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Office of the Attorney General

State of South Carolina
February 15, 1979

*1 Mr. Nea Forney

Assistant Director

South Carolina Court Administration
Post Office Box 11788

Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Forney:
In aletter to this Office, you asked:
1. Do Charleston County police officers have the authority to set bail in criminal cases?

2. Do Charleston County police officers have the authority to collect bail money for violations of traffic laws?

Y ou stated that such officers have relied upon Sections 53-380 and 53-381 of the 1962 Code of Laws as authority for setting
and collecting bail money.

In reference to your first question, | have been advised that Charleston County police officers do not as a practice set bail in
criminal cases. Therefore, no response appears necessary. However, if such were done, it appearsthat the setting of bail by such
officers would be improper inasmuch as research by this Office has revealed no specific statutory authority for such apractice.

Asto your second question, it was indicated that reliance is placed on those sections codified as Sections 53-380 and 53-381
of the 1962 Code of Laws as authority for Charleston County police officers collecting bail money for traffic offenses. It was
also indicated by the Charleston County Attorney's Office that Section 53-854 of the 1962 Code of Laws s cited as statutory
authority for such a practice. However, in the opinion of this Office, such statutes do not serve as sufficient authority for such
apractice. Thisis especially true when such statutes are compared with other code sections and acts specifically authorizing
the acceptance of money as bail in lieu of bringing an individual before a magistrate or other judicia authority to enter into a
formal recognizance or directly deposit a sum of money in lieu of recognizance or incarceration.

Asyou are aware, Section 23-5-50 of the 1976 Code of Laws specifically authorizes a highway patrolman to accept money as
bail from an individual charged with the violation of any traffic or other law in lieu of bringing such person before a judicial
officer. Similarly, Section 50-3-410 of the 1976 Code of Lawsauthorizes such apracticefor state gamewardensastoindividuals
charged with violating fish or game laws. Cash bonds similarly may be accepted from violators of litter statutes pursuant to
Section 16-11-710 of the 1976 Code of Laws. Act 1151 of the 1972 Acts and Joint Resolutions of the General Assembly of
South Carolina permits the Richland County Sheriff or any of his deputies to accept a cash bond from atraffic offender in lieu
of bringing such person before ajudicial officer.

A previous opinion of this Office, 1967 Ops. Att'y Gen. No. 2298, p. 118, indicated that the issuance of auniform traffic ticket
does not empower alaw enforcement officer to set and accept cash bail. Instead, the opinion stated, since the setting of bail is
ajudicia function, this authority can be granted to police officers only by action of the General Assembly.' As stated, no such
grant of authority asto Charleston County police officersis apparent.
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*2 A review of Sections 53-380, 53-381, and 53-384, supra, indicates that such sections do not specifically authorize the
acceptance of a cash bail from a traffic offender in lieu of bringing that person before a magistrate or other proper judicial
officer to enter into aformal recognizance or directly deposit asum of money in lieu of arecognizance or incarceration. Instead,
Section 53-381 states:

(Ot shall be unlawful for any member of the county police force to accept or receive from any person any money for fine, bail,
recognizance or otherwise unless at the same time such member of said county police force shall fill out a summons and receipt
in triplicate, acknowledging the receipt of such money and stating this amount and purpose thereof and shall deliver to such
person one copy thereof.

Section 53-854 similarly mandates that |aw endorsement officersin Charleston County provide receiptsfor any funds accepted.

While admitting that the above sections do reference the receipt of money by county police officers, there does not appear to be
any statutory authority which specifically indicates that such officers may accept cash as bail from an individual apprehended
for the violation of atraffic or other law in lieu of bringing that individual before a magistrate or other judicial authority to
enter into aformal recognizance or directly deposit a sum of money in lieu of arecognizance or incarceration. Therefore, in the
opinion of this Office, the referenced practices of Charleston County police officers setting and collecting bail isimproper.
Sincerely,

Charles H. Richardson

Assistant Attorney General
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