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*1 RE: County Grievance Procedure

Ms. Deborah C. Westbrook
Assistant County Attorney
Greenville County Courthouse
Greenville, South Carolina 29601

Dear Ms. Westbrook:

Y ou have recently requested an opinion from this Office concerning the Home Rule and the County and Municipal Employee
Grievance Procedures Acts. Your questions are answered below.

(1) Under the provisions of Section 4-9-30(7) of the 1976 Code, does the council have the right to delegate the matter to the
Grievance Committee for the purpose of holding a hearing?

According to Section 4-9-30(7), 1976 Code of Laws of South Carolina, the Home Rule Act, an aggreived county employee has
the choice of presenting a grievance concerning his dismissal to either the county council or the county grievance committee.
If the employee elects to present such appeal to the county council, the council must hear it. The Code explicitly states,

Any employee discharged by the administrator, elected official or designated department head shall be granted a public hearing
before the entire county council if he submits arequest in writing to the clerk of the county council within five days of receipt
of notice of discharge. § 4-9-30(7) of the Code.

If, however, the grievance appeal concerns a matter other than termination of employment, the council may refer the appeal to
the grievance committee pursuant to Section 8-17-150, 1976 Code of Laws of South Carolina.

(2) In order to meet due process, does the testimony have to be completely transcribed or may a summary of the testimony be
used for the purpose of an appeal to the County Council or perhapsto the Court?

Onelegal commentator states:

In the absence of a statute requiring the keeping of a written record of proceedings, it is held in relation to some boards and
commissions that this is not necessary. However, where an administrative agency is required to base its action on findings to
be made after ahearing, a definite record must be made of all evidence produced before the agency and al matters upon which
it basesits order. 2 Am.Jur.2d, Administrative Law, § 230.

Section 8-17-140, 1976 Code of Laws of South Carolina, provides that the county council may make its decision based upon
the findings and decision of the committee without conducting another hearing. Although the County and Municipal Employers
Grievance Procedure Act does not require that the hearing be transcribed, it is advisable that the committee's findings include
atranscript of the hearing.

(3) At the review conducted by County Council, which is not a hearing, does the aggrieved person have the right to be present
and reargue his case? If so, should the Committee also be represented?
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The County and Municipal Employees Grievance Procedure Act does not provide the aggrieved employee with an opportunity
to reargue his case before the county council following a hearing before the grievance committee. Section 8-17-140 of the
Code states that if ‘. . . the governing body rejects the decision of the committee, it shall make its own decision without further
hearing . . ." (Emphasis added).

*2 (4) May the aggrieved person communicate with Council members prior to Council's review in an effort to persuade them
to his position? If so, what, if any, guidelines should be followed?

An aggrieved employee should not discuss his grievance appeal with individual council members prior to the council's review
of hisgrievance appeal . According to the County and Municipal Employees Grievance Procedures Act, § 8-17-140 of the Code,
the council's decision is required to be based upon the committee's ‘findings and decision.’

The Canons of Judicial Ethics require ajudge not to permit parties to communicate with him ex parte about a case in which he
isinvolved unless alaw or rule alows such ex parte communications. See Canons 13, 17 and 33. Due regard should be given
to these ethical considerations by any body which renders decisions in contested cases.

Sincerely,

Barbara J. Hamilton

Assistant Attorney General
1980 WL 120709 (S.C.A.G.)
End of Document © 2015 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.
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