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*1  SUBJECT: Construction Management
The services of a construction manager should be specifically outlined for any proposed public project and should be publicly
advertised for in a newspaper of general circulation in the State at least once along with a request for a resume of qualifications.
The architect may not add those services by contract amendment for an additional fee under a standard AIA contract previously
entered into pursuant to advertised selection of architects for architectural services only.

TO: John McPherson
Chief Engineer
State Auditor's Office

QUESTION:

May construction management services be added by amendment to an existing contract between a public entity and an
architectural firm without advertisement for those services?
 
STATUTES:

§§ 1–1–440, 10–1–80, and 10–5–30.
 
FACTS:

An architectural firm was granted a contract for the design of a public building based on an advertisement of the description
of the project and the services sought run on January 29, 1979, in a newspaper of general circulation. The contract was dated
March 28, 1979, and was approved by the South Carolina Budget and Control Board on October 16, 1979. The Agreement
provided under Article 14, paragraph 14.2.1:
FOR BASIC SERVICES as described in paragraphs 1.1 through 1.5, and any other services included in Article 15 as part of
Basic Services, Basic Compensation shall be computed as follows:

Six Point Zero Five (6.05%) Percent of Construction Costs.

With payments for basic services under paragraph 14.2.2 being:

TABULAR OR GRAPHIC MATERIAL SET FORTH AT THIS POINT IS NOT DISPLAYABLE
The State agency has presented for your approval a proposed contract amendment. Under that amendment the architect would
be named as the construction manager for the proposed project and would be paid an additional fee of four percent (4%) of the
construction costs of the project plus on site expenses.
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DISCUSSION:

§ 10–5–30 of the South Carolina Code of Laws (1976) requires that a description of a proposed project and the required services
shall be developed and published at least once in one or more newspapers of general circulation throughout the State along
with a request for the submission of a resume of qualifications by architectural or engineering firms interested in the proposed
project. § 1–1–440 of the South Carolina Code of Laws (1976) states that notwithstanding any other provision of law, all
State agencies and departments before contracting for fifteen hundred ($1,500.00) dollars or more with private individuals or
companies for products or services, shall invite bids on such contracts from at least three qualified sources. This statute, however,
does contain the proviso that the provisions of this section shall not apply to professional services where the person employed is
customarily employed on a fee basis rather than by competitive bidding. § 10–1–80 of the South Carolina Code of Laws (1976)
requires competitive bidding on the construction of any public building costing more than thirty thousand ($30,000.00) dollars
subsequent to advertisement in a newspaper of general circulation in the State on three occasions. These bids are required to
be opened in public with the award going by law to the lowest responsible bidder.

*2  The contract which you have presented is a standard form agreement between the owner and the architect commonly
denoted as AIA Document B141. The General Conditions of the Contract for Construction, AIA Document A201, and the
standard Architect Agreement, AIA Document B141, provide for the architect to perform services involving the estimating,
scheduling, and coordination of construction when separate prime contractors are used. This is the situation which was addressed
by an opinion letter of this Office dated February 13, 1975, which dealt with increased use of additional resident inspectors on
a ‘fast track’ project due to the necessity for stringent supervision and inspection when multiple contracts were utilized rather
than a single prime contractor.

We are informed that the architectural firm in question asserts that you may approve its proposed amendment to the original
Agreement under section 1.7.8 of that document. The contract in this instance between the owner and the architect dated March
28, 1979, under section 1.7, states that certain identified services are not included in basic services unless so identified in Article
15. Section 1.7.8 covers the provision of services in connection with the work of a construction manager or separate consultants
retained by the owner. It does not contemplate that the architect may act as construction manager on the project which is the
subject of the Agreement. It is the opinion of this Office that the use of a construction manager was not contemplated in the
original Agreement and that if it had been contemplated AIA Document B141/CM, the construction management edition of the
standard form of Agreement between owner and architect, would have been utilized. And even that document contemplates a
separation of the architect and the construction manager rather than the assumption of a dual role by the architect. Finally, Article
15 of the Agreement presented does not include the furnishing of construction management services. While under Article 15
changes may be made by agreement of the parties and incorporated into the Agreement, this visualizes changes in the structure
or the project scope, not the addition of a construction manager. In view of the nature of construction management services, it
is the opinion of this Office that such services should be the subject of advertisement, bidding, and selection, then the approval
of the South Carolina Budget and Control Board subsequent to a determination by your office that such services are necessary.

In the opinion of this Office, if a State agency should decide that circumstance warrants the use of a construction manager on a
public project, then those services should be the subject of advertisement and invitation to bid pursuant to § 1–1–110. In view of
the duties of the construction-manager under the proposed amendment in point as coordinator, inspector, and general overseer
of project construction this appears mandatory.
 
CONCLUSION:

*3  It is the opinion of this Office that the procurement of services for construction management must be the subject of
advertisement. Although the Agreement in issue contains a clause allowing for the provisions of services in connection with
the work of a construction manager retained by the owner, as no such services were considered under Article 15 of the original
contract, you may not, by amendment, make construction management services a part of the original contract. These services,
if the State feels that they are required by a specific project, should be sought by public advertisement.
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Judith Evans Finuf
Assistant Attorney General
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