAX

Exemption—Property of Charitable Foundation That isL eased to L ander College
Real property owned by afoundation and leased to othersis not exempt from ad valorem taxation.

Homestead Exemption For Part Ownership
*2 When more than one person is the owner of a homestead and some but not all satisfy the other conditions provided by §
12-37-250, aproportional exemption isto be granted. All owners are deemed to possess equal interest and it is that part of the
exemption that represents the percentage of ownership of qualified persons to the whole fee or life estate that is to be granted.

Homestead Exemption—Amount Wher e Qualified Person Owns Part of Homestead In Feeor For Life

When a surviving spouse obtains the complete fee or life estate of a homestead within nine months of the date of death of the
deceased spouse and the deceased spouse was entitled to the homestead exemption, the full amount of the homestead exemption
is to be granted. If the complete fee or life estate is not granted and the surviving spouse owns part of the homestead in fee
or for life and the other conditions for the exemption are satisfied, the amount of the exemption is calculated by applying the
spouse's percentage of ownership in the homestead to the full amount of the exemption if the value of the homestead is fifteen
thousand dollars or more. If the value of the homestead isless than fifteen thousand dollars, the amount of the exemption would
be that percentage of the homestead's value.
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