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State of South Carolina
March 6, 1980

*1 Forrest K. Abbott, Esquire
Attorney at Law

Post Office Box 1

Cayce, South Carolina 29033

Dear Mr. Abbott:

With regard to the proposed annexation of a portion of Lexington County into Calhoun County, you have asked the opinion
of this Office on two questions concerning the survey required by § 4-5-140, Code of Laws of South Carolina, 1979, Cum.
Supp.,. These questions are as follows:

1. Does the survey cover the entire boundary of the area proposed for annexation, or does it cover only the proposed change
of boundary line between the counties?

2. Isan actual ground survey necessary where the proposed line is basically aroad?

The annexation commission established by § 4-5-130 has the responsibility under § 4-5-140 to ‘contract for the survey and
location of the proposed change of line. . .." [Emphasis Added] This section further providesthat the contracted surveyors‘ shall
clearly mark the proposed change of line upon the land with due regard to all legal provisions and limitations . . .." [Emphasis
Added] Thus, § 4-5-140 expressly requires that the proposed change of line be surveyed, located, and marked upon the land.
There is no mention therein of a survey of the entire boundary of the area proposed for annexation. See 1976 Op. Atty. Gen.,
No. 4448 [copy enclosed].

Asnoted above, § 4-5-140 mandates that the change of line be clearly marked upon the land. Although the measures necessary
to clearly mark the change of line upon the land may be reduced where there are readily identifiable landmarks that may be
utilized [see 1976 Op. Atty. Gen. which is enclosed], it is evident that the General Assembly by the aforementioned language
in § 4-5-140 intended to require an actual ground survey of the proposed boundary line. See also Chapter 3, Title 4, of the 1976
Code, which indicates that most, if not al, of the established boundaries of the counties in South Carolina appear to be based
upon ground surveys; and § 4-7-70 of the 1976 Code, which deals with the survey required for creation of a new county. It
should be noted that a ground survey and marking of the line would be necessary to ensure that the line is preserved should
the road mentioned in your question be changed.

Based on the foregoing, it isthe opinion of this Office that § 4-5-140, which deals with annexations between counties, requires
that an actual ground survey be conducted of aproposed change in boundary line between counties. The section does not require
that the survey be made of the boundary of the entire area prosed for annexation.

Sincerely yours,

James M. Holly
State Attorney
1980 WL 120699 (S.C.A.G.)
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