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*1 TheHonorable Larry Blanding
Representative

District No. 70

P. O. Box 1446

Sumter, SC 29150

Dear Representative Blanding:
Mr. McLeod has referred your recent letter to me for reply. | apologize for any delay in answering your letter, but | have been
out of the Office and was under the impression that your question had been answered.

You have stated that a person wants to offer for election for a House Seat in a district in which he does not live. Y ou have
inquired if the thirty (30) day deadline refers to the filing period, primary or general election. Under South Carolina Code of
Laws, 1976, Section 7-5-150, the registration books are closed thirty (30) days before each election.

However, from what Jm Holly has told me of his conversation with you, | believe your real question is when a prospective
candidate must be qualified. It has consistently been the opinion of this Office that a candidate must be qualified as of thetime
of the general election. 1959-60 Att'y. Gen. Ops. 159; 1964 Att'y. Gen. Ops. 257; 1968 Att'y. Gen. Ops. 101, 177.

South Carolina Constitution, Article 11, § 7 states in part that
[n]o person shall be eligible for a seat in the Senate or House of Representatives who, at the time of his election, is not a duly
qualified elector under this Constitution . . . in the county, asto the House, in which he may be chosen.

South Carolina Code of Laws, 1976, Section 2-1-40 states that
[any person otherwise qualified by law and the Constitution of this State may file as a candidate and can be elected only in the
district in which heis aresident. A person may file for only one House Office.

The Constitutional requirement for qualification as an elector is as of the date of the election. The statutory provision does not
alter the constitutional provision. The statute provides that anyone qualified by law may file for office; a separate provision
provides that a person can only be elected in the district where he resides.

Therefore, a candidate for the office of House of Representatives must be qualified as of the date of the general election.
Very truly yours,

Treva G. Ashworth
Senior Assistant Attorney General
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