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Office of the Attorney General

State of South Carolina
March 21, 1980

*1 Re: Certificates of Eligibles

Mr. John B. Dotterer, Jr.

State Merit System Supervisor
State Personnel Division
Interagency Merit System

1205 Pendleton Street
Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Dotterer:

You have recently asked this Office whether there is any legal prohibition against noting the race and sex of candidates on
certificates of eligibles. My research has not uncovered a statute which would prohibit the action outlined in your letter.
However, for reasons given below, it is recommended that notations concerning an applicant's race or sex should not be listed
on certificates of eligibles.

Firstly, the Equal Employment Opportunity Commission, hereinafter EEOC, recommendsthat records concerning an applicant's
race or ethnic identity be maintained separately from the records available to a person who will make an employment decision
concerning the applicant. 1 CCH Empl. Prac. Guide, #426. Y ou will find enclosed the EEOC's Reporting and Recordkeeping
Rule, 29 C.F.R. § 1602.13 which recommends the separation of personnel records.

Secondly, the EEOC regulations provide that an employer may ask for an indication of an applicant's sex if theinquiry is made
for a nondiscriminatory purpose, e.g., when sex is a necessary qualification for the particular job or for information required
for the completion of EEOC reports. 29 C.F.R. § 1604.7, EEOC Pre-employment Inquiries asto Sex, provides:

A pre-employment inquiry may ask ‘Male. . ., Femae..."; or ‘Mr., Mrs., Miss, provided that the inquiry is made in good faith
for a nondiscriminatory purpose. Any pre-employment inquiry in connection with prospective employment which expresses
directly or indirectly any limitation, specification or discrimination as to sex shall be unlawful unless based upon a bona fide
occupational qualification.

Asyou know very few positions exist which require sex as a bona fide occupational qualification. Therefore, only in such rare
circumstances should an appointing or hiring authority be informed in advance of an interview of the sex of an applicant. One
court has held that it is improper for an employer to carry notations of a persons sex in personnel records which are used for
‘bumping, promotions, and so forth.” Ostapowicz v. Johnson Bronze Co., 369 F.Supp. 522, 537 (W.D. Pa. 1973), 541 F.2d 394
(3rd. Cir. 1976), cert. denied, 429 U.S. 1041 (1977).

Thirdly, the standard state application form requests information concerning applicants race and sex for EEOC ‘ reporting and
personnel research requirements.’” The form states that the requested information will not be used to evaluate the application,
and that the tab containing such information would be removed before the application is forwarded to the interviewer. One can
infer that a promise is made to an applicant that an interviewer will not be informed of an applicants race, sex, age, etc. prior to
the interview. This promise would be unkept if such information were supplied on a certificate of eligiblesfrom which persons
are selected for interviews and ultimately persons are hired.
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*2 Y oumay want to remind an agency requesting race and sex dataon acertificate of eligiblesthat if it givesdue consideration
to the top ten available candidates it is likely to ascertain the requested information. See, Procedures for the Administration of
the Merit System Rule, IV Certification, 8 G.

Sincerely yours,

Barbara J. Hamilton
State Attorney
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